Sjokkert etter ankomst: - Kaotisk

Da Solveig Gulling (68) og samboeren kom hjem fra Sør-Afrika, ble de overrasket over den manglende kontrollen og informasjonen på Norges hovedflyplass.

ANKOMST: Lørdag kveld var det lange køer med ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen. Situasjonen var en helt annen tre dager tidligere. Foto: Torstein Bøe / NTB
ANKOMST: Lørdag kveld var det lange køer med ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen. Situasjonen var en helt annen tre dager tidligere. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

- Vi kunne i teorien gått rett og satt oss på flytoget og dratt hjem. Det var ingen som stoppet oss eller fortalte oss noe annet. Men det gjorde vi selvsagt ikke, forteller Solveig Gulling (68) til Dagbladet.

Hun og samboer Asbjørn Wahl (68) ankom Norge etter en måneds opphold i Sør-Afrika, torsdag forrige uke. Det var flere dager etter at regjeringen innførte innreiserestriksjoner fra åtte land i sørlige Afrika, grunnet oppdagelsen av den trolig mye mer smittsomme coronavirus-varianten, omikron.

Derfor ble samboerparet sjokkert over hva som møtte dem på Gardermoen.

PÅ REISEFOT: Solveig Gulling (68) og Asbjørn Wahl (70) ankom Gardermoen torsdag, etter en måned i Sør-Afrika. Foto: Privat
PÅ REISEFOT: Solveig Gulling (68) og Asbjørn Wahl (70) ankom Gardermoen torsdag, etter en måned i Sør-Afrika. Foto: Privat Vis mer

Store kontraster

- Vi hadde vært innom to flyplasser i Sør-Afrika, og mellomlandet i Frankfurt. Alle tre stedene tok de situasjonen mye mer alvorlig enn på Gardermoen. Det synes vi var helt håpløst, forteller Gulling over telefon fra et karantenehotell på Gardermoen.

Kontrastene ble tydelige allerede da paret ble stuet inn i en «tjåka full» buss på den norske hovedflyplassen. Både i Sør-Afrika og i Tyskland var det strenge antallsbegrensninger på bussene på flyplassen.

- I Sør-Afrika kom vi ikke engang inn på en flyplass uten å måtte måle temperaturen, vise coronasertifikat og negativ test. På Frankfurt ble vi møtt av politiet. Her måtte vi også vise testsvar og europeisk coronapass.

Ble ikke stoppet

Etter at regjeringen fredag innførte innreiserestriksjoner for alle utenlandsreisende før helga, er det nå lange køer på Norges hovedflyplass.

Dagen før var situasjonen i imidlertid en helt annen.

- Vi ble ikke stoppet én eneste gang.

Avinor, som driver Oslo Lufthavn Gardermoen, forholder seg til retningslinjer fra myndighetene, forteller kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

- Avinor informerer i hovedsak de reisende via digitale flater, plakater og høyttalere med budskap om de generelle kravene og hvor de kan finne info på myndighetene sine sider.

Videre viser han til at det er politiet som har ansvaret for grensekontrollen.

Risikerer bøter

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at politiet har satt inn ekstra ressurser i grensekontrollen, men at de ikke kontrollerer alle som reiser til Norge.

- Vi er fremdeles avhengige av at folk selv tar ansvar hvis de har vært i områder med høy smitte. Samtidig må alle være klar over at politiet gjennomfører stikkprøvekontroller og du kan bli bedt om å vise kvittering for innreiseregistrering og coronasertifikat, skriver departementet i en e-post til Dagbladet.

Departementet påpeker at politiet kan bøtelegge personer som ikke registrerer seg ved innreise, eller teste seg. Utlendinger kan bortvises.

Kaotisk på teststasjonen

Paret forteller at de hadde lest seg nøye opp på de gjeldende reglene før hjemreisen. De hadde blant annet fylt inn innreiseskjemaet de var på pålagt å fylle ut. De visste at de måtte teste seg ved ankomst, og de visste at de måtte på karantenehotell, ettersom de kom fra et av åtte land i sørlige Afrika.

Likevel var det langt fra tydelig hva de skulle gjøre i det de gikk av gaten.

- Vi måtte selv finne teststasjonen. Da vi til slutt fant den ble vi møtt av tre ansatte som ikke hadde fått nødvendig opplæring. De visste ikke hvor Sør-Afrika var, for på skiltet ved teststasjonen var det skrevet «South Africa» på engelsk. De ante ikke hva de skulle gjøre med oss. Det var utrolig kaotisk, selv om vi omtrent var alene der.

Gulling understreker at hun ikke ønsker å henge ut de ansatte på teststasjonen, at det er arbeidsgiver som har ansvaret for å gi dem nødvendig opplæring.

