Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN i sex-skandale:

Sjokkert etter FN-sexvideo

FNs generalsekretær er rystet etter videoen som går sin seiersgang på sosiale medier. Nå etterforsker FN hendelsen.

PÅ FANGET: En video av en FN-bil med med en mann og en dame simulere sex i baksete, har fått organisasjonen til å reagere kraftig. Video: Facebook Vis mer

En 18 sekunder lang video har sendt sjokkbølger gjennom FN. Den internasjonale organisasjonen gransker nå hendelsen, som involverte en FN-bil og det som trolig er fredsbevarende FN-styrker.

Videoen viser hvordan en kvinne, iført en rød kjole, sitter på fanget til en mann, iført en svart shorts og en hvit T-skjorte. Sammen simulerer mannen og kvinnen sex i baksetet på en hvit FN-bil, mens to andre menn sitter i henholdsvis fører- og passasjersetet.

Hendelsen skal ha funnet sted i den israelske storbyen Tel Aviv, og videoen er den siste tida blitt spredt på sosiale medier.

Det har tvunget FNs toppledelse til å gå ut og fordømme hendelsen.

OFFENTLIG: Et par ble avbildet mens de utførte oralsex på Orrestranda på Jæren. Foto: Tipser Vis mer

«Avskyelig»

Og toppene i FN sparer ikke på kruttet.

Stéphane Dujarric er talsperson for FNs generalsekretær António Guterres. Han beskriver videoen som både «sjokkerende», «avskyelig» og «forstyrrende».

- Den slags oppførsel går på tvers av alt vi står for og har jobbet for å oppnå for å slå ned på upassende oppførsel hos FN-ansatte, sier Dujarric til BBC.

Han legger til:

- Vi er sjokkerte og dypt forstyrret av det videoen viser.

Nær ID

Hvorvidt sexsimuleringen i baksetet i FN-bilen foregikk frivillig eller mot betaling, er noe FN-granskningen nå forsøker å få klarhet i, forteller talspersonen.

- Vi forventer at prosessen (granskningen, journ.anm.) konkluderes veldig raskt, og vi har til hensikt å raskt fatte de nødvendige beslutningene, sier Dujarric.

Han forteller for øvrig at granskningen er nær ved å identifisere de aktuelle mennene i bilen, og at de trolig er tilknyttet UNTSO, FNs eldste fredsbevarende operasjon.

SJOKKERER: Konseptet «Sex Island» går av stabelen denne måneden, og det sjokkerer på mange måter. Video: Good Girls Company / Rød Løper Vis mer

«Nulltoleranse»

FNs generalsekretær António Guterres har en uttalt «nulltoleranse» for ulike former for seksuell trakassering, utnyttelse og misbruk.

Det er like fullt en ikke-ukjent problemstilling innad i FN-organisasjonen.

I 2019 registrerte FN 175 varsler mot FN-tilknyttede ansatte, ifølge FNs egen vaktbikkje-organisasjon.

Av dem rettet 80 av varslene seg mot FNs fredsbevarende styrker, og de resterende 95 mot andre deler av FN-organisasjonen.

De fleste varslene stammer fra Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Sør-Sudan og Haiti.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!