Munch-museet:

Sjokkert over croissant-pris

Tony Burner fikk bakoversveis da han oppdaget prisen for én croissant på Munch-museet.

KRITIKK: Flere mener prisen for en croissant på Munch-museet er for høy. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KRITIKK: Flere mener prisen for en croissant på Munch-museet er for høy. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag hadde drammenseren Tony Burner (41) tatt turen inn til Oslo sammen med venninna Signe Myklebust (44) for å besøke det nye Munch-museet i Bjørvika.

Etter å ha spasert rundt i museet et par timer, bestemte Burner og Myklebust seg for å ta en liten pause, før de skulle fortsette besøket. De valgte å sette seg ned på kafeen Muma i museumsbygget for å ta seg en liten matbit.

Men da de gikk opp til kafédisken for å kjøpe noe å bite i, fikk de seg en stor overraskelse.

- Vi ble sjokkerte. Det kostet 125 kroner for en liten croissant, sier Burner til Dagbladet.

Det var Avisa Oslo som først omtalte saken.

- Overpriset

Det var ikke bare prisen på croissanten som fikk Burner til å sperre opp øynene.

- Det var både dårlig utvalg og overpriset. Jeg har reist mye rundt i Norge, men aldri sett liknende priser før, sier Burner.

PÅ MUNCH: Signe Myklebust og Tony Burner synes utvalget på Munch-kafeen er for dårlig og prisen for høy. Foto: Privat
PÅ MUNCH: Signe Myklebust og Tony Burner synes utvalget på Munch-kafeen er for dårlig og prisen for høy. Foto: Privat Vis mer

- En liten brownie kostet 90 kroner, og en brødskive med noe pålegg kostet 185 kroner. Det er ganske dyrt, påpeker Burner.

Han mener at et smørbrød ikke burde koste mye mer enn en hundrelapp.

- 120 kroner for noe slikt må vel være det dyreste man kunne tenke seg, og uansett hvor eksklusivt en croissant er, så burde den hvert fall ikke koste over 100 kroner.

125 kr: Vil du kjøpe en croissant på Munch-musset, må du punge 125 kroner. Foto: Kaia Hauge Nustad / Dagbladet
125 kr: Vil du kjøpe en croissant på Munch-musset, må du punge 125 kroner. Foto: Kaia Hauge Nustad / Dagbladet Vis mer

Burner sier at han er klar over at det også finnes en restaurant i museumsbygget, men den fikk han ikke mulighet til å benytte seg av, da den holder stengt på mandager.

Drammenseren sier at grunnet de høye prisene, unnlot han og Myklebust å kjøpe mat. De endte derfor opp med to kopper kaffe.

- Kaffen kostet 42 kroner, noe som for så vidt er en grei pris.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munch-museet får flere til å reagere. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten. Klipp: Emilie Rydning og Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

41-åringen understreker at han storkoste seg på museet, og at det var maten på kafeen han reagerte på.

Les svaret fra Muma lenger ned i saken.

Tok til Facebook

Da Burner kom hjem, gikk han inn på sin private Facebook-konto for å dele sin opplevelse ved kafeen Muma på Munch-museet. Burner hamret løs på tastaturet:

« Dyreste matbiten ever så vi i dag. En croissant med ost = 125 kr #Munchmuseet».

Etter at 41-åringen delte innlegget, har flere uttrykt at de er enige med han.

- En person skriver at hun heldigvis hadde tatt med matpakke til familien da hun besøkte hovedstaden, en annen skriver at prisnivået er flaut for Oslo. Det er jeg enig i, sier Burner, som for øvrig sitter i kommunestyret i Drammen for SV.

Burner sier at han ikke minst tenker på turistene som tar turen til Oslo.

- Vi vil jo at turister skal ha en fin opplevelse i Oslo. Jeg kan ikke tenke meg hva turister med mindre penger enn oss må synes om prisnivået.

- Det må vi ta

Muma har blitt forelagt kritikken fra Burner. Daglig leder for Muma, Niklas Granlund sier at høye utgifter er grunnen til de har satt den prisen de har gjort, og påpeker at store lønnskostnader står for en vesentlig del av utgiftene.

- Vi betaler alle våre ansatte tarifflønn eller mer. I bransjen er det nå stor mangel på arbeidskraft, så man må ha høye lønninger for å rekruttere nok folk. Jeg synes det er trist at Burner, som er en SV-politiker, ikke virker som han er opptatt av anstendige lønninger i bransjen, sier Granlund til Dagbladet.

TUSENFRYD: Dagbladets reporter Kaja Storrøsten tok med seg kjøkkensjef hos Grand Kafé, Roar Sandvik for å teste maten på Tusenfryd, slik ble dommen. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Tony Burner påpeker at han ikke uttaler seg som politiker, men turist i Oslo.

- Anstendig lønn gjelder for øvrig andre museer også, som klarer å tilby litt mer normale priser og et betydelig bedre utvalg, sier Burner til Dagbladet.

Ikke tenkt å justere prisene

Niklas Granlund påpeker at 125 kroner er prisen de må ta for en croissant.

- Vi bruker bare råvarer av toppkvalitet. I croissanten bruker vi smør fra Rørosmeieriet, grotterost fra Hitra og Stavanger-skinke fra Idsøe. Vi er opptatt av å bruke norske råvarer. Alt har en pris.

- Har dere fått flere tilbakemeldinger på at prisen på matvarene er høye?

- Nei, ikke direkte tilbakemeldinger, men det er sikkert mange som mener det samme som Burner. Men dette er prisen vi må ta, vi har ikke tenkt å justere ned prisene.

Forstår ikke kritikken

Granlund i Muma sier at han ikke forstår kritikken om dårlig utvalg.

- Den tilbakemeldingen har jeg aldri fått. I kafeen har vi også noen varme retter, som supper og sandwicher. I tillegg baker vi rundt ti sorter bakverk hver dag.

- Når en omtaler kvalitetsmat som «en brødskive med noe pålegg», så vitner det om at vedkommende har null kunnskap om råvarer og ingen respekt for kokkeyrket. Vi kunne selvsagt servert «brødskive/smørbrød med kneippbrød og First Price-skinke fra Kiwi til 100 kr», men det ønsker vi selvsagt ikke, sier Granlund.

- Vi bruker Norges beste brød, bakt av Ille brød, og det er en faglært kokk som har laget remuladen, syltet løken, stekt og håndskåret roastbiffen, osv.

Han sier også de driver restauranten i toppetasjen av museumsbygget, og der har de både flere varmretter og full lunsj- og middagsmeny. Men Granlund bekrefter at den er stengt på mandager.

- Ja, det stemmer. Det er en konsekvens av at bransjen sliter med personale. Og alle ansatte har dessuten rett på en dag med helt fri i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer