Ullevål sykehus-konflikten

- Sjokkert og dypt skuffet over Vedum

Hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum mener alvor med å være «nær folk» og lytte til fagbevegelsen, må de gi opp planen om nedlegging av Ullevål sykehus. Det slår Senterparti-politiker Jan Bøhler fast.

FORTSETTER KAMPEN: Forfatter og aktivist Thorvald Steen, Sp-politiker og styremedlem i Redd Ullevål Sykehus, Jan Bøhler og leder i Redd Ullevål sykehus, Lene Haug, fortsetter kampen for sykehuset med full styrke, til tross for at regjeringen i Hurdal-plattformen vender tommelen ned. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FORTSETTER KAMPEN: Forfatter og aktivist Thorvald Steen, Sp-politiker og styremedlem i Redd Ullevål Sykehus, Jan Bøhler og leder i Redd Ullevål sykehus, Lene Haug, fortsetter kampen for sykehuset med full styrke, til tross for at regjeringen i Hurdal-plattformen vender tommelen ned. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jan Bøhler, som gikk fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet for å redde Ullevål sykehus, skal på tirsdag gå i fakkeltog for å redde Oslo-sykehusene. Han avviser på det sterkeste at slaget om Ullevål sykehus er tapt, selv om Ap og Sp i Hurdalsplattformen legger opp til nedlegging.

Bøhler har gått inn i styret for folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus og fortsetter kampen for fullt. Nå gjelder det å hindre at regjeringen bruker statlig reguleringsplan mot Oslo for å sikre tomt for nytt sykehus på Gaustad.

Sterkere motstand

Tirsdag mobiliserer fagforeninger og aksjonsgrupper ved sykehusene i Oslo-regionen til fakkeltog, som skal gå fra Rådhuset til Stortinget.

- Vi står sterkere enn noensinne på grunn av bredden i motstanden. I valgkampen i Oslo var det bare Høyre som forsvarte nedlegging av Ullevål. Og selv i Høyre er det motstand. En meningsmåling utført av Respons Anayse i november 2019 viste at over 70 prosent av Oslos innbyggere er mot å legge ned Ullevål. Regjeringen har lovet å lytte til befolkningen og kommunene, og vil få et kjempeproblem hvis de vil trumfe gjennom nedlegging av Ullevål på tvers av viljen til befolkningen i Oslo, sier Bøhler, og fortsetter:

SJOKKERT OG SKUFFA: -Jeg ble veldig sjokkert og forbanna og dypt skuffa over at Sp hadde gitt seg på å Ullevål-saken, sier Jan Bøhler om Sp-forhandlerne på Hurdalsjøen, sier Bøhler. Han ønsket ikke noen rolle i regjeringen og fortsetter kampen for sykehuset. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SJOKKERT OG SKUFFA: -Jeg ble veldig sjokkert og forbanna og dypt skuffa over at Sp hadde gitt seg på å Ullevål-saken, sier Jan Bøhler om Sp-forhandlerne på Hurdalsjøen, sier Bøhler. Han ønsket ikke noen rolle i regjeringen og fortsetter kampen for sykehuset. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- På Stortinget er Venstre og Frp, som var bundet opp i den forrige regjeringen, nå fristilt og mot sykehusplanene. Nå skyldes flertallet for nedlegging at Sp lar seg binde opp av Ap. Det burde de absolutt ikke gjøre. At en Ap/Sp-regjering skal overkjøre Oslo for en sak bare Høyre i Oslo støtter, det blir i så fall et tragisk paradoks. Det skjønner jeg ikke at de kan leve med, sier Bøhler.

Brøt valgløfte

Før valget sa Bøhler at sykehussaken var en av de viktigste årsakene til at han forlot Ap til fordel for Senterpartiet. Og i et intervju i Dagbladet før valget sa han at Sp ikke vil sitte i en regjering som legger ned Ullevål sykehus.

Men så ble Hurdalsplattformen lagt fram. Ap vant, Sp tapte kampen om Ullevål sykehus.

- Jeg var veldig sikker på at bevaring av Ullevål sykehus var en grunnleggende sak for Senterpartiet. Trygve var her flere ganger. Når en partileder markerer seg så sterkt på en sak, og det var en av hovedsakene på landsmøtet og i valgkampen, da trodde jeg Sp ville stå hardt på for å redde Ullevål. Det er en sak som handler om folkestyre og lokaldemokrati, om å høre på folket og ikke på byråkrativeldet. Styringsmodellen, New Public Management, der man fjerner beslutninger fra folket, den trodde jeg Senterpartiet ville bryte med. Så ja, jeg ble veldig sjokkert og dypt skuffet over at de hadde gitt seg på det, sier Bøhler.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Leder av Redd Ullevål Sykehus, Lene Haug, meldte seg inn i Senterpartiet på grunn av partiets kamp for Ullevål, i Stortinget og i Oslo bystyre kommune.

- Hurdalsplattformen var ille, men det er sånn politiske hestehandler foregår. Det var Ap som presset dette gjennom, sier Haug. Hun mener motstanden mot nedlegging av Ullevål og den planlagte rivingen og utbyggingen ved Rikshospitalet øvrige sykehusplaner for Oslo bare har økt.

