«Sjokkerende» syn - det berømte vraket brytes ned

Ingen har dykket ned til Titanic på nesten 15 år. Nå har et team tatt turen ned i dypet og sikret seg unike bilder av vraket.

I FARE: Vraket av Titanic lever fortsatt på havbunnen i Nord-Atlanteren, men ifølge forskere vil det ikke ligge der for alltid. Video: Atlantic Productions Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RMS «Titanic» var kjent som skipet som «ikke kunne synke». Likevel ligger det på havets bunn, nærmere bestemt i Nord-Atlanteren på 3810 meters dyp, etter jomfruturen som skulle gå fra Southampton til New York.

10. april 1912 seilte skipet av gårde, men natt til 15. april støtte skipet på et isfjell. Skipet sank i løpet av tre timer og 1500 mennesker døde i det iskalde havet.

Nå har et team dykket ned til Titanic. Dette er første gang på nesten 15 år at mennesker har besøkt det berømte skipsvraket.

<strong>TITANIC:</strong> RMS Titanic var sammen med sitt søsterskip «Olympic» det største skipet i sin klasse. Foto: Historia/REX/ NTB Scanpix
TITANIC: RMS Titanic var sammen med sitt søsterskip «Olympic» det største skipet i sin klasse. Foto: Historia/REX/ NTB Scanpix Vis mer

Filmer dokumentar

Et undervannsfartøy nådde bunnen av Nord-Atlanteren i begynnelsen av august. Teamet inkluderte utforsker Victor Vescovo, Titanic-ekspert Parks Stephenson, ekspedisjonsleder Rob McCallum og et teknisk team fra Triton Submarines.

Amerikanske Victor Vescovo (53) satte for øvrig ny rekord for det dypeste solodykket noensinne i mai i år. Han nådde 10 928 meters dybde, som er 16 meter dypere enn den tidligere rekordholderen, ingen ringere enn Titanic-regissør James Cameron.

INGEN KROPPER: «Titanic» var et britisk passasjerskip som sank mellom Southampton i England og New York i USA 14. april 1912. Mellom 1350-1512 personer omkom, og bare 705 overlevde. Dykkere ved «Titanic» i denne videoen fant ingen kropper, men derimot fant de spor etter hele lugarer og mange par med sko. Video: National Geographic. Hele programmet kan sees lillejulaften. Vis mer

Fem dykk ble gjort i løpet av åtte dager. Teamet undersøkte restene av skipet, og fikk for første gang videomateriale i 4K-oppløsning for å dokumentere skipsvraket på en måte som ikke har blitt gjort før, skriver Atlantic Productions i en pressemelding.

Dykkene ble filmet av produksjonsselskapet, og videomaterialet skal brukes til en dokumentar.

- Det er et stort vrak. Jeg var ikke helt forberedt på hvor stort det var. Det var ekstraordinært å se alt, sier Vescovo

Mens de besøkte vraket la teamet ned en krans og holdt en kort seremoni til ære for dem som mistet livet i 1912.

Titanic-ekspedisjoner

  • 1985: Titanic blir oppdaget av et amerikansk-fransk team
  • 1986: Undervannsfartøyet Alvin utforsker vraket
  • 1987: En ekspedisjon samler 1800 gjenstander fra vraket
  • 1995: Titanic-regissør James Cameron utfører dykk for å besøke vraket.
  • 1998: Første turist-dykk
  • 1998: En seksjon av skroget blir løftet
  • 2005: To undervannsfartøy med mannskap dykker ned til vraket
  • 2010: Roboter kartlegger området
  • 2012: Vraket blir beskyttet av Unesco
  • 2019: DVS Limiting Factor dykker ned til vraket fem ganger

Kilde: BBC

Badekaret har forsvunnet

Vraket er sårbart for sterke og skiftende havstrømmer, korrosjon og metallspisende bakterier. Det som møtte dykkerne i dypet, var et skip som raskt brytes ned. Forskerne studerer hvordan forskjellige typer metall brytes ned i dypet for å anslå hvor mye tid skipet har igjen før det forsvinner.

Samtidig som noen deler av skipet fortsatt er i overraskende god tilstand, har andre deler forsvunnet.

Teamet observerte forverring der kapteinen hadde sine rom. Her har skroget begynt å kollapse. Stephenson sier at noe av det han så i dypt var «sjokkerende».

- Det mest sjokkerende området med nedbrytning var styrbordssiden av offiserens værelser. Kapteinens badekar er et favorittbilde blant mange Titanic-entusiaster. Det er nå borte, sier Parks Stephenson i pressemeldingen.

<strong>BADEKARET:</strong> Dette var kapteinens badekar. Det er nå i ferd med å forsvinne. Foto: AP Photo/National Ocean and Atmospheric Administration
BADEKARET: Dette var kapteinens badekar. Det er nå i ferd med å forsvinne. Foto: AP Photo/National Ocean and Atmospheric Administration Vis mer

- Naturlig prosess

Da skipet ble funnet i 1985 var det i usedvanlig god stand til å ha ligget på havdypet i 73 år. Siden har det skjedd mye. Som Dagbladet omtalte i 2017, gir enkelte forskere Titanic bare 13 år før det er spist opp av en unik bakterie: halomonas titanicaea

Forsker Lori Johnson sier skipet kommer til å brytes mer og mer ned over tid.

- Det er en naturlig prosess, sier hun.

Forskere i teamet har studert skapningene som lever på vraket. Til tross for det kalde, beksvarte vannet og enormt press i dypet, er det blomstrende liv der, skriver BBC. Dette er en faktor i Titanics forfall.

- Det er mikrober på forliset som spiser vrakets jern, sier Johnson.

Dette skaper stalaktitter av rust som henger på vraket. De er så skjøre at de kan smuldre til en sky av støv om de blir forstyrret, skriver BBC.

Ble funnet i dekkoperasjon

Det 52 310 tonn tunge skipet brakk i to da det sank og har siden vært en av historiens mest berømte og spektakulære hendelser.

Siden er historien er blitt fortalt og gjenfortalt utallige ganger, mest kjent gjennom den legendariske «Titanic»-filmen fra 1997. Interessen for forliset har vært enorm i mange tiår. Interessen har blant annet ført til en rekke teorier om hvordan skipet kunne synke da den traff på isfjellet i Atlanterhavet sørøst for Newfoundland.

Det tok over 70 år før skipet ble funnet i det som var en amerikansk dekkoperasjon. Egentlig lette den amerikanske professoren Robert Ballard etter de to ubåtene «Tresher» og «Scorpion», som hadde sunket under den kalde krigen på 60-tallet.

Men i letingen etter ubåtene, gjorde Ballards ekspedisjon et enda mer spektakulært funn. De fant verdens mest omtalte skipsvrak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer