Ny tysk studie:

Sjokkerende insektfunn

Da et team med forskere analyserte innholdet i en tepose, fant de DNA fra flere hundre ulike arter.

INSEKTER TIL TEEN: Dette bildet viser middagsbordet til et japansk par som liker å spise gresshopper til sin te. En ny tysk studie viser at det også i selve teen kan dukke opp insekter. Foto: Tony Mcnicol / REX / NTB
INSEKTER TIL TEEN: Dette bildet viser middagsbordet til et japansk par som liker å spise gresshopper til sin te. En ny tysk studie viser at det også i selve teen kan dukke opp insekter. Foto: Tony Mcnicol / REX / NTB Vis mer
Publisert

- Det som virkelig overrasket meg var det høye mangfoldet vi oppdaget, sier Henrik Krehenwinkel til vitenskapelige nyhetsnettstedet The Scientist.

Sammen med teamet sitt på Trier Universitet i Tyskland, har den økologiske genetikeren analysert innholdet i helt vanlige butikkjøpte teposer, og det de fant overrasket:

- I grønn te fant vi opp mot 400 insekter i én enkelt tepose. Det overrasket meg veldig, forteller Krehenwinkel videre til The Scientist.

Miljø-DNA

Det betyr imidlertid ikke at innholdet i teposene var oppkvernede insekter. I stedet er det snakk om såkalt «miljø-DNA», altså DNA-et organismer etterlater seg i omgivelsene sine.

- Hvis et insekt biter i et løv, så etterlater det et DNA-spor; bitte litt spytt er nok. Det er på samme måte som om en kriminell som bryter seg inn i huset ditt, tar på vinduet, og etterlater DNA-et sitt, forklarer Krehenwinkel videre til nettstedet.

Med sine funn mener Krehenwinkel og hans team å ha utviklet en analysemetode som kan være veldig gunstig for videre undersøkelser, ikke bare av teposer, men av tørket plantemateriale generelt.

- Resultatene tatt i betraktning, så virker tørket plantemateriale utmerket egnet som et nyvinnende verktøy for å monitorere artropoder og artropod-plante-interaksjon, skriver forskningsteamet i sin studie.

Det er altså heller ikke bare insekter teamet har funnet spor av, men også andre artropoder (leddyr), som for eksempel edderkopper. Totalt fant det tyske forskningsteamet DNA fra mer enn tusen ulike leddyr-arter i sine undersøkelser.

Kartlegging

I sin artikkel foreslår teamet bak studien en rekke bruksområder for analysemetoden.

I tillegg til å kunne kartlegge tilstedeværelsen av en rekke leddyr, kan også metoden potensielt brukes «baklengs», for å fastslå hvor materialet som er testet kommer fra, basert på hvilke arter det inneholder spor av.

Det er også teamets håp at metoden skal kunne brukes for å teste plantemateriale som er flere tiår gammelt.

- Oppfølgende arbeid burde utforske om tiårsgamle lagrede og tørkede planteprøver, for eksempel prøver fra herbarier [plantesamlinger], også kan være egnede for å samle artropod DNA, skriver teamet i studien.

Hvor stor nytteverdien av den nye analysemetoden faktisk er, gjenstår likevel å se.

Som teamet selv påpeker i studien så gjenstår det, til tross for lovende resultater så langt, arbeid for å fastslå hvor presise resultatene er.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer