Konfirmantundervisning

Sjokkert mor etter konfirmant-seminar: «Hard anti-abortpropaganda i 1,5 time»

Pastor beklager nazist-sammenlikning på konfirmant-seminar om abort.

SJOKKERT: Marianne Yndestad i Stathelle reagerte sterkt da sønnen kom hjem og fortalte fra et konfirmantseminar om abort i Langesund kirke. Foto: Privat
SJOKKERT: Marianne Yndestad i Stathelle reagerte sterkt da sønnen kom hjem og fortalte fra et konfirmantseminar om abort i Langesund kirke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marianne Yndestad på Stathelle i Telemark fikk sine verste anelser bekreftet da sønnen fredag kom hjem fra konfirmantundervisning i Langesund kirke.

Samme kveld la hun ut en Facebook-post på den lukkede feministgruppa «Den selskapelige», hvor hun gikk sterkt i rette med organisasjonen Menneskeverd, som holdt seminaret:

«De har drevet hard anti-abortpropaganda i 1,5 time», skrev Yndestad.

- Påtrengende og manipulerende

Da Dagbladet ringte lørdag, var hun fortsatt urolig over konfirmantseminaret.

- Det sønnen min har fortalt meg, er bruddstykker, men bare det han har fortalt meg er sjokkerende nok, sier hun.

Yndestad oppfatter Menneskeverd som konservativ og ensporet i abortspørsmålet, og reagerer på at organisasjonen brukes i konfirmantundervisningen - særlig når deres synspunkter får stå uimotsagt.

- I dag har jeg snakket med andre foreldre, blant annet en mor som støtter meg veldig. Både min og hennes sønn syntes det var veldig ensidig, påtrengende og manipulerende, og noen hadde sagt at de angret på at de valgte kristelig konfirmasjon, sier hun til Dagbladet.

Nazist-sammenlikning

Yndestad reagerer på videoer som sønnen fortalte om, blant annet av en gråtkvalt kvinne i sorg etter en abort, og av fostre i ulike stadier.

«Det som hadde sjokkert min sønn mest var uttalelser som «de siste menneskene som tok abort på dem som hadde Downs og ikke var perfekte, var nazistene» … », skrev Yndestad i sin Facebook-post.

Nå viser det seg at dette ikke kom fra Menneskeverd, men fra en pastor som deltok fra menigheten.

Yndestad reagerer også på at Menneskeverds seminar var obligatorisk for konfirmantene.

- Konfirmantene er så tidlig i livet, de er så uerfarne og lette å påvirke, og så bruker de slike spekulative virkemidler og appellerer til konfirmantenes samvittighet, sier Yndestad.

Å trekke paralleller til nazistene synes hun er spesielt hårreisende.

- At de dro inn nazismen, er jo ekstremt, sier Yndestad.

- Vil ikke fordømme

Undervisningskonsulent Ingrid Vatnar Olsen, som holdt seminaret for cirka 70 konfirmanter, gjør det klart at kommentaren om nazister ikke kom fra noen i Menneskeverd, og ikke er noe organisasjonen står for.

Menneskeverd skriver på hjemmesida at de «arbeider aktivt for å styrke vernet om menneskelivet fra befruktning til naturlig død, og for spesielt sårbare grupper».

Olsen forklarer at når hun viser de aktuelle filmene, sier hun at de handler om enkeltpersoner.

HOLDT SEMINAR: Ingrid Vatnar Olsen. Foto: Menneskeverd
HOLDT SEMINAR: Ingrid Vatnar Olsen. Foto: Menneskeverd Vis mer

- 12380 tok abort i fjor, så det er enkeltmennesker vi snakker om, og vi aner ikke hvordan de kvinnene har opplevd situasjonen, sier hun, og legger til at Menneskeverd fokuserer på valgene som skal tas i framtida, og ikke vil fordømme noen.

- Jeg mener å ha vært veldig tydelig på at kvinner skal få bestemme selv, sier hun, og forteller om positive kommentarer fra flere konfirmanter.

- De sa «tusen takk for at du kom, vi har lært noe nytt. Vi visste ikke at hjertet begynte å slå etter 21 dager», sier Olsen.

Vurderer fritak

Ungdomspastor Lars Frønes, som inviterte Menneskeverd, sier at erfaringene hans med organisasjonen er gode, blant annet fordi de ikke er fordømmende.

LEGGER SEG FLAT: Ungdomspastor Lars Petter Frønes beklager nazist-kommentar på et seminar om abort i Langesund kirke. Foto: Den norske kirke
LEGGER SEG FLAT: Ungdomspastor Lars Petter Frønes beklager nazist-kommentar på et seminar om abort i Langesund kirke. Foto: Den norske kirke Vis mer

- Men kanskje burde man hatt begge sider i abortdebatten på en sånn type kveld, sier Frønes.

- Er dette noe dere vil endre på framover?

- Det blir noe vi må snakke sammen om, sier Frønes.

Han er åpen for at abortseminaret i framtida ikke behøver være obligatorisk, men synes ikke det er for mye abortfokus, og heller ikke at Menneskeverd spiller på samvittigheten til en sårbar aldersgruppe.

Beklager nazi-kommentar

Frønes tar selvkritikk for parallellen han trakk til nazismen på seminaret.

- Det var dessverre jeg som sa det, sier han da Dagbladet har lest opp hva Marianne Yndestad skriver om dette på Facebook.

- Den uttalelsen legger jeg meg fullstendig flat for, for den var feil. Jeg må bare unnskylde at jeg har sagt det, sier Frønes.

At det ble vist videoer, blant annet av en gråtende kvinne som har tatt abort, synes han er i orden.

- De historiene er enkeltmenneskers historie, og jeg synes ikke det er galt at enkeltmennesker får lov å dele sin historie, sier Frønes til Dagbladet.

Han sier at seminaret ikke bare handlet om abort men også om «livets verdi og livsvern».

- Skivebom

Generalsekretær Morten Dahle Stærk sier at Menneskeverd årlig holder seminarer om abort for 7000 personer, de fleste tenåringer, deriblant «noen tusen» konfirmanter.

Han kjenner seg ikke igjen i at det ble vist videoer av kvinner som gråter fordi de «angrer bittert» på abort – slik Yndestad skrev – selv om Ingrid Vatnar Olsen har sendt Dagbladet en link til en video med en gråtkvalt kvinne i sorg over å ha tatt abort.

- SKIVEBOM: - Å vise video av et fosters utvikling er vel ikke mer enn de får på skolen, så å betegne det som anti-abortpropaganda, mener jeg er skivebom, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk i organisasjonen Menneskeverd. Foto: Menneskeverd
- SKIVEBOM: - Å vise video av et fosters utvikling er vel ikke mer enn de får på skolen, så å betegne det som anti-abortpropaganda, mener jeg er skivebom, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk i organisasjonen Menneskeverd. Foto: Menneskeverd Vis mer

- Jeg står fullt inne for at dette blir vist til konfirmanter, sier han om videoene på seminaret.

- Å vise video av et fosters utvikling er vel ikke mer enn de får på skolen, så å betegne det som anti-abortpropaganda, mener jeg er skivebom, sier Stærk.

Han «har ingen forståelse for at noen kan oppleve dette påtrengende og manipulerende».

- Ikke spekulativt

Stærk sier at Menneskeverds framstilling er i tråd med Bispekollegiets nylige abortuttalelse.

- Når man velger kirkelig konfirmasjon, kan man ikke bli overrasket over at man blir presentert for det som er kirkens holdning til ulike aktuelle spørsmål. Vi er primært opptatt av å skape gode holdninger og refleksjon, og har ikke fokus på abortloven, sier han.

Ifølge Stærk tar Menneskeverd hensyn til at de henvender seg til en sårbar og lett påvirkelig aldersgruppe i konfirmasjonsundervisningen.

- Vi har vist en film om fosterets utvikling og vi har uttrykt at det er fint å få et barn med funksjonshemning. Jeg kan ikke se at det er spekulative virkemidler, sier Morten Dahle Stærk til Dagbladet.

Får etterspill

Nå ser det ut til at seminaret i Langsund kirke får et etterspill.

Kai Steffen Østensen i Agder og Telemark bispedømmeråd snakket lørdag med Marianne Yndestad om seminaret i Langesund kirke fredag.

- Når jeg hører hvordan hennes sønn har opplevd det, tenker jeg at det er uheldig om vi har hatt en konfirmasjonsundervisning som har gitt et skjevt bilde av hva Den norske kirke mener om abort, sier Østensen.

Han forteller at det mandag skal være et møte i Bispedømmerådet Agder og Telemark, og at han i den forbindelse vil ta opp saken.

Østensen synes det er vanskelig å kommentere hva som ble sagt om paralleller til nazisme, fordi han ikke var til stede på seminaret fredag.

- Hvis dette er riktig, er det ikke bare uheldig men ugreit. Det er en retorikk jeg tar avstand fra. Kirka har et ansvar i å skape gode arenaer for refleksjon om vanskelige spørsmål, sier han til Dagbladet.

Vil ha debatt

Da Yndestad snakket med Dagbladet hadde hun fått flere reaksjoner på Facebook-posten sin fredag kveld.

- Det er jo prester der også, som har sagt at det ikke er innenfor å gjøre dette i Den norske kirke, sier Marianne Yndestad.

Nå da saken er i media, håper hun at det vil føre til en konstruktiv diskusjon om det er greit at Den norske kirke bruker Menneskeverd i konfirmantopplæringen, med deres konservative abortsyn.

- Min mening er at det ikke er greit. Kirken har en unik mulighet til å nå mange unge mennesker i sine konfirmasjonsopplegg, og undervisningen bør være nyansert, informativ og oppbyggende, sier Yndestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer