Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reading-angrepet

- Sjokkert og overrasket

Broren og søstera til den terrormistenkte 25-åringen sier til Sky News at de ble «sjokkert og overrasket» da de hørte at broren er mistenkt for å ha drept tre personer.

FORBURY GARDENS: Politiet holder vakt ved en av veiene inn til parken hvor tre personer ble drept lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
FORBURY GARDENS: Politiet holder vakt ved en av veiene inn til parken hvor tre personer ble drept lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lørdag kveld kom meldingene om en alvorlig hendelse i en park i byen Reading, som ligger nord for London. Så rapporterte mediene at det dreide seg om et knivangrep og at politiet behandlet hendelsen som terror.

Tre ble drept og tre ble alvorlig skadd etter knivangrepet.

Lørdag kveld uttalte politiet at hendelsen trolig ikke var knyttet til terror, men søndag ble det bekreftet at hendelsen etterforskes som terror likevel.

- Vi har siktet en 25 år gammel mann for drapene. Det er ingen grunn til å tro det er flere som er involvert, sa visepolitimester for antiterrorpolitiet, Neil Basu.

TRIPPELDRAP: Politiet med siste nytt om trippeldrapet i Reading. Video: AP Vis mer

- Ikke stolt

Den terrorsiktedes bror forteller at han snakket med 25-åringen kvelden i forveien, og sier til Sky News at han fikk inntrykk at broren var «trist og alene, muligens deprimert.»

Mandag kom det også fram i britiske medier at den mistenkte gjerningspersonen skal ha hatt psykiske problemer. Det opplyste slektninger og tidligere naboer til Daily Telegraph. Det samme mener britiske etterretningsfolk, ifølge The Guardian.

Også broren påpeker at den siktede har hatt psykiske problemer.

- Han liker å gå i parken fra ei tid til en annen. Han er en normal personer som elsker livet, liker vestlig mote, klær, elsker vestlig rutine, sier han.

- Jeg er ikke stolt av hva som skjedde. Jeg er dypt trist for familiene, ofrene, alt, sier søstera.

Hun beskriver broren som en fin gutt som elsker livet.

- Han likte å danse, synke, røyke, drikke, du vet. Han er en normal person. Familien er overrasket, sier hun.

MANDAG: Krimteknikere jobber i parken hvor tre personer ble knivdrept lørdag kveld. Foto: AP / NTB Scanpix
MANDAG: Krimteknikere jobber i parken hvor tre personer ble knivdrept lørdag kveld. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Sønderknust

Vitner som så angrepet, har fortalt om en mann som kom opp til en gruppe mennesker i parken Forbury Gardens og tilsynelatende helt umotivert begynte å stikke dem ned bakfra.

- En person som var alene, kom gående og ropte plutselig ut noen uforståelige ord og gikk bort til en gruppe på om lag ti personer og begynte å stikke dem. Han stakk tre av dem alvorlig i nakken og under armene og så snudde han rundt og begynte å løpe mot meg, fortalte Lawrence Worth til Sky News.

En rekke videoer som er lagt ut på sosiale medier, viser flere personer som lå urørlig på bakken mens andre drev gjenopplivningsforsøk på dem etter knivstikkingen.

Politiet har flere ganger bedt publikum om å ikke dele disse videre.

To av ofrene har blitt identifisert som den engelske læreren James Forlung (36) og amerikaneren Joe Ritchie-Bennett (39).

- Familien er sønderknust over tapet av sin briljante og elskede sønn. Dette var meningsløst, sier Ritchie-Bennetts far til Eyewitness News.

Mandag kveld informerer politiet at de tre som ble skadet er skrevet ut av sykehus.

LÆRER: En person blir trøstet av en politibetjent ved inngangen til en skole i Berkshire, hvor James Furlong, ett av ofrene, jobbet. Foto: NTB Scanpix
LÆRER: En person blir trøstet av en politibetjent ved inngangen til en skole i Berkshire, hvor James Furlong, ett av ofrene, jobbet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
READING: Blomster lagt ned i Reading sentrum, i nærheten av parken Forbury Gardens Foto: NTB Scanpix
READING: Blomster lagt ned i Reading sentrum, i nærheten av parken Forbury Gardens Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stor etterforskning

I helga opplyste kilder til BBC at den siktede var kjent av den britiske etterretningstjenesten MI5. Han kom i MI5s søkelys i 2019 etter at de fikk informasjon om at han hadde planer om å reise til Syria.

MI5 skal ha gransket den siktede og konkludert med at det ikke forelå en genuin trussel eller umiddelbar fare knyttet til ham.

- Vi har et stort team av betjenter og ansatte som jobber for å etablere nøyaktig hva som skjedde i forkant, under og etter denne hendelsen, sier Kath Barnes ved antiterrorpolitiet i en pressemelding.

Ifølge pressemeldinga skal over 100 personer jobbe med saken.

- Våre tanker er med familiene og venner som har mistet sine kjære og de som har blitt skadet og berørt av resultatet av denne tragiske hendelsen.

Politiet har fått inn informasjon fra publikum, men etterlyser mer:

- Vi er spesielt interessert i å høre fra noen som kan ha kjørt i området før eller da hendelsen fant sted, og som kan ha videomateriale fra dashbordkamera, sier Barnes.

Det kommer også fram at politiet gjorde flere beslag på åstedet.

- Vil ikke nøle

- Mine tanker er med alle påvirket av den forferdelige hendelsen i Reading, skrev statsminister Boris Johnson lørdag kveld.

Søndag sa Johnson at han er forferdet over knivangrepet og at regjeringen er klar til å gjøre endringer i loven dersom det er behov for det.

- Hvis det er endringer som skal til for å hindre at slike hendelser skjer igjen, så vil vi ikke nøle med å gjøre det, sier han ifølge Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!