FORTSETTER KAMPEN: - Regjeringen har lovet å lytte til folk og fagbevegelse. Da kan de ikke legge ned Ullevål sykehus, sier Torvald Steen (til venstre), Jan Bøhler og Lene Haug. Tirsdag går disse sammen om å arrangere fakkeltog for saken: LO i Oslo, Oslo legeforening, Norsk sykepleierforbund, FO Oslo, Psykologforeningen Oslo, Redd Ullevål Sykehus, Rikshospitalet venner, Aker Sykehus’ venner, Stiftelsen Gaustadklubbens Fond, Helsetjenesteaksjonen og Folket for Ahus. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FORTSETTER KAMPEN: - Regjeringen har lovet å lytte til folk og fagbevegelse. Da kan de ikke legge ned Ullevål sykehus, sier Torvald Steen (til venstre), Jan Bøhler og Lene Haug. Tirsdag går disse sammen om å arrangere fakkeltog for saken: LO i Oslo, Oslo legeforening, Norsk sykepleierforbund, FO Oslo, Psykologforeningen Oslo, Redd Ullevål Sykehus, Rikshospitalet venner, Aker Sykehus’ venner, Stiftelsen Gaustadklubbens Fond, Helsetjenesteaksjonen og Folket for Ahus. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Har ingen tomt

- De har jo ingen tomt å bygge nytt på, det er for trangt. Ferdigstillingen av forprosjektet er nå utsatt til tidligst 2022/2023 på grunn av reguleringsproblemene. Plan- og bygningetaten varsler at de vil gå inn nok en full høringsrunde etter å ha mottatt over 200 kritiske innspill. Et flertall i bystyret advarer mot å bruke statlig reguleringsplan og overkjøre Oslo og lokaldemokratiet for å bygge nytt sykehus på Gaustad, sier Haug.

- Senterpartiet i Oslo fikk ikke nok stemmer til å komme inn på Stortinget. Kan det forklare at partiet ikke sto hardt nok på løftet om å redde Ullevål?

- Det holder ikke. Vi fikk 12 000 stemmer i Oslo, som er en økning på 50 prosent. I antall stemmer er Oslo den største Sp-kommunen i landet. Vi manglet nitten hundre stemmer for å få et mandat. Vi har like stor forpliktelse overfor de velgerne som stemte på oss uansett, mandat eller ikke, sier Bøhler.

- Vi lar oss ikke skremme av Hurdalsplattformen, sier forfatter og «sykehusaktivist» Thorvald Steen. Han er styremedlem i Gaustadklubbens fond og har de siste par årene jobbet med å koordinere kampen mot sykehusplanene i sykehusmiljøene i Oslo.

Steen har mer enn tjue års erfaring som hovedverneombud ved Gaustad sykehus og er en innbitt motstander av Helse Sør-Østs planer å bygge nytt storsykehus på Gaustad-tomta, legge ned Gaustad sykehus og å flytte psykiatrien til en blokk i tilknytning til Aker sykehus der «alle psykiatriske pasienter skal stables». Steen mener Helse Sør-Østs og regjeringens sykehusplan forutsetter en kraftig nedbygging av psykiatrien.

Han mener kampen for Ullevål sykehus er en kamp for velferdsstaten og demokratiet.

UDEMOKRATISK:- Beslutningen om å nedlegge Ullevål sykehus er dypt udemokratisk. Den er tatt av helseforetakenes direktørsjikt, mener Thorvald Steen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
UDEMOKRATISK:- Beslutningen om å nedlegge Ullevål sykehus er dypt udemokratisk. Den er tatt av helseforetakenes direktørsjikt, mener Thorvald Steen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

- Beslutningen om å nedlegge Ullevål sykehus er dypt udemokratisk. Den er tatt av helseforetakenes direktørsjikt, sier han.

Bedre og billigere modell

Bøhler, Haug og Steen mener deres modell er mer realistisk og billigere enn regjeringens.

- Den bygger på at vi bevarer og utvikler Ullevål sykehus, med sitt fremragende multitraumemiljø som det store akutt- og beredskapssykehuset. Det er behov for nye bygg på Ullevål som erstatning for de eldste, men det er også mange nye bygg her. Akuttmottaket for eksempel åpnet i 2014.

Så lar vi Rikshospitalet være sykehus for elektiv, planlagt behandling for hele landet, Aker sykehus blir lokalsykehus for Groruddalen og Gaustad sykehus bevares og moderniseres, sier Bøhler.

- Kan ikke oppfylles

De mener det ligger en viktig premiss i Hurdalsplattformen som ikke kan oppfylles dersom ikke planene til Helse Sør-Øst ikke endres.

- Det står at de skal sørge for at Groruddalens befolkning så raskt som mulig får Aker som sitt lokalsykehus, og samtidig at planen for sykehusstruktur i Oslo skal følges. Dette er motstridende.

Planen er at Nye Aker skal stå ferdig i 2031, men da vil det ikke være plass til bydelene Grorud og Stovner der. Disse har sammen med Alna bydel et overfylt Ahus som sitt lokalsykehus, men om Ullevål legges ned må de pasientene som i dag har Ullevål som lokalsykehus, inn på Aker. Det blir altså ikke plass til hele Groruddalen der. De må velge hva som er viktigst for dem, å gi Groruddalen eget lokalsykehus raskt eller legge ned Ullevål, sier Haug.

Tapte mot Ap

Statssekretær Lars Vangen sier at finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke har anledning til å kommentere saken. Vangen viser til det Vedum sa da Hurdalsplattformen ble lagt fram:

- At Sp og Ap har hatt ulike syn på den saken, er et faktum. Vi la fram våre argumenter og mente vi hadde gode argumenter. Så hadde Ap et annet standpunkt, og så ble det konkludert sånn.

- Så var vi opptatt av å få tydelige formuleringer for Aker slik at vi kan få fortgang og framdrift for det sykehuset. Jeg utelukker ikke sykehusvirksomhet på Ullevål, men det blir ikke slik vi ønsket, sa Vedum til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer