Overgrep mot barn på nett

Sjokkerende tall om seksuelle tilnærmelser fra voksne på Instagram

Tall fra engelsk politi viser at det er jenter i alderen 12-15 som står i aller størst fare for å bli kontaktet av voksne mennesker som har til hensikt å begå et seksuelt overgrep.

VERST PÅ «GROOMING»: Instagram er den fremste plattformen for «grooming» ifølge en undersøkelse utført av politiet i England og Wales. Foto: NTB Scanpix
VERST PÅ «GROOMING»: Instagram er den fremste plattformen for «grooming» ifølge en undersøkelse utført av politiet i England og Wales. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Instagram er den fremste plattformen for «grooming», altså at voksne tar kontakt med barn i den hensikt å begå et seksuelt overgrep. Det viser nye tall fra politiet i England og Wales.

I alt har de fanget opp mer enn 5 000 tilfeller av grooming på nett siden april 2017, skriver organisasjonen NSPCC, som har søkt om innsyn i tallene. Instagram ble brukt i over en tredel av tilfellene - en firedobling når man sammenliknet perioden april til september 2018 med året før. I tillegg fryktes det store mørketall.

Facebook ble til sammenlikning brukt i nesten ett av fire tilfeller og Snapchat i 14 prosent av sakene.

UTFORDRING: Internettfenomenet «Momo» tar av på sosiale medier. Her ser du hvorfor. NB: Vi advarer mot at videoen inneholder bilder som kan virke skremmende for barn og unge. Video: skjermdump fra Instagram og YouTube / Emilie Rydning / Dagbladet Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-foreldre-mot-nytt-internettfenomen---ikke-la-barna-snakke-med-momo/70277680 Vis mer

Ned i femårsalderen

Tallene viste også at det er jenter i alderen 12-15 som står i størst fare, men at barn helt ned i femårsalderen hadde opplevd å bli utsatt. En femtedel av ofrene var under 11 år gamle.

- Disse tallene er et overveldende bevis på at vi ikke kan overlate til de sosiale plattformene å holde barna trygge, sier direktør for NSPCC, Peter Wanless, i en uttalelse.

- Vi kan ikke vente på den neste tragedien før vi krever at teknologiselskapene skal rydde opp i dette. Det er dypt bekymringsfullt å se den bratte kurven i antall overtramp på Instagram. De er nødt til å jobbe grundigere med å bygge inn beskyttelse i en tjeneste som tilbys unge brukere.

BER OM MØTE: Dagbladet har tidligere fått inn tips om forsøk på «grooming». «kjekkmann39» skal ifølge tipseren ha påstått at han har møtt jenter på 10 år før. Foto: Privat
BER OM MØTE: Dagbladet har tidligere fått inn tips om forsøk på «grooming». «kjekkmann39» skal ifølge tipseren ha påstått at han har møtt jenter på 10 år før. Foto: Privat Vis mer

Bildedelingstjenesten Instagram, som også eies av Facebook, hevder på sin side at det å beskytte barn på sine plattformer er deres øverste prioritet.

- Vi bruker avansert teknologi og jobber også tett med politiet og CEOP, (Storbritannias egen avdeling for bekjempelse av barneporno og seksuell utnyttelse av barn journ.anm.) for på aggressivt vis å bekjempe denne typen innhold, og for å beskytte unge mennesker, sier en talsmann for selskapet til CNN.

I 2016 ble 15-årige Kayleigh Haywood brutalt voldtatt og drept i England, etter å ha blitt utsatt for «grooming». Luke Harlow og naboen Stephen Beadman ble dømt til henholdsvis 12 år og livstid i fengsel. I etterkant laget britisk politi en dyster film om jentas siste dager, for å advare andre unge mot å havne i en liknende situasjon.

ADVARSEL: Kayleigh Haywood ble brutalt voldtatt og drept etter å ha chattet med en fremmed på nett i to uker. Politiet i Leicestershire laget en kampanjefilm der historien til Kayleigh ble visualisert. Den sterke videoen blir blant annet vist for skoleelever. Video: Leicestershire Police Vis mer Vis mer

- Får jevnlig meldinger

Det er ikke bare på sosiale medier at voksne søker kontakt med barn. For tre år siden opplyste Kripos om at en 65 år gammel mann hadde brukt et mobilspill for barn til å komme i kontakt med over 40 norske barn. Han ble siktet for overgrep mot samtlige av disse, og erkjente ifølge sin forsvarer straffskyld for denne delen av siktelsen.

Dagbladet har tidligere mottatt en rekke tips fra personer om at voksne tar kontakt med barn over mobilspill for å «groome». Leder for seksjon for seksualforbrytelser i Kripos, Laila Søndrol, kunne fortelle at de jevnlig får inn meldinger om voksne med seksuell interesse for barn som oppsøker barn på digitale plattformer.

- Voksne med en seksuell interesse for barn vil ofte søke seg til steder der de kan kommunisere med barn. Det viktigste vi kan gjøre som foreldre, er å snakke med barna om dette.

Hun understreker videre at det er viktig å lære barn å si fra dersom de opplever noe de synes er rart, vanskelig eller ekkelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer