- Sjokkert over at han var ute

Mannen som tirsdag morgen skal ha gått til angrep på politiet og deretter ble skutt og drept, ble i desember i fjor dømt for drapsforsøk på åpen gate. Lehnnon Austria Dominguez ble stukket ni ganger med kniv. - Han var en farlig mann.

KNIVSTUKKET: Lehnnon Austria Dominguez ble i 2019 knivstukket av mannen som nå er skutt og drept av politiet. Her fra sykehusoppholdet i etterkant av den dramatiske hendelsen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KNIVSTUKKET: Lehnnon Austria Dominguez ble i 2019 knivstukket av mannen som nå er skutt og drept av politiet. Her fra sykehusoppholdet i etterkant av den dramatiske hendelsen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det siste jeg fikk høre var at han skulle flyttes fra en institusjon til en annen. Det var i september. Jeg ble sjokkert da jeg i dag fant ut at han var ute, sier Lehnnon Austria Dominguez til Dagbladet.

Dominguez, som akkurat flyttet fra Norge til sitt hjemland Filippinene, kjente ikke til at mannen som i 2019 angrep ham med kniv, var en fri mann.

Tirsdag ble knivmannen skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo.

- I rettssaken sa jeg at han kunne gjøre dette igjen. Han var en farlig mann. Blikket hans var helt svart da han angrep meg. Selv da jeg lå under ham, gjøv han løs på meg, sier han på telefon fra Filippinene.

Knivmannen ble i desember 2020 dømt til tvungen psykisk helsevern for drapsforsøket og trusler. Dagbladet har tirsdag vært i kontakt med den nå avdøde mannens forsvarer i denne saken, Andrea Wisløff. Hun ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

KNIVSTUKKET: Dagbladet møtte knivofferet på sykehuset etter hendelsen sommeren 2019. Video: Malene Storrusten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Det var 4. juni 2019 at mannen gikk løs på filippineren på Grünerløkka i Oslo. I bar overkropp løp den nå avdøde mannen rundt med kniv og oppførte seg truende mot flere mennesker mens han ropte «Allahu Akbar» til de mange forbipasserende.

Dominguez jobbet for Maritastiftelsen i Oslo, og var sammen med broren og flere kollegaer på et håndverksoppdrag i området.

- Plutselig kommer denne fyren, ut av ingenting, mot oss. Han så veldig sint ut og han hadde en kniv, sa Dominguez til Dagbladet den gang.

Fryktet for livet

Da skal mannen ha forsøkt å angripe en av hans kollegaer. I et forsøk på å redde kompisen fra angriperen, går Dominguez imellom.

- Han tar tak i meg og holder meg nede. Da prøver han å knivstikke meg mange ganger, sier Dominguez og forklarer at han måtte holde angrepsmannens hender i sjakk for å ikke bli stukket.

Så kom kniven fra siden, og selv om Dominguez prøvde å blokkere den med armen, gikk kniven inn på siden av brystet hans.

Han kommer seg opp og bort fra mannen, men blir forfulgt. Igjen blir han lagt i bakken. Dominguez ble angrepet på nytt, og de ferske stikkskadene gjorde det vanskelig å beskytte seg.

- Da tenkte jeg at «dette er slutten». Med bare ei hånd prøvde jeg å stanse hånda hans med kniven. Jeg fryktet for livet mitt da. Jeg trodde jeg skulle dø.

Totalt ble han stukket ni ganger med kniv, fortller han. Et av stikkene punkterte den ene lungen hans, og traff nesten hjertet.

Det ble en dramatisk pågripelse da politiet kom fram, hvor de til slutt måtte avfyre et varselskudd og bruke elektrosjokkvåpen mot mannen:

DRAMATISK: Politiet pågrep en mann med kniv på Grünerløkka i Oslo. Video: Tipser / Odd Eivind Evensen Vis mer

- Føler ikke noe hat

Ifølge dommen fra 2020 skal knivmannen i tillegg ha hogget med kniv og løpt mot to kvinner og to menn i Oslo sentrum, samt forsøkt å antenne en brann i sin egen leilighet.

Mannen ble etter hendelsene dømt til tvunget psykisk helsevern.

I dommen fra desember 2020 har retten konkludert med at mannen ikke kunne straffes fordi han var utilregnelig da handlingene skjedde. De sakkyndige la grunn til at mannens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

Kilder tett på etterforskningen bekrefter overfor Dagbladet at det er samme mann som tirsdag ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo, etter å ha oppført seg truende med kniv. En politibetjent ble skadd under hendelsen, men vedkommende skal være utenfor livsfare.

- Under rettssaken fikk jeg høre historien hans. Han kom fra et annet land enn Norge, sånn som meg. Han hadde hatt det vanskelig. Jeg følte med ham. Derfor tilga jeg ham. Jeg føler ikke noe hat mot ham for det han gjorde mot meg, men det betyr ikke at jeg ikke ønsket rettferdighet, sier Dominguez til Dagbladet etter at han tirsdag fikk høre om det tragiske utfallet på Bislett.

Rettssaken viste også Dominguez at mannen var tydelig syk.

- Han trengte hjelp. Jeg håper at han skulle få den hjelpen han trengte. Noe av det jeg beundrer med Norge er helsevesenet. I motsetning til på Filippinene, er det gratis å få hjelp i Norge. Derfor kan jeg ikke skjønne hva som nå har skjedd, sier Dominguez.

- Leit når liv går tapt

Dominguez fikk nyheten om tirsdagens tragiske hendelse via venn og kollega Stig Morten Seierstad.

Seierstad jobber for Maritastiftelsen, og var vitne til det som skjedde med kompisen i juni 2019.

- Det er alltid leit når liv går tapt, sier Seierstad til Dagbladet.

Heller ikke han hadde kjennskap til om den dømte mannen var ute.

- Vi tilga ham i retten. Vi skjønte at han var syk, og håpet at han skulle få den hjelpen han trengte, slik at dette ikke skulle skje igjen. Det er veldig leit det som nå har skjedd. Jeg er samtidig glad for at politibetjenten er i live. Det er andre gang de står i en farlig situasjon med denne mannen, sier Seierstad.

Sliter fortsatt

Filippineren er fortsatt plaget med ettervirkningene av det som skjedde. Stikkskaden i venstre skulder har ødelagt deler av nervesystemet hans.

- Hver morgen våkner jeg av at tre av fingrene på venstrehånda mi er låst. Jeg må dra de forsiktig fra hverandre og strekke på fingrene før jeg kan bruke armen, sier han.

Dominguez våkner ofte på natta av brennende smerter hele veien fra fingre til skulder, og at mye av arbeidet han tidligere gjorde nå er mye vanskeligere.

- Jeg er venstrehendt, og sliter med å kunne ta tunge løft, sier mannen som i mange år blant annet har jobbet på byggeplasser.

Han er likevel takknemlig for å være i live.

- Jeg lever, og jeg reddet kollegaen min.

Bistansadvokat overrasket

Bistandsadvokat for Dominguez, Audun Helgheim, sier dagens hendelse på Bislett fort minnet han om saken i 2019.

- Det første som slo meg da jeg hørte om Bislett-hendelsen, var saken fra 2019. Vitnebeskrivelsene var ganske like som den gangen, sier han til Dagbladet.

Helgheim forteller at han er overrasket over at gjerningspersonen var ute allerede.

Han var ikke informert om dette, men legger til at det ikke nødvendigvis er vanlig å informere om slikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer