Sjokkerende vitneutsagn

Forhørt med pistol mot tinningen. Kledd nakne. Lenket på huk til golvet. Hette over hodet. Latterliggjort av kvinnelige soldater fra USA. Tvunget til sodomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Fangene i Guantanamo-leiren ble utsatt for den samme nedverdigende behandlingen som de torturerte i fengselet Abu Ghraib i Bagdad. Dette går fram av en 115-siders rapport som britiske advokater har utarbeidet, og som de la fram i USA i går.

De har intervjuet tre av de britiske Guantanamo-fangene som ble løslatt og sendt hjem i mars.

De tre, Shafiq Rasul, Asif Iqbal og Rhuhel Ahmed, ble løslatt fra Guantanamo i mars, etter mer enn to års fangenskap. Da de kom til Storbritannia, ble de sluppet fri uten tiltale.

Nå har de fortalt hva de opplevde, i håp om å få stengt USAs fangeleir i Guantanamo på Cuba.

Dødelig reise

De tre ble arrestert i det nordlige Afghanistan 28. november 2001 av den beryktede krigsherren Abdul Dostums soldater, og overlevert til amerikanerne. De ble kjørt under grusomme forhold gjennom hele Afghanistan til Kandahar i sør innestengt i containere på lastebiler.

Av rundt 200 fanger overlevde bare 20 reisen. Derfra ble disse 20 fløyet videre til Guantanamo-leiren på Cuba.

Rhuhel Ahmed forteller at han etter overleveringen til amerikanerne ble forhørt av en britisk forhørsleder, som sa at han kom fra antiterroriststyrkene SAS. «En av de amerikanske soldatene hadde en pistol i hånda som han holdt mot tinningen min, og fortalte at hvis jeg beveget meg det minste, ville jeg bli skutt. SAS-offiseren presset meg til å innrømme at jeg hadde kommet til Afghanistan for å kjempe en hellig krig,» sier Ahmed i rapporten.

-  Torde ikke annet

Han torde ikke gjøre noe annet enn å «tilstå». Det britiske forsvarsdepartementet lover å granske denne påstanden, fordi den slags forhørsmetoder åpenbart strider mot Genève-konvensjonene.

En av de amerikanske soldatene sa: «Dere drepte min familie i tårnene (i New York), nå er det på tide at vi tar hevn.»

Etter arrestasjonen hørte de bjeffende hunder og kunne høre en soldat rope: «Ta dem!»

Det var da general Geoffrey Miller kom til Guantanamo i slutten av 2002, at forholdene ble mer brutale. «Det var da de begynte å bruke korte kjettinger som tvang oss til å sitte på huk i en vanskelig stillinger. De begynte å spille høy Eminem-musikk under forhørene, de barberte bort skjegg og hår, de plasserte fangene nakne i cellene, de holdt oss våkne dag og natt,» heter det i forklaringene.

Seksuelle overgrep

Ifølge Washington Post var det general Miller som ga ordre til at de skulle kle soldatene nakne og sette hetter over hodene. Dette kunne vare i 30 døgn.

«En mentalt syk fange, Jumah al-Dousari fra Bahrain, hermet etter en kvinnelig soldat. Det førte til at åtte soldater slo løs på ham, dunket hodet i gulvet så nesa brakk, og sparket ham i magen. Da de tok ham ut av cella og sprøytet ham med vannslagen, rant det rødt vann, fullt av blod,» heter det i rapporten.

De tre tidligere fangene sier at de selv ikke ble utsatt for seksuelle overgrep. Men de er sikre på at det forekom: «Andre internerte kom tilbake fra avhørene gråtende og fortalte hverandre hva som hadde skjedd. De førte til at atter andre fortalte at slike ting hadde skjedd også med dem.» Det siktes til tvungen analsex mellom de mannlige fangene.

Tilsto, var på jobb

Etter flere måneders forhør tilsto Rasul at han i 2000 hadde møtt Osama bin Laden og den ansvarlige for angrepene 11. september i USA, Mohammed Atta, i Afghanistan. På det tidspunktet arbeidet han imidlertid i supermarkedet Currie i England.

Påstandene i rapporten er blitt bekreftet av andre løslatte fanger, blant dem franske.

Avisa Libération fortalte tidligere i uka om to franske fanger som var blitt utsatt for seksuelle overgrep og urinert på under forhørene. I forgårs fortalte briten Tarek Dergoul til London-avisa Evening Standard, at han hadde opplevd brutale torturmetoder.

KONSENTRASJONSLEIREN: Fanger fra krigen i Afghanistan behandles ikke i tråd med Genevekonvensjonene i leiren i Guntanámo. Nå forteller løslatte fanger om overgrepene. Bildet er tatt i leiren 11.januar 2002.