Påvirket av pandemien

Sjokkert av synet: - Begynner å gråte

Nadina Helen Bakos fikk tårer i øynene da hun ble møtt av synet utenfor døra.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la denne uka ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset, ved Grønlandsleiret i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la denne uka ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset, i Grønlandsleiret i Oslo.

Bakos bor rett ved Fattighuset, som er en organisasjon for fattige, og hun meddeler at hun aldri har sett liknende før.

- Hver mandag, onsdag og fredag er det kø til fattighuset for at folk skal hente seg mat, og så lang kø som det er nå har jeg aldri sett før. Jeg synes det er helt forferdelig at det er så mange mennesker som trenger hjelp, sier Bakos i videoen, før hun snur kameraet og viser rekken av mennesker som venter på et varmt måltid.

Bakos forteller Dagbladet at hun blir veldig lei seg over det hun mener er en større kø nå enn før pandemien.

- Køene går rundt flere kvartaler. Det er et par ganger jeg har begynt å gråte når jeg ser hvor store køene har blitt. Jeg mener folk burde vite at dette er situasjonen for mange, og det blir flere som går i kø, sier Bakos til Dagbladet.

Ikke nok mat til alle

I disse tider herjer coronaviruset fortsatt rundt om i landet og påvirker hele befolkningen.

Mange har mistet jobben, blitt permittert, eller fått nedjustert arbeidstida. Flere innbyggere har havnet i økonomisk knipe. Det har frivilligorganisasjonen Fattighuset i Oslo fått oppleve på nært hold.

- Det er flere som kommer til oss nå, det har vært en stor økning i coronatida. De siste dagene har det vært veldig mye. Noen ganger har vi ikke nok mat til alle som står i køen. Vi trenger rett og slett mer mat noen ganger, sier pressekontakt Rusten til Dagbladet.

GODE HJELPERE: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Her sammen med styremedlem for Fattighuset, Eva Helen Moen Gulbrandsen. Foto: Lisbeth Hvalby
GODE HJELPERE: Sverre Rusten har jobbet for Fattighuset og gjort en forskjell i lang tid. Her sammen med styremedlem for Fattighuset, Eva Helen Moen Gulbrandsen. Foto: Lisbeth Hvalby Vis mer

- Veldig trist

Han forteller at Fattighuset vanligvis deler ut klær, hjelper til med rådgivning og er et sosialt tilbud. Men de siste månedene har de blitt nødt til å redusere til bare matutdeling.

- Hva tenker du om det økende antallet av mennesker som henvender seg til dere?

- Jeg tenker det er veldig trist. De nye som har kommet hit det siste året, er et bredt spekter av folk. Vi ser mange som har hatt dårlige arbeidskontrakter, som har mistet inntekten sin.

Stenger i påska

Rusten sier at Fattighuset kommer til å være stengt helligdagene i påska, og at den siste matutdelingen før helligdagene vil være på onsdag. Da forventer han at det blir en svært lang kø.

- Da er det nok veldig mange som kommer. Det er like før høytida og mange dager uten mattilbudet. Det kan ta ei uke før noen får muligheten til å få mat herfra, sier han.

Rusten anslår at rundt 500 personer kommer til å oppsøke Fattighuset onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer