- Sjokkert over beskyldningene

Moren til den forsvunne britiske småjenta Madeleine McCann får status som mistenkt i saken. Politiet kan ha funnet nye bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den forsvunne britiske småjenta Madeleine McCanns mor vil få status som mistenkt i saken, melder en rekke medier i formiddag.

- Kate McCann er blitt fortalt at hun vil bli identifisert som politiets mistenkte i saken, sier familiens talsmann til BBC News.

Moren, som i fire måneder har frontet en massiv kampanje verden over for å finne Madeleine, hevder hun er overrasket over mistenkt-statusen.

- Hun er sjokkert og overrasket på flere måter, først og fremst over at en slik beskyldning kan bli rettet mot henne. Samtidig er hun åpenbart redd for at denne utviklingen i etterforskningen kan ta fokus bort fra forsøkene på å finne Madeleine, sier talsmannen til Sky News.

Senest i går gikk Kate McCann ut og appelerte til datterens kidnapper.

- Jeg savner Madeleine så mye, sa hun til Sky News.

- Gerry og jeg vil igjen be den eller de som tok henne, eller som vet hvem som tok henne om å gjøre det rette. Det er ikke for sent. Vær så snill å la henne gå, eller ring politiet, sa hun til Sky News.

- Mulige blodspor

- Sjokkert over beskyldningene

Bakgrunnen for den dramatiske utviklingen i det som er et av dette tiårets mest omtalte kriminalsaker, er foreløpig ikke offentliggjort. Statusendringen ble kjent etter at den hardt pressede moren sent i går satt i avhør i 11 timer, men det er foreløpig ikke kjent hva som kom ut av disse avhørene.

Ryktene om hvilke bevis politiet nå sitter på, florerer.

Den portugisiske avisen Jornal De Noticias melder at det skal foreligge en DNA-prøve i saken som knyttes til McCann-familiens leiebil.  Ifølge avisa konkluderer et labratorium i Birmingham - dog ikke med 100 prosent sikkerhet - at det biologiske materialet, mest sannsynlig stammer fra den savnede jenta.

Avisa har ingen åpne kilder på opplysningene, men også Sky News melder at det skal ha blitt funnet blodspor i leiebilen som kan ha med forsvinningen å gjøre.

Kate McCann skal ha blitt spurt om de biologiske funnene i avhørene med politiet. Ifølge den portugisiske avisa skal hun også ha blitt spurt om hva Pamela Fenn, den britiske kvinnen som bor over leiligheten McCann-ekteparet leide, skal ha gjort i tida rundt forsvinningen.

Ifølge avisa skal Fenns forklaringen stemme dårlig overens med ekteparets på enkelte punkter. Fenn skal blant annet ha

hørt at Madeleine skrek etter faren to dager før forsvinningen.

- Jeg har snakket med en venn av familien som sier at når hun kommer tilbake til politistasjonen i løpet av et par timer, vil hun formelt bli navngitt som mistenkt i saken, sa Sky News-korrespondent Martin Brunt i 09.30-tida i dag.

Også Madeleines far Gerry skal inn i nye politiavhør i dag, men det er ikke kommet opplysninger om at han vil få endret sin status.

- Krever 22 svar

Ifølge Sky News innebærer den formelle statusen som mistenkt i Portugal blant annet at Kate McCann har rett til å nekte å forklare seg under politiavhør. Etterforskerne skal nå sitte med 22 spørsmål om kvelden Madeleine forsvant som de vil at hennes mor skal svare på-

- Det er konkrete spørsmål de må stille, og de kan bare gjøre det om hun er mistenkt, sier Brunt.

Ett annet av spørsmålene Kate McCann skal ha fått gjentatte ganger i nattens avhør, er om foreldrene hadde gitt Madeleine sovemidler natten hun forsvant.

I går kveld sa en talskvinne for foreldrene at foreldrene har nektet å noen gang ha dopet ned sine barn, melder Times Online.

Borte i fire måneder

Madeleine forsvant fra McCann-familiens ferieleiligheten i Praia da Luz i Portugal 3. mai i år.

I juli ble det kjent at en portugisisk kampanje ønsker å få Madeleine McCanns foreldre tiltalt for vanskjøtsel.

I kampanjen ble det blant annet hevdet at Madeleine McCanns foreldre måtte etterforskes fordi de lot barna være igjen alene i ferieleiligheten, mens de spiste på en tapasrestaurant i nærheten på tidspunktet hun skulle ha forsvunnet.

Foreldrene slo tilbake mot kritikken.

- Kate og jeg finner denne kritikken svært smertefull og uhjelpsom. Vår smerte og angst øker for hver time, sa Gerry McCann.

For en uke siden gikk McCann-ekteparet ut og sa at de ville saksøke en portugisisk avis som hevdet at de hadde drept datteren sin.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>NÅ</B>: I et enormt blitzregn ble Kate McCann kjørt bort etter 11 timer i avhør i Portugal i natt.
FØR: Kate og Gerry McCann har stått sammen hele veien etter at datteren deres angivelig forsvant.
KRITISK OPPSLAG: Denne saken fikk McCann-familien til å reagere.
<B>ENNÅ FORSVUNNET:</B> Madeleine forsvant fra McCann-familiens ferieleiligheten i Praia da Luz i Portugal 3. mai i år.