Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over dom i tidenes spritsak

48-åringen er dømt til to års fengsