Skyting i Oslo

Sjokkert nabo: - Jeg gråter

Våknet opp til nyheten om at nabolaget er rystet av skyting, og at to personer er drept.

PÅ ÅSTEDET: Nabolaget til Eva Jespersen er nå et avsperret området. Foto: Øystein Andersen
PÅ ÅSTEDET: Nabolaget til Eva Jespersen er nå et avsperret området. Foto: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To personer er døde og 21 er skadd etter at en alvorlig skyteepisode ved C.J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til lørdag.

Zaniar Matapour (42) er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Dagbladet møter Eva Jespersen lørdag morgen. Hun er nabo til åstedet, og er på stedet for å legge ned en bukett roser. Hun vet ikke om hun kjenner noen av de drepte eller skadde.

- Vi hører, og du sier det selv, at du gråter i dag?

- Ja, jeg gråter, snørr og tårer renner. Jeg har familiemedlemmer som er homofile, jeg støtter dem på alle mulige måter, dette er bare grusomt. Vi hører om det som skjer i USA, og så skjer det faktisk her i Oslo.

- Dette er grusomt.

NABO TIL ÅSTEDET: Eva Jespersen er nabo til åstedet, og la ned blomster på åstedet lørdag formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NABO TIL ÅSTEDET: Eva Jespersen er nabo til åstedet, og la ned blomster på åstedet lørdag formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kjenning av politiet

Den drapssiktede skal ha en lang historie med ulike psykiske lidelser. Det går fram av rettsdokumenter Dagbladet har gjennomgått.

Dokumentene beskriver også en lang voldshistorikk og befatning med og tilgang til våpen.

Politiet undersøker nå om psykiatri kan være en del av enten bakgrunnen eller motivet for ugjerningen natt til lørdag, fortalte politiadvokat Christian Hatlo under en pressekonferanse lørdag morgen.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

I rettsdokumentene Dagbladet har gjennomgått, går det fram at 42 år gamle Matapour på flere tidspunkt skal ha lidd av ulike psykiske lidelser, og at 42-åringen på flere tidspunkt skal ha fått utskrevet medisiner.

Dagbladets reporter på stedet ble i 09.20-tida vitne til at to bårer ble bært ut av åstedet, og lagt i begravelsesbil.

- Hadde trengt dette

«Jeg er trygg.»

Simen Bondevik, barnebarnet til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, oppdaget på morgenen i dag at flere kjente hadde lagt igjen denne beskjeden på hans Facebook-side.

BESØKTE ÅSTEDET: Simen Bondevik og hans samboer Guro Helene Sørdalen besøkte åstedet lørdag formiddag. Foto: Øystein Andersen
BESØKTE ÅSTEDET: Simen Bondevik og hans samboer Guro Helene Sørdalen besøkte åstedet lørdag formiddag. Foto: Øystein Andersen Vis mer

Hans samboer Guro Helene Sørdalen og hunder Wilma tok turen ned til åstedet i formiddag for å legge ned blomster.

- Vi hadde tenkt å gå og være med både på Pride-frokost og gå i paraden i dag, det er veldig trist at paraden er avlyst. Det er i dag vi hadde trengt en slik markering, sier de to.

Guro legger til:

- Men vi skjønner jo sikkerhetsvurderingene her. Vi vet jo ikke hvem denne mannen kjenner og hvem han har hatt kontakt med.

De to har ikke hørt om at noen av deres venner har vært involvert i skytingen men rapportene fra andre tyder jo på at det er noen som kjenner noen.

- Mange som ikke tør

Eva Jørgensen, naboen utenfor åstedet, sier til Dagbladet at hun håpet i det lengste at Pride-paraden ville gå som planlagt. Det er nå imidlertid kjent at den avlyses av sikkerhetsårsaker.

- Det er nok mange som ikke tør å gå ut og legge blomster i dag, av redsel for at andre skal se dem. Men jeg støtter dem fullt ut, jeg gjør det for dem som ikke kan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer