- SJOKKERENDE BILDER:  Lederen for FNs humanitære hjelp i Sør-Sudan, Toby Lanzer, la i dag ut bilder av lik i gatene i byen Bentiu i Sør-Sudan. På Twitter skriver han at de har vært vitner til sjokkerende scener av overgrep. Foto: Toby Lanzer / FN
- SJOKKERENDE BILDER: Lederen for FNs humanitære hjelp i Sør-Sudan, Toby Lanzer, la i dag ut bilder av lik i gatene i byen Bentiu i Sør-Sudan. På Twitter skriver han at de har vært vitner til sjokkerende scener av overgrep. Foto: Toby Lanzer / FNVis mer

- Sjokkerende overgrep. Likene av henrettede ligger fortsatt i gatene

FN melder om systematiske drap på sivile i Sør-Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter utallige forsøk kom FN seg i dag inn i kampområder i byen Bentiu i Sør-Sudan, hvor det har foregått systematiske drap på sivile.

- Jeg har nettopp brukt timer på å nå Bentiu hvor sivile trenger beskyttelse og assistanse. Sjokkerende scener av overgrep: Likene etter henrettede folk ligger fortsatt i gatene, skriver lederen for FNs humanitære arbeid i Sør-Sudan, Toby Lanzer, på Twitter i kveld.

«Fullstendig borgerkrig» Leger uten grenser har tidligere beskrevet situasjonen i Sør-Sudan som «fullstendig borgerkrig».

«De kom for å ta oss i våre hjem, på sykehuset, hvor enn vi var så kom de for å drepe oss», fortalte en kvinne Lanzer i dag, da FN nådde fram til byens kampområder.

Siden desember har det kommet mange meldinger om systematiske drap på sivile i Sør-Sudan, gjerne etter etniske linjer. Senest torsdag angrep sivilt forkledde menn en FN-base i Bor og drepte 58 personer. Angrepet ble beskrevet som en hevnaksjon for at opprørerne hadde inntatt Bentiu.

På FNs fredsbevarende styrker (UNMISS) sin base i Bentiu, bor det nå 22 000 flyktninger.

Frykter sultkatastrofe
Kampene i Sør-Sudan kjempes i stor grad av tilhengere av president Salva Kiir, som er dinka, og tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegruppen nuer.

 KJEMPER OM OLJEBYER:  Her feirer soldater fra Sudan People's Liberation Army (SPLA), som støtter presidenten, i byen Malakal etter SPLA tok byen fra opprørerne i går. Kampene om byen har vært en av de hardeste slagene utkjempet siden konflikten for alvor eskalerte i desember. Foto: Ivan Lieman / AFP Photo / NTB Scanpix
KJEMPER OM OLJEBYER: Her feirer soldater fra Sudan People's Liberation Army (SPLA), som støtter presidenten, i byen Malakal etter SPLA tok byen fra opprørerne i går. Kampene om byen har vært en av de hardeste slagene utkjempet siden konflikten for alvor eskalerte i desember. Foto: Ivan Lieman / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hele 95 prosent av den sørsudanske økonomiens inntekter kommer fra oljen, og opprørere og regjeringsstyrker har siden desember kjempet om kontrollen over Sør-Sudans viktigste oljebyer.

På grunn av konfliktene i landet, med stadig flere internflyktninger og blodige kamper, kan verdens yngste stat også snart kan stå ovenfor en sultkatastrofe.

32,5 av alle barn under fem er allerede underernært, og både FN og Verdens Matvareprogram har tidligere denne måneden varslet at matbehovet i landet er stort.

- Skammelig av FN Samtidig som FN i dag rapporterer om framskritt i å nå fram til den utsatte sivilbefolkningen, er det bare en uke siden Leger Uten Grenser gikk hardt ut mot organet for å «nekte å forbedre forholdene til 21 000 internflyktninger i hovedstaden Juba».

Flyktningene bor i en leir i hovedstaden, som ligger midt i et flomområde. Leger Uten Grenser forteller om latriner som har kollapset og blandet seg med flomvannet som flyktningene lever i.

— Det er skammelig at FN velger å ikke forbedre forholdene for menneskene i Tomping, sier Kim Clausen, feltarbeider i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

FN sier på sin side at de gjør alt de kan for å hjelpe folk i nød i Sør-Sudan.