<strong>SPORET:</strong> Dette er den siste bjørnen som ble skutt på Saltfjellet natt til tirsdag. Den omlag 100 kilo tunge hannbjørnen var da på vei inn i et kalvingsområde for rein. Foto: Vegar Pedersen / Statens naturoppsyn
SPORET: Dette er den siste bjørnen som ble skutt på Saltfjellet natt til tirsdag. Den omlag 100 kilo tunge hannbjørnen var da på vei inn i et kalvingsområde for rein. Foto: Vegar Pedersen / Statens naturoppsyn Vis mer

- Sjokkerende, rått og brutalt. Nå skytes bjørn bare fordi den er bjørn

I mai har staten skutt seks bjørner. Bare én av dem hadde skadet beitedyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På under en måned har Statens naturoppsyn (SNO) skutt tre bjørner fra helikopter i Nordland, melder NRK. Ytterligere tre bjørner er skutt andre steder i landet.

Miljødirektoratet ga hastefellingstillatelse på den siste bjørnen da den var i ferd med å ta seg inn i et kalvingsområde for rein på Saltfjellet natt til tirsdag. Jaktlaget fra SNO rykket ut med helikopter, og hadde klokka 02 på natta, etter fem minutter i lufta, sporet opp og skutt den 100 kilo store hannbjørnen.

Denne bjørnen er etter det Dagbladet forstår den eneste av de seks som hadde gjort skade på beitedyr i området. De fem andre ble alle skutt for å forebygge mulig skade i fremtiden.

Var på feil sted I Nordland vekker den luftbårne bjørnenedskytingen oppsikt. På snaue tre uker er det skutt flere bjørn i fylket enn de siste 30 åra tilsammen. Fellingen natt til tirsdag kom etter at en 120 kilos hannbjørn ble skutt fra helikopter i Rana 8. mai. Fire dager tidligere ble en annen hannbjørn skutt fra helikopter i Skjørlegda i Vefn kommune.

Disse to bjørnene hadde ikke rukket å skade verken sau eller rein, men ble skutt for å forebygge skade.

Aktiviteten begrunnes med rovviltforliket fra 2011, og ønsket om en mer aktiv rovdyrforvaltning der vårjakt på bjørn skal redusere tap av sau og rein på beite senere i sesongen. Men å skyte utrydningstruet bjørn som knapt har rukket å stavre seg ut av hiet høster nå kritikk. Og at det skjer fra helikopter, provoserer ytterligere.

- Bjørn er en fredet og sterkt truet art. Vi kan akseptere at bjørn skytes når den gjør stor skade på sau eller rein. Men nå skytes det bjørn bare fordi det er bjørn, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

- Sjokkerende Naturvernforbundet mener regjeringsskiftet har ført til markande endringer i rovdyrforvaltningen.

- Vi ser en råere og mer brutal utskyting av rovdyr før den gjør skade. Vi er inne i en regelrett rovdyrmassakre som eskalerer med den blåblå regjeringen. Og det er sjokkerende å se at argumentene som brukes er de samme som sauenæringen selv bruker, sier Håpnes til Dagbladet.

Han påpeker at Norge er langt fra å oppnå den vedtatte målsetningen om å doble bjørnebestanden. Tvert om går bestanden ned.

<strong>FØR DEN BLE SKUTT:</strong> Her rusler bjørnen. Foto: Statens naturoppsyn
FØR DEN BLE SKUTT: Her rusler bjørnen. Foto: Statens naturoppsyn Vis mer

- Antall registrert bjørner i Norge har gått ned fra 166 i 2010, 151 i 2011 og til bare 137 i 2012. I 2013 ble det registrert DNA-prøver av 147 bjørner som hadde vært innom Norge, sier han.

Han mener vårjakten på sporsnø fra helikopter er ekstra ille, og at det å skyte bjørn før den gjør skade er galskap.

- Selvfølgelig er det lettere å skyte groggy bjørn på sporsnø fra helikopter. Men den skal jo ikke skytes fordi det er lett? Argumentasjonen fra naturforvaltningen er skremmende. Dette er bjørner som kommer rett fra hiet. De kan vandre mange mil til områder hvor de ikke truer sau og rein, sier Håpnes.

- Lavere terskel Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet bekrefter at regjeringen har en lavere terskel når det gjelder uttak av rovdyr.

- Vi har sendt ut brev til Miljødirektoratet og Statens naturoppsyn om at terskelen skal være lavere. Vi ønsker å være føre var etter en blodig beitesesong i fjor, blant annet i Trøndelag og Oppland, sier Lunde til Dagbladet.

Han understreker at de fremdeles holder seg innenfor den rammen stortinget har gitt i rovdyrforliket fra 2011.

- Vi kan ta ut 14 bjørner, og har nå tatt ut 6. Landbruksnæringen skulle sikkert ha ønsket at vi hadde tatt ut alle 14, sier han.

- Får kjeft fra begge sider Statssekretæren sier målet er å ta ut bjørn før de rekker å gjøre skade på sau og rrein i den kommende beitesesongen. At fem av de seks bjørnene som til nå er skutt, ikke har skadet beitedyr, mener han ikke er relevant.

- Vi feller ikke rovdyr som en hevnaksjon. Vi feller dem for å forebygge. Det foretas vurderinger av skadepotensialet før hver felling. Vi får kjeft fra begge sider - både næringen og naturvernerne. Det tyder på at det er en balanse i forvaltningen, sier han.

Lunde sier vårjakt fra helikopter er siste utvei, og bare gjennomføres av profesjonelle statlige jegere fra SNO.

<strong>SJOKKERT:</strong> Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet er sjokkert over nedskytingen av bjørn som ikke har skadet beitedyr. Foto: Narurvernforbundet
SJOKKERT: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet er sjokkert over nedskytingen av bjørn som ikke har skadet beitedyr. Foto: Narurvernforbundet Vis mer

- Vi gjør dette for å forebygge før beitesesongen. Ellers mener vi at uttak skal reguleres gjennom lisensjakt med vanlige jegere, sier han.

Færre sauedrap Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet er sterkt kritisk til at regjeringen senker terskelen på rovdyruttak selv om det har vært en markant nedgang i antallet rovdyrskader de siste årene på landsbasis.

- Vi opplever en krisemaksimering av situsjonen som fyres av et nytt politisk regime. Mens realiteten er at sauedrap og skader påført av rovdyr går markant ned, sier han.

Statssekretær Lars Andreas Lunde bekrefter nedgangen på landsbasis.

- Men det er ingen trøst for bøndene i Trøndelag og Oppland, som opplevde en blodig oppgang i fjor. Når vi tar ut dyr på denne måten om våren, er det nettopp for å forebygge en ny blodig beitesesong, sier han.

<strong>LAVERE TERSKEL:</strong> Statssekretær i Miljøverndepartementet, Lars Andreas Lunde (H), bekrefter at departementet har sendt ut brev om å senke terskelen på å skyte bjørn og andre rovdyr. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LAVERE TERSKEL: Statssekretær i Miljøverndepartementet, Lars Andreas Lunde (H), bekrefter at departementet har sendt ut brev om å senke terskelen på å skyte bjørn og andre rovdyr. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer