Sjokkerende internett-base om atomforsøk på mennesker

Over 250 000 dokumenter om atomforsøk på mennesker er fritt tilgjengelige på en amerikansk internett-database. En rekke av dokumentene er tidligere hemmeligstemplet, og flere inneholder referanser til norsk deltagelse i prosjektene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er en imponerende database som er samlet og gjort tilgjengelig på internett av det amerikanske energidepartementets kontor for stråleforsøk på mennesker.

Tragiske skjebner

Men gjemt bak multimedie-innslag, den kraftig søkemotoren og hundretusener av dokumenter ligger det en rekke tragiske skjebner. Uvitende og feilinformerte forsøkspersoner, det være psykisk utviklingshemmede, fanger, soldater, eskimoer eller andre, ble utsatt for tildels ekstreme doser radioaktiv stråling, som senere har ført til sykdom og død for mange.

Mange av eksperimentene framstår i ettertid som ikke bare tvilsomme, men helt unødvendige. Eller hva skal man si om selskapet Quaker Oats som på 50-tallet utsatte psykisk utviklingshemmede gutter for radioaktiv stråling for å se om for mye frokostblanding kunne føre til feilærnæring?

Vitenskapsklubb for gutter

Over 100 gutter, som da var i alderen 12-17 år, ble lokket med i en «vitenskapsklubb», der de fikk ekstra melkerasjoner, strandturer og billetter til baseball-kamper. Men prisen fikk de ikke vite. De ble tilført radioaktivt jern for å undersøke hvorvidt et kosthold med mye frokostblanding kunne blokkere opptak av mineraler.

Flere av dokumentene i basen omhandler også norske forskere sin deltagelse i forsøk med radioaktiv stråling på mennesker.

TRAGISKE SKJEBNER: Det ligger mange tragedier gjemt i internett-basen til det amerikanske energidepartementet sitt kontor for stråleforsøk på mennesker

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer