Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatbrev

Sjokkert da hun åpnet postkassa

«Du ser ut som at du har Downs. Hurra for 22. juli», var meldinga som ventet Ap-politiker Linn Kristin Engø i Bergen.

- NEDRIG: Politiker Linn Kristin Engø (Ap) i Bergen reagerer skarpt på at dette brevet ventet på henne i postkassa. Foto: Privat
- NEDRIG: Politiker Linn Kristin Engø (Ap) i Bergen reagerer skarpt på at dette brevet ventet på henne i postkassa. Foto: Privat Vis mer

«At noen syns det ser ut som jeg har downs syndrom lever jeg fint med. At noen knytter «hurra» til 22. juli har jeg derimot et stort problem med», skriver den profilerte bergenspolitikeren på Facebook.

- HATKRIMINALITET: Politiet i Vancouver kaller det hatkriminalitet, etter at en mann kastet en 92-åring med demens på dør i Vancouver, Canada. Video: Vancouver P.D. Vis mer

Engø regner med at det kan ha flere forklaringer at det hatefulle brevet er sendt til hennes hjemmeadresse.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

«Enten er det et forsøk på provokasjon, eller så skal det fremstå som en trussel», skriver hun.

Uavhengig av motivasjon mener Ap-politikeren det er «ubegripelig nedrig».

- Aldri glemme

Til sine følgere på Facebook skriver hun at man aldri må glemme at hatet mot AUF og Arbeiderpartiet er livsfarlig.

Engø viser videre til at terroren på Utaøya i 2011 krevde 69 menneskeliv, de fleste unge mennesker.

RASISTISK: Et kjærestepar har mottatt dødstrusler etter å ha publisert en rasistisk video på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: TikTok. Vis mer

«Stadig vekk mottar AUFere og medlemmer av Arbeiderpartiet hat og trusler - ofte langt verre enn «Hurra for 22. juli». Min bekymring er at anonymt hat og trusler hindrer folk i å engasjere seg politisk. Jeg tror det kan bidra til å skremme unge, mennesker med flerkulturell bakgrunn og kvinner. For hva om disse hatsprederne atter en gang gjør noe annet enn å skrive? Hva om de handler igjen?», skriver hun.

Går til politiet

Engø har bestemt seg for å politianmelde forholdet.

- Jeg mener det er viktig at vi som mottar denne type hat eller trusler anmelder det til politiet. Det er viktig for å kunne danne oss et bilde av hva som skjer rundt oss, sier Linn Kristin Engø til Dagbladet.

Hun sier det er flere politikere fra Arbeiderpartiet som har mottatt liknende former for hat, ofte knyttet til 22. juli.

- Jeg hadde håpet at det i tida etter 22. juli ble tatt et oppgjør med denne type holdninger, men jeg registrerer at dette fremdeles finnes der ute, sier Ap-politikeren.

Engø var i tvil om hun skulle dele hatbrevet på Facebook.

- På den ene siden, bidrar jo dette til å gi slike holdninger oppmerksomhet. På den andre siden, er det en påminnelse om at disse holdningene eksisterer der ute. Basert på hvor overrasket en del mennesker er blitt av dette, mener jeg det var riktig å gjøre det, sier Engø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!