Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sjokkert over avsløringene

STAVANGER (Dagbladet): Norske oljearbeidere serveres mat som det ikke er tillatt å gi norske husdyr. Fagforeningsleder Tarjei Lodden er sjokkert og skremt over at ansatte på norsk sokkel får mat som landbruksmyndighetene betrakter som høyrisikoavfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn bekrefter overfor Dagbladet at frykt for dyresykdommer som blant annet kugalskap, munn- og klovsyke samt kvegpest er årsaken til at matavfallet fra Nordsjø-plattformene betraktes som høyrisikoavfall.

- Dette avfallet vil ikke representere smittefare så framt det ikke går tilbake til næringskjeden i form av dyreftr. Skal dette avfallet benyttes til ftrproduksjon, må de generelle kravene til sterilisering oppfylles, opplyser avdelingsdirektør Hagen.

- Prisgitt operatørene

Dagbladet skrev i går at store mengder transittlagret storfekjøtt i en årrekke er servert oljearbeidere, uten at kjøttet er tilleggskontrollert av norske næringsmiddels- eller veterinærmyndigheter.

Tarjei Lodden i Oljearbeidernes fellessammenslutning (OFS) reagerer sterkt på avsløringene.

- Det er rett og slett skremmende at offshoreansatte får mat som ikke er kvalitetssikret. Ansatte i oljebransjen er prisgitt det operatørene er villige til å betale for sikker mat. Jeg vil derfor oppfordre norske oljeselskap til å få satt en stopper for denne potensielle helserisikoen.

Leder Lars A. Myhre i Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund påpeker at norske oljeansatte prinsipielt sett har krav på samme mat som andre norske statsborgere.

- Det går ikke an å ha med seg matpakke ut i Nordsjøen, er Myhres lakoniske kommentar.

«For dyrt»

Innkjøpssjef Jan Sæthre i Eurest, som leverer mat til store deler av norsk sokkel, har vedgått overfor Dagbladet at storfekjøtt produsert i EØS-området er for dyrt, og at den internasjonale kantinekjeden derfor har foretrukket transittleveranser fra land som Australia, New Zealand og USA.

Andre transittleverandører, som Stabburet, har i tillegg levert kjøtt fra tidligere østblokkland som Ungarn.

Dette bekrefter informasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla Foods. Han lover en full gjennomgang av rutinene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!