Hetebølge

Sjokkert av massedød

Det er estimert at over én milliard blåskjell kan ha dødd som følge av de høye temperaturene i Nord-Amerika

SJOKKERT: Marinebiolog Cristopher Harley er sjokkert over skalldyrsituasjonen i British Columbia, Canada. Video: Cristopher Harley. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Nord-Amerika har den siste tiden fått merke ekstreme temperaturer. Canada slår stadig nye varmerekorder, og en rekke personer oppsøker sykehus som følge av den voldsomme varmen.

Hetebølgen har ført til hundrevis av dødsfall i både USA og Canada.

Det er imidlertid ikke bare mennesker som blir påvirket av de høye temperaturene.

Marinbiolog Christopher Harley anslår at over én milliard skalldyr langs den kanadiske stillehavskysten kan ha dødd som følge av den unormale varmen.

SJOKK: Marinebiolog Christopher Harley ble sjokkert da han fikk øye på den store mengde med døde skalldyr. Foto: Privat / Christopher Harley
SJOKK: Marinebiolog Christopher Harley ble sjokkert da han fikk øye på den store mengde med døde skalldyr. Foto: Privat / Christopher Harley Vis mer

Aldri luktet liknende

Harley forteller til Dagbladet at han ble møtt av en voldsom varme og sterk lukt da han ankom kysten.

- Forskeren i meg var selvsagt veldig fascinert, men det snudde fort over til sjokk da jeg så innså hvor omfattende dette var, sier Harley.

I tillegg til ekstreme mengder blåskjell var det også snegler, sjøstjerner og muslinger som lå råtnet ved vannkanten. Harley beskriver det hele som en overveldende opplevelse.

- Jeg kan ikke huske å ha sett eller luktet noe liknende tidligere.

Etter det oppsiktsvekkende funnet valgte marinbiologen å ta en nærmere titt på andre kystlinjer.

- Hver gang jeg tror jeg har sett den verste stranda, finner jeg en annen en like etterpå med mer ødeleggelser.

KJEMPEHAI: 22 år gamle Brynjar Mosseng møtte verdens nest største hai i Lofoten. Selv ble han kun litt nervøs. Video: Brynjar Mosseng. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Vis mer

Svært sjeldent

- Massedødsfall er veldig sjeldent, og denne er uten sidestykke. I løpet av 25 år med research har jeg sett to mindre tilfeller. Det har aldri vært så mange over et så stort område, forteller Harley.

Harley forteller til The Guardian at han også har mottatt rapporter fra kollegaer om døde sjøanemoner, steinfisk og østers.

Massedød av skalldyr kan også påvirke vannkvaliteten, fordi blåskjell og muslinger hjelper til med å filtrere vannet.

- Jeg har snakket med folk som har bodd ved kystlinjen i flere tiår - ingen av de har noen gang sett noe liknende, forteller Harley.

BLÅSKJELL: Store deler av den kanadiske stillehavskysten er dekket i døde skalldyr. Foto: Christopher Harley
BLÅSKJELL: Store deler av den kanadiske stillehavskysten er dekket i døde skalldyr. Foto: Christopher Harley Vis mer

Hetebølge

Ifølge marinbiologen kan ikke blåskjell overleve på temperaturer på mer enn 38 grader over lengre tid. Han og en student hos universitetet ved British Columbia brukte et varmesøkendekamera for å kunne estimere overflatetemperaturen i området. De målte en temperatur på over 50 grader.

For tiden herjer det en hetebølge over store deler av Nord-Amerika. Canada har satt en ny varmerekord på 49,6 grader og det er ikke ventet mildere temperaturer med det første, melder Dagsavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer