Sjokkert etter stalking-frifinnelse. Nå vil de endre loven i ekspressfart

De fire regjeringspartiene ber justisministeren om å komme på banen og endre stalkingparagrafen. – Neste gang denne mannen kikker, kikker han fort ut av et fengsel.

BLE FRIKJENT: Den 40 år gamle mannen ble dømt til forvaring for stalking i både tingretten og lagmannsretten. Et «hull» i den nye paragrafen gjorde at Høyesterett opphevet dommen, men stortingsflertallet er allerede klare for å endre loven. Foto: Politiet
BLE FRIKJENT: Den 40 år gamle mannen ble dømt til forvaring for stalking i både tingretten og lagmannsretten. Et «hull» i den nye paragrafen gjorde at Høyesterett opphevet dommen, men stortingsflertallet er allerede klare for å endre loven. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet skrev for to uker siden om den serieovergrepsdømte mannen i Trondheim som ble frikjent i Høyesterett for stalking og kikking, selv om politiet tok ham på fersken.

Høyesterett slo at stalking og kikking ikke er ulovlig, dersom de fornærmede ikke er klar over stalkingen.

Dagens straffelov forbyr bare stalking dersom det ligger innenfor gjerningsmannens forsett at fornærmede skal oppfatte hun blir overvåket, og at hun faktisk blir kjent med kikkingen.

– Uforståelig

Men det var ikke politikernes mening med lovendringen som trådte i kraft 1. juli 2016, bedyrer justispolitikere fra de fire regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF.

– Jeg fikk sjokk da jeg leste om avgjørelsen. Det strider mot folks rettsoppfatning og er en opphevelse folk ikke forstår. Sånn kan vi ikke ha det, sier Solveig Horne (Frp).

Hun møter Dagbladet sammen med stortingskollegaene Peter Frølich (H), Geir Toskedal (KrF) og Abid Raja (V).

FOR LOVENDRING: Abid Raja (V), Peter Frølich (H), Solveig Horne (Frp) og Geir Toskedal (KrF) ber nå justisministeren om å komme på banen og endre stalkingparagrafen. Flertallet i Stortinget er allerede sikret. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FOR LOVENDRING: Abid Raja (V), Peter Frølich (H), Solveig Horne (Frp) og Geir Toskedal (KrF) ber nå justisministeren om å komme på banen og endre stalkingparagrafen. Flertallet i Stortinget er allerede sikret. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

De er alle opprørt etter at en 40 år gammel mann som tidligere er dømt for grove voldtekter, seksuell omgang med mindreårige, voldtektsforsøk og blotting ble frikjent av Norges øverste domstol for kikking på unge jenter gjennom vinduer på studenthybler i Trondheim.

Ekspressfart

Mannen hadde kikket inn i boliger og filmet og fotografert flere unge kvinner.

40-åringen ble dømt til tre års forvaring i både tingretten og lagmannsretten før Høyesterett altså opphevet dommen. Det har fått regjeringspartiene til å klaske hodene sammen i rekordfart.

– Nå er vi alle fire partiene helt enige. Det var aldri intensjonen at disse kikkerne ikke skal bli rammet av straffeloven. For å skape trygghet for kvinnene går vi raskt sammen for å rette opp i dette. Den type stalking skal være forbudt, sier Venstres Abid Raja.

Stortingspolitikerne håper nå på fortgang fra justisminister Jøran Kallmyr (Frp), som ble utnevnt som ny statsråd for to uker siden.

– Nå kan justisministeren bare gå i gang og skrive den endringen i straffebestemmelsesloven, så skal vi stemme den gjennom på Stortinget. Det handler om rettsoppfatning, og ikke minst kvinnene som ble utsatt for dette. det er viktig å få rettet opp i det hullet. Vi forventer at Kallmyr tar hintet og får denne saken til Stortinget så fort som mulig, sier partikollega Horne.

Stalkingparagrafen

  • 40-åringen var både tiltalt etter straffelovens § 266, som forbyr hensynsløs atferd generelt, og den nye paragrafen § 266 a, som forbyr stalking spesielt.
  • § 266. Hensynsløs atferd Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.
  • § 266 a.Alvorlig personforfølgelse Den som gjentatte ganger truer, følger etter, iakttar, kontakter eller gjennom andre sammenlignbare handlinger forfølger en annen på en måte som er egnet til å fremkalle frykt eller engstelse, straffes med fengsel inntil 4 år.
  • Mannen ble funnet skyldig etter straffeloven § 298 om seksuelt krenkende atferd etter å ha filmet en kvinne i bare trusa.

– Det gjelder å få en lovformulering i tråd med Stortingets intensjon. Vi har respekt for Høyesteretts avgjørelse, men ser at vi må endre formulering så det rett og slett ikke blir mulig at stalking er lov. Ser vi bort fra alle juridiske spissfindigheter, skal loven bringes i tråd med alminnelig rettsoppfatning og folkeskikk. Vi ber om hurtigspor, sier Toskedal (KrF).

– Kikker han igjen, kikker han ut av et fengsel

Selv om det er regjeringspartiene som setter politikk til utspillene, erkjenner representantene at de ennå ikke har snakket med noen på Stortinget som er mot å endre stalkingparagrafen. Samme dag som Dagbladet omtalte saken, sendte også Ap's Lene Vågslid spørsmål til justisministeren om det vil være aktuelt for regjeringen å endre stalkingparagrafen.

Stalking, eller personforfølgelse, fikk en egen tilleggsparagraf i straffeloven som trådde i kraft 1. juli i 2016 og har en strafferamme på fire års fengsel, men rammer altså ikke stalking der gjerningspersonen ikke blir oppdaget av fornærmede.

– Jeg skjønner at det kan virke paradoksalt, men Høyesterett har gjort det riktige i denne saken. Feilen ligger i loven, og da er det vår oppgave å raskt presisere den. Vi skal sørge for at hvis han eller andre kikker igjen, så kikker han fort ut av et fengsel neste gang, sier Peter Frølich (H).

– Høl i huet

Politikerne mener det kan være realistisk å få en lovendring gjennom til sommeren, med rask behandling i departementet.

– Det er veldig gledelig. For å sikre tryggheten til spesielt unge jenter som i min sak et det viktig med en rask lovendring, sier statsadvokat Kaia Strandjord. Hun førte saken mot mannen i Trøndelag og har allerede skrevet et lovforslag som er oversendt Riksadvokaten.

Abid Raja takker Strandjord for å ha gjort politikerne oppmerksomme på «hullet» i bestemmelsen.

– Kvinnen skal vite at de har et stortingsflertall og en regjering på sin side. Jeg forstår godt folk der ute som mener dette er høl i huet at disse skal gå fri, sier Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer