Coronaviruset:

- Sjokkerende og utilgivelig

Lege Gunnar Hasle reagerer kraftig på norske myndigheters håndtering av coronaviruset, og mener det nå bare er et tidsspørsmål før viruset når norske sykehjem.

LANGER UT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener myndighetene har håndtert coronaviruset svært dårlig. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LANGER UT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener myndighetene har håndtert coronaviruset svært dårlig. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det kunne vært tatt grep i to måneder, men det har ikke blitt gjort noe. Derfor får jo kanskje Folkehelseinstituttet rett i at det ikke er mulig å stoppe det, fordi man har gitt opp kampen før den begynte. Det er helt sjokkerende. Helt utilgivelig, sier Hasle til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet opplyste mandag at 192 personer er bekreftet smittet av viruset i Norge, og mandag kveld er seks smittede innlagt på sykehus.

- Ikke prøvd å stanse det

Hasle trekker fram Taiwan som et eksempel på hvordan Norge kunne håndtert situasjonen. Landet, som har direkte kontakt med Kina, slo alarm tidlig, og har bare 45 bekreftede smittetilfeller.

Der ble det første tiltaket iverksatt 31. desember, da de startet med inspeksjon av passasjerer på fly fra Wuhan.

- Taiwan har vært på med en gang, med både reiseråd og karantener. Her i Norge har det vært veldig rart håndtert fra FHIs side. De har ikke prøvd å stanse det på grensene, men venter heller til det blir et problem, for så å prøve å spore opp smitten.

FHI er forelagt kritikken i denne saken. Områdedirektør Geir Bukholm svarer at de i Norge har vært opptatt av å bruke virkemidler som har kunnskapsbasert effekt.

TAR TAK: Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at tiltakene mot coronaviruset korrigeres. Vis mer

- Dette omfatter tidlig oppdagelse av smittetilfeller, en aggressiv smitteoppsporing, isolering av smittede og karantenebestemmelser for nærkontakter av smittede, samt for personer med luftveissymptomer som kommer fra områder med smitte. Dette jobber vi med døgnet rundt på FHI. Stopping og såkalt screening på flyplasser ved å måle temperaturen til folk har vist seg å være tiltak som har begrenset effekt, blant annet fordi mange som er smittet har milde symptomer. Derfor er vi opptatt av å gi råd om det vi mener er riktige og effektive tiltak, sier Bukholm.

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at han ikke kan svare på om Norge har vært for seint ute.

- Vi har vært opptatt av å ha tiltak som står i forhold til den risikoen vi kjenner. Det var først etter at reisende til Nord-Italia returnerte, at vi så den virkelig store oppblomstringen. Derfor har vi satt inn tiltak for å møte dem med klare råd, sier han.

ULOVLIG: Grunnet smittefare for coronavirus har dette blitt ulovlig i X Games. Vis mer

Fare for at viruset når sykehjem

Hasle peker på at Norge har en gammel befolkning, med 17 prosent over 65 år. Coronaviruset, som har vist seg å være alvorlig for eldre og personer med underliggende sykdom, vil derfor kunne ramme hardt.

Hasle mener det bare et spørsmål om tid før viruset vil ramme norske sykehjem.

- Det er veldig sannsynlig at sykehjem vil bli angrepet. Da har vi tall fra Kina som viser over 20 prosent dødelighet blant dem over 80 år.

Fagdirektør Lie sier at faren for at sykehjem kan bli hardt rammet, er der.

- Den faren er der og derfor er vi ekstra påpasselige og har sendt ut tydelige råd, som skal passe på at pårørende og ansatte ikke skal komme på besøk hvis de er syke, eller om de kan være smittet, sier han.

I Seattle-forstaden Kirkland i USA var det lørdag 13 pasienter på et sykehjem som har dødd som følge av coronaviruset, og svært mange av de ansatte har symptomer, skriver blant andre The Guardian.

- Ikke rustet til mange smittede

Bortsett fra de fire pasientene som er innlagt på sykehus, er alle de bekreftede smittetilfellene i Norge isolert i eget hjem.

- Når vi vet fra Kina at de fleste blir smittet av sine egne familiemedlemmer, så velger altså norske myndigheter å isolere bekreftede smittetilfeller hjemme. Hvor er logikken? spør han.

FHI har tidligere gått ut med at opptil 70 prosent av befolkningen i Norge kan bli smittet. Hasle mener vi nå kan risikere å se en dobling av antall smittede rundt hver fjerde, femte dag.

- FHI håper jo at smitten kan strekkes ut over et år. Det er ca. 2 millioner mennesker i Norge som enten har en underliggende sykdom eller er over 65 år. Om 70 prosent av dem blir smittet tilsvarer det rundt 1,4 millioner mennesker. Hvis 20 prosent får så alvorlig tilstand at de må på sykehus blir det 280.000 pasienter, og det er langt over hva vårt helsevesen kan håndtere på et år, sier Hasle.

- Vi har ingen ledighet til å ta imot så mange coronasmittede. Vi har rundt 11 000 sykesenger, 300 intensivplasser og kanskje 1000 respiratorer. Vi er ikke rustet til det. Og det er ingen andre land heller, sier han. Men Hasle understreker at det er for tidlig å si hvor mange som blir syke.

NYE FUNN: Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved FHI, kunne informere om en ny kinesisk studie på coronaviruset. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Helt ekstremt

Lørdag ble reisende fra Frankrike kontrollert da de landet på Gardermoen, men søndag gikk passasjerer fra hardt rammede Nord-Italia rett gjennom på Torp.

- Det er ingen som tar alvorlige grep. Rett og slett, sier Hasle.

Hasle trekker fram at ikke engang tiltak som hadde fått små konsekvenser for de fleste, som å kansellere reiser og dekke flybillettutgifter, eller tidlig fraråde å håndhilse, har blitt gjort tidlig.

- Det sitter så langt inne å iverksette tiltak som ikke koster ett øre og ikke er til stor ulempe for noen. Det er helt ekstremt dårlig håndtert, mener Hasle.

På pressekonferansen mandag innrømmer Lie at situasjonen på Torp ikke gikk som planlagt, til tross for at kommuner med flyplasser, havner og bussterminaler ifølge ham fikk beskjed for flere uker siden om retningslinjer og råd.

- Jeg kjenner ikke detaljene i det som skjedde i går, men her så vi straks at her må vi forsikre oss om at også Torp flyplass har oppdatert kunnskap. Det ble sendt omgående fra oss, og dette var ikke slik vi hadde planlagt det. Og det korrigeres, sier Lie.

Helseminister Bent Høie (H) lovet mandag at det skal komme tydeligere corona-råd.

- Jeg har forståelse for at dette er krevende for kommunene, og jeg tar kritikken som nå har kommet på alvor, sier han til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer