- Sjokkerende ledelse

Avdelingsdirektøren som ble oppsagt etter 37 år er sjokkert over behandlingen han har fått av forsvarsminister Kristin Krohn Devold og andre i ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært ganske sjokkerende å bli behandlet på en slik måte av Forsvarets ledelse, som jeg har hatt det beste forhold til i hele min yrkeskarriere. Nå håper jeg at de tar til fornuft og at jeg får anledning til å avslutte min snart 40 år lange tjeneste i Forsvaret på en verdig og ordentlig måte.

Det sier den 59 år gamle mannen som ble oppsagt fra sin jobb som avdelingsleder i Forsvarets overkommando i 1999.

Ulovlig

Oslo tingrett fastslo i april i fjor at oppsigelsen var ulovlig.

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester rettet flengende kritikk mot forsvarsledelsens prosess mot mannen.

Og nå krever en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget at forsvarsministeren må forklare hvorfor hun anket tingrettens dom, for så å trekke anken like før jul.

Sparken

Det sentrale spørsmålet er hvorfor Forsvarets overkommando fratok mannen sikkerhetsklareringen for deretter å si ham opp.

Forsvarsledelsen hevder at han brøt sikkerhetsbestemmelsene ved å forlate graderte dokumenter på sitt avlåste kontor.

Denne begrunnelsen ble avvist av Oslo tingrett.

Å gå til oppsigelsessak er også i strid med forsvarssjefens egen instruks for disiplinære reaksjoner ved såkalt sikkerhetsbrudd.

Men for 59-åringen gjaldt det andre regler. Han fikk sparken.

- Den behandlingen jeg har vært utsatt for er ikke representativ for Det norske forsvaret, som jeg har hatt det beste forhold til i hele min yrkeskarriere, sier 59-åringen til Dagbladet.

Følger

Prosessen har hatt store personlige følger for mannen.

- Jeg ble fratatt en sentral del av min identitet, jeg hadde jo vært i Forsvaret siden jeg var 17-18 år gammel. Like viktig er det at forsvarsledelsens uforståelige kjør mot meg faktisk bidrar til å svekke tilliten til Forsvaret. Det er veldig alvorlig, sier 59-åringen.

DEVOLD-TRUSSEL: Den 59 år gamle avdelingssjefen i Forsvarets overkommando, som ønsker å være anonym, er i ferd med å bli et meget stort problem for forsvarsminister Kristin Krohn Devold. I Dagbladet i går var sentrale politikere sterkt kritiske til hennes behandling av oppsigelsessaken.