- Det var bare surr, og veldig uproft. Heldigvis kom det en ansatt til. Han visste hva han skulle gjøre, og ble stående og gjennomføre opplæringen med de andre der og da.

Kort varsel

Det er Dr. Dropin som driver den nevnte teststasjonen. Daglig leder Daniel Sørli skriver i e-post til Dagbladet, at han ikke kjenner til den konkrete situasjonen. Han viser til at regjeringen samme dag som paret ankom Gardermoen, presenterte enda strengere innreiseregler. De innebar alle som kommer til Norge må teste seg, uavhengig av vaksinestatus.

- Da fikk vi åtte timer på oss til å skalere opp ti ganger den opprinnelige kapasiteten vår på Gardermoen. Vi har nå kalt inn alle vikarer og har gått bredt ut for å rekruttere ytterligere testpersonell. Jeg har ingen problemer med at de som bidrar får noe av opplæringen sin i det praktiske arbeidet. Jeg forstår at de reisende til slutt ble tatt hånd om etter boka, og det er det viktigste, skriver Sørli.

Det er Ullensaker kommune som ar ansvaret for teststasjonene på flyplassen.

- Når det kommer endringer i innreisereglene som medfører et behov for å øke testkapasiteten fra noen hundre til 4000-5000 i døgnet så sier det seg selv at det blir noen utfordringer med å rekruttere personell. Vår opplevelse er at Dr. Dropin, som står for testingen for oss, var raske til å mobilisere personell, sier kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg, Gunnhild Grimstad-Kirkeby.

- Oppsiktsvekkende

Etter å ha gjennomført både en hurtigtest og en PCR-test, ble paret til slutt vist til karantenehotellet de skulle oppholde seg på. Men også her opplevde de at informasjonen var mangelfull. Hotellet hadde ikke fått beskjed om at de to reisende skulle komme, forteller Gulling.

Først et døgn etter ankomst fikk paret et informasjonsskriv, etter selv å ha bedt om det.

- Det er spesielt oppsiktsvekkende at det i Sør-Afrika var så mye mer kontroll. Det var trist og skuffende å komme hjem til dette surret.

Dagbladet har vært i kontakt med det aktuelle hotellet, som forteller at innsjekk gjøres av et sikkerhetsselskap Ullensaker kommune har leid inn.

Kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg, Gunnhild Grimstad-Kirkeby, svarer dette:

- Våre hoteller får ikke navnelister fra flyplassen. De får bare beskjed om hvor mange reisende som skal innkvarteres. Registreringen av disse skjer når de sjekker inn. Det er helt i tråd med våre rutiner.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

- Forvirrende

På karantenehotellet så paret torsdag kveld på «Debatten» på NRK. Der sto helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og sa at regjeringen forsøkte å ha «gode og oppdaterte reiseråd» på regjeringens nettsider.

- Det er det ikke. Den er bare forvirrende, mener 68-åringen.

Etter hjemreisen har Gulling vært i kontakt med både Ullensaker kommune og FHI, for både å få informasjon, men også for å gi beskjed om den manglende grensekontrollen.

- Vi er ikke hyserisk. Vi klarer oss, men vi synes det er viktig å gi beskjed om dette.

Kan kontakte UD

Utenriksdepartementet viser til at alle som er ute og reiser bør følge med på UDs reiseinformasjon og oppdateringer om coronapandemien, samt registrere seg på reiseregistrering.no, eller i appen Reiseklar. Da kan UD nå deg, dersom situasjonen skulle endre seg.

- Hvis du ønsker ytterligere informasjon rundt reiseråd utover dette, må du kontakte UD, skriver departementet i en e-post til Dagbladet.

Se hele svaret fra UD i faktaboksen nederst i saken.

Likt som i mars 2020

Paret eier et feriehus i den sørafrikanske kystbyen Knysna. Her var de også ved pandemiutbruddet i mars 2020, da norske myndigheter ba nordmenn om å komme hjem. De fulgte ordren, og landet også den gang på Gardermoen.

- Vi opplevde eksakt det samme nå som da vi evakuerte fra Sør-Afrika i mars 2020. En skulle tro at det var annerledes nå. Det er til å gråte av.

Grimstad-Kirkeby i Ullensaker kommune forteller at de gjennom hele pandemien har gjort seg mange erfaringer, men at utfordringen deres er alltid at regelendringer kommer med ganske kort varsel.

- Så det er ikke alltid så lett å planlegge for de endringene vi må gjøre i logistikken vår. Det er dessverre ikke noe vi får gjort noe med, sier kommunaldirektøren.

Regjeringen har begrunnet de korte varslene med behovet for å handle raskt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer