Silvio Berlusconi:

Sjokkerer med Putin-uttalelser før valget

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har skapt oppsikt og vantro med sine uttalelser om Vladimir Putin kort tid før søndagens valg i Italia.

PRESSET: Silvio Berlusconi, Italias tidligere statsminister, hevder at Putiv ble presset til å invadere Ukraina. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB
PRESSET: Silvio Berlusconi, Italias tidligere statsminister, hevder at Putiv ble presset til å invadere Ukraina. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

85-åringen hevdet i et TV-intervju torsdag kveld at Russlands president ble presset til å invadere Ukraina.

- Putin ble presset av det russiske folket, av et parti, av sine ministre til å komme med denne spesielle operasjonen, sa Berlusconi til TV-kanalen Rai.

Han er en venn av den russiske presidenten og nølte lenge med å fordømme invasjonen etter at krigen brøt ut. Nå sier han: «Putin har havnet i en virkelig vanskelig og dramatisk situasjon».

Videre sa partilederen for Forza Italia at Putin hadde ønsket å erstatte regjeringen til Volodymyr Zelenskyj i Kyiv «med en regjering av anstendige mennesker».

Uttalelsene fra mediegründeren, som i tillegg til sin politikk har gjort seg bemerket gjennom en serie skandaler, uroer alle dem i Italia som frykter en dreining mot Russland etter valget.

Forza Italia utgjør en mindre del av høyrekoalisjonen som ligger an til å vinne søndagens valg. Foruten Berlusconi er Matteo Salvini også en del av høyreblokken. Den høyreekstreme Lega Nord-lederen var fan av Putin i årevis og kritiserer Vestens sanksjoner mot Moskva.

Virkelig tragisk er merkelappen sentrum-venstre-kandidaten Carlo Calenda gir Berlusconis opptreden, og kalte ham noe mellom Putins pressetalsmann og militærrådgiver.

Tidligere statsminister Enrico Letta i sosialdemokratene tvitret fredag: «Det finnes ikke ord for å kommentere dette».

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer