Politivold i USA:

Sjokkerende politivideo: - Hjelp, jeg er lam!

- Jeg kan ikke gå ut. Jeg er lam fra livet og ned, sa Clifford Owensby til politiet.

DRAS UT: Videoen der Clifford Owensby blir dratt ut av sin egen bil i Ohio ryster USA. Video: Dayton, Ohio - City Government Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Sjokkerende bilder fra USA viser hvordan politimenn tilsynelatende trekker Clifford Owensby, som er lam fra livet og ned, ut av bilen sin.

Videobilder filmet med en av politimennenes kroppskamera er blitt offentliggjort av den lokale nyhetskanalen WHIO News.

- Jeg er lam!

Den 30. september kjørte Clifford Owensby, en svart mann som er lam fra livet og ned, nedover West Grand Avenue i Dayton, Ohio, da han ble stoppet av politiet.

I videoklippet kan man høre den ene av politimennene beordre Owensby om å gå ut av bilen. Owensby svarer at han ikke klarer å gå ut av bilen.

- Jeg kan ikke gå ut av bilen. Jeg er lam fra livet og ned, sier Owensby i videoen.

Etter gjentatte ganger å ha bedt Owensby om å gå ut av bilen, begynner politimannen å si at han skal «hjelpe» ham med å komme seg ut.

- Nei, det skal du ikke. Du skal ikke røre meg. Du skal definitivt ikke røre meg, kan man høre Owensby svare i videoen.

Blir dratt ut

De diskuterer en stund, før Owensby ber politimannen om å kontakte sin «white shirt», altså politimannens overordnede.

- Hør her, jeg kommer til å dra deg ut og så kommer jeg til å ringe en overordnet, svarer politimannen.

- For du skal ut av denne bilen! Det er ingen valgmuligheter her. Du skal ut av denne bilen! Så du kan samarbeide og komme ut av bilen, eller så kommer jeg til å dra deg ut. Ser du dine to muligheter her?

Nok en gang spør Owensby om politimannen kan ringe sin overordnede. I videoklippet kan man deretter se bilder av en eller flere politimenn som trekker Owensby ut av bilen - først etter armen, og så etter håret.

- Kan noen hjelpe? Jeg er lam, skriker han mens han ligger på asfalten. Mens han ligger og skriker, setter politiet håndjern på ham.

Så trekker de ham bortover gata, mens beina hans subber i bakken.

- Jeg føler at det de gjorde var galt, og jeg kunne ikke tro hva som skjedde med meg, forteller Owensby til WHIO News.

BRUKER KNYTTNEVEN: En politibetjenten har fått sparken etter at han slo en en person de hadde pågrepet. Video/foto: Instagram/AP Vis mer

Har skapt sjokkbølger

Hendelsen har skapt sjokkbølger på Internett, skriver The Independent. Ben Crump, som er en advokat som ofte representerer svarte klienter i politivold-saker, kaller politimennenes handlinger «uakseptable»:

- Dayton PD stoppet Clifford Owensby og TRAKK ham på voldelig vis ut av kjøretøyet etter at de fikk vite at han var lam, og ikke kunne bruke beina sine. Politimenn BØR behandle borgere med respekt. I stedet tok ikke politiet noe hensyn til denne mannens velvære, skriver han på Twitter.

DRAMATISK: I Gate City i den amerikanske delstaten Virginia blir to politibetjenter fullstending overrumplet idet de skal undersøke en trafikkulykke på stedet. Video: Gate City Police Department. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Etterforsker hendelsen

Dayton Police Department sier til Dayton Daily News at de etterforsker hendelsen.

- Etterforskningen kommer til å omfatte en gjennomgang av eventuelle retningslinjer for slike situasjoner, og opplæring til hvordan du skal møte dem. Vi ber publikum om å være tålmodige mens alle fakta blir samlet, slik at vi kan få en klar forståelse av hva som skjedde og hvorfor, slik at vi kan ta informerte beslutninger og fortsette å forbedre tjenestene.

Midlertidig politisjef Matt Carper har i en uttalelse sagt at avdelingen var i gang med en prosess for å forbedre treningen av sine politibetjenter.

- Vi erkjenner at vi alle vil se at interaksjoner mellom borgere og politibetjenter håndteres profesjonelt, samarbeidende og trygt. Vi må gjøre det bedre, og dette kan gjøres ved å videreutvikle gjensidig respekt og ansvarlighet, som er nødvendig for å gjøre byen vår tryggere, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer