U.S. President Donald Trump reacts during his speech while campaigning at Toledo Express Airport in Swanton, Ohio, U.S., September 21, 2020. REUTERS/Tom Brenner
U.S. President Donald Trump reacts during his speech while campaigning at Toledo Express Airport in Swanton, Ohio, U.S., September 21, 2020. REUTERS/Tom Brenner Vis mer

Ruth Bader Ginsburgs død:

Sjokkert av Trump: «Lavmål»

På sitt dødsleie formulerte høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg et siste ønske. Nå hevder Donald Trump at det var Demokratene som skrev det.

Publisert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): USAs president Donald Trump anklages for å ha nådd et nytt «lavmål» etter å ha spredt feilinformasjon om Ruth Bader Ginsburgs mye omtalte siste ønske.

Over store deler av USA hylles Ginsburg, som døde fredag 87 år gammel. For mange er hun et juridisk, kulturelt og feministisk ikon. Millioner er i sorg, og denne uka blir hun høytidelig minnet av høyesterett og Kongressen i Washington D.C.. For mange

- Mitt mest inderlige ønske er at jeg ikke blir erstattet før en ny president er på plass, sa Ginsburg kort tid før hun døde, ifølge en uttalelse hun dikterte til barnebarnet sitt, ifølge NPR.

<strong>IKON:</strong> Millioner av amerikanere sørger over avdøde høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg. Foto: JIM WATSON / AFP
IKON: Millioner av amerikanere sørger over avdøde høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer

Udokumentert påstand

Men både Trump og republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, varslet få timer seinere at de vil forte seg å få inn en konservativ erstatter for Ginsburg før presidentvalget 3. november.

Mandag anklaget også Trump demokratiske ledere - helt uten dokumentasjon - for å ha diktet opp Ginsburgs siste ønske.

DØD: Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som anses som liberal, døde fredag. Hun ble 87 år gammel. Video: AP Vis mer

- Jeg vet ikke at hun sa det, eller om det var skrevet av Adam Schiff (demokratisk kongressrepresentant, leder i etterretningskomiteen og sentral i riksrettssaken mot Trump journ.anm.) eller Pelosi (Nancy Pelosi demokratenes speaker i Representantenes hus). Jeg er mer tilbøyelig til å tro det siste. Det kom ut av lufta. Det høres så vakkert ut, men det høres ut som en Schumer-greie (Chuck Schumer, demokratenes minoritetsleder i Senatet), eller kanskje Pelosi eller fra «Shifty Schiff». Så det kom ut av lufta. Jeg mener, kanskje hun sa det, kanskje hun ikke gjorde det, sier Trump til Fox News mandag.

- Lavmål

I intervjuet kom han også med noen pene ord til Ginsburg. Blant annet omtalte presidenten henne som en «legende» og en som «representerte noe annet enn deg eller meg».

<strong>MINNES:</strong> Mange er kommet for å hedre avdøde Ruth Bader Ginsburg utenfor den øverste amerikanske domstolen i Washington D.C.. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
MINNES: Mange er kommet for å hedre avdøde Ruth Bader Ginsburg utenfor den øverste amerikanske domstolen i Washington D.C.. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP Vis mer

Påstanden om at hennes siste ønske kan være oppdiktet skaper imidlertid sterke reaksjoner.

- Herr presiden, dette er lavmål. Selv for deg. Nei, jeg skrev ikke Ruth Bader Ginsburgs siste ønske til en nasjon hun tjenestegjorde for på en så god måte. Hun brukte hele livet sitt på å gjøre unionen vår mer perfekt. Men jeg kommer til å kjempe som helvete for å få ønsket til å gå i oppfyllelse. Ingen godkjenning før innsettelsen, skriver Schiff på Twitter.

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, har gitt uttrykk for at en ny dommer først bør utnevnes etter valget.

- La folket få tale. Kjøl ned flammene som har oppslukt landet vårt, sa Biden om en ny høyesterettsdommer i en tale søndag.

Økt konservativt overtak

Dersom Trump får viljen sin, vil han rekke å utnevne sin tredje dommer til høyesterett før den første presidentperioden er over. Det kan i så fall bety at det konservative overtaket i domstolen øker ytterligere - med seks konservative dommere og tre liberale.

Dramaet, som kan få konsekvenser for USA i flere tiår framover, utspiller seg samtidig som USA allerede befinner seg i helspenn med 200.000 døde så langt i coronapandemien, en økonomisk krise og sosial uro. Utnevnelsen av en ny høyesterettsdommer kan blant annet få store konsekvensert for retten til selvbestemt abort, Obamacare og homofiles rettigheter.

DØD: Den amerikanske høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg ble 87 år gammel. Video: AP Foto: NTB. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Trump, McConnell og andre republikanere anklages for dobbeltmoral.

I 2016 nektet nemlig McConnell å holde en høring eller avstemning i Senatet om høyesterettskandidaten til daværende president Barack Obama. Obama nominerte Merrick Garland etter at den konservative høyesterettsdommeren Anthony Scalia døde i februar 2016. Begrunnelsen til McConnell den gangen var at det var for nært et nytt presidentvalg, og det amerikanske folk måtte få si sin mening. Den gangen var USA ti måneder ifra et presidentvalg. I år døde Ginsburg bare 46 dager før valget 3. november.

Fem kvinner

Skal Trump lykkes, trenger han støtte fra et flertall i Senatet for sin kandidat. To republikanske senatorer - Susan Collins og Lisa Murkowski - har foreløpig gjort det klart at de ikke vil godkjenne noen kandidat før valget. Dersom to til gjør som dem, vil det ikke være flertall for å godkjenne en ny høyesterettsdommer.

Trump har fem kvinnelige, konservative kandidater på lista si. Mandag hadde han et møte i Det hvite hus med én av dem, Amy Coney Barrett. Hun er foreløpig favoritten til å få jobben, skriver AP.

Presidenten varsler i et møte med journalister mandag at han planlegger å kunngjøre sin kandidat fredag eller lørdag - allerede før Ginsburg er begravd på Arlington National Cemetary.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer