Raser mot disse bildene:

Sjokkert: - Idiotisk

For første gang skal kvinner i det ukrainske forsvaret delta i den tradisjonsrike militærparaden i full uniform. Og høyhælte sko.

SKO-SJOKK: Dette bildet har forårsaket raseri i Ukraina. Nå snur forsvarsdepartementet på hælen etter klagestormen. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet / Armija Inform
SKO-SJOKK: Dette bildet har forårsaket raseri i Ukraina. Nå snur forsvarsdepartementet på hælen etter klagestormen. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet / Armija Inform Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok bare én dag fra ukrainske myndigheter offentliggjorde sine planer, til de ble tvunget til å gjøre en helomvending etter massive reaksjoner.

«Dette er ikke likestilling! Dette er en ydmykelse!», skrev parlamentsmedlemmet Irina Gerasjtsjenko på Facebook etter å ha lest nyhetene.

Hun var langt fra den eneste som reagerte.

«Det er vanskelig å forestille seg en mer idiotisk plan», skrev Inna Sovsun, også hun medlem av parlamentet, på Facebook.

«I år har forsvarsdepartementet besluttet å gjøre narr av kvinner», uttalte Kiev-politikeren og veteranen Oleksandr Pogrebiskij, ifølge den ukrainske avisa Novoe Vremja - Ny tid på norsk.

UKRAINA: Kjæresteparet lenket seg sammen for å redde kjærligheten. Video: Kameraone. Vis mer

Høyhælte sko

Torsdag offentliggjorde det ukrainske forsvarsdepartementet ytterligere detaljer om neste måneds storslåtte militærparade.

Den årlige paraden er tradisjonsrik, men i år vil den ha større betydning enn på lenge. Paraden skal nemlig markere at det er 30 år siden Ukraina brøt ut av Sovjetunionen og ble et selvstendig land 24. august 1991.

26. desember samme år ble Sovjetunionen også oppløst.

I meldingen fra myndighetene, videreformidlet av forsvarsdepartementets egne nyhets- og informasjonstjeneste Armija Inform, heter det at kvinner i det ukrainske forsvaret for første gang skal gå i militærparaden iført full uniform - og høyhælte sko.

Og det var nettopp det som framprovoserte de kraftige reaksjonene.

KREVENDE: Når kvinnene skal marsjere i paraden, må de heve beinet 10 til 15 centimeter opp fra bakken iført høyhælte sko. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet / Armija Inform
KREVENDE: Når kvinnene skal marsjere i paraden, må de heve beinet 10 til 15 centimeter opp fra bakken iført høyhælte sko. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet / Armija Inform Vis mer

- Vanskeligere, men vi prøver

For å gå i en militærparade i postsovjetiske land, er ikke bare-bare. Det var også major Evgen Balabusjka klar på overfor Armija Inform.

Han lot seg intervjue av nyhets- og informasjonstjenesten da kvinnene som skal gå i paraden, øvde på «et nytt steg».

- Det skiller seg fra det gamle, for da var beinet nødt til å heves 15 til 20 centimeter opp fra bakken - nå 10 til 15 centimeter, sa Balabusjka.

- Det er litt vanskeligere enn i støvler, men vi prøver, sa kadetten Ivanna Medvid til Armija Inform.

Da var planen å øve opp mot fire timer hver dag for å «mestre» den krevende måten å marsjere på.

Nå blir det kanskje litt lettere.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer

Sko-demonstrasjon

For det var ikke på bare på sosiale medier politikere og interesseorganisasjoner viste sin motstand.

Også i det ukrainske parlamentet - Verkhovna Rada - ble det protestert fysisk mot avgjørelsen.

En rekke parlamentarikere, hovedsakelig fra opposisjonen, tok med seg høyhælte sko til parlamentet i protest. De ble plassert ved talerstolen da parlamentarikerne krevde en gransking, ifølge The Guardian.

Andre sko ble også plassert ved siden av Ukrainas forsvarsminister Andrij Taran, som var til stede i parlamentet da demonstrasjonen ble gjennomført.

«La dem gå i paraden!», skrev parlamentsmedlemmet Gerasjtsjenko på Facebook, og la ut bilder av forsvarsministeren som ble omkranset av høyhælte sko.

SKOR SEG: Den ukrainske forsvarsministeren Andrij Tarin ble gjenstand for en skodemonstrasjon i det ukrainske parlamentet. Foto: Irina Gerasjtsjenko
SKOR SEG: Den ukrainske forsvarsministeren Andrij Tarin ble gjenstand for en skodemonstrasjon i det ukrainske parlamentet. Foto: Irina Gerasjtsjenko Vis mer

Snudde på hælen

Først kan det se ut til at det ukrainske forsvarsdepartementet valgte å ignorere klagene.

Da klagestormen på sosiale medier var et faktum, deaktiverte forsvarsdepartementet sågar kommentarfeltet under sin første Facebook-post om paraden

Etter opptrinnet i parlamentet, gikk politikeren Marina Bardina, medlem av regjeringspartiet Sluga Narodu, Folkets tjener på norsk, ut på Facebook i et forsøk på å roe ned gemyttene.

DANS: Forsvaret viser sin støtte til «BlimE» med denne videoen. Onsdag 2. oktober, drøye tre dager etter den var publisert, er den sett av over én million. Foto: Forsvaret, Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Der skrev hun at forsvarsminister Taran hadde forsikret henne om at de kvinnelige kadettene ikke skulle marsjere i de høyhælte skoene de ble avbildet med.

I et nytt Facebook-innlegg har det ukrainske forsvarsdepartementet også lagt ut bilder fra uniformsmanualen til det ukrainske forsvaret.

I manualen framgår det at kvinner skal gå med høyhælte sko når de er iført paradeuniform, og hælene på disse skoene er ikke på langt nær like høye som hælene på de kritiserte skoene.

De påpeker også at i andre lands væpnede styrker marsjerer kvinner med høyhælte sko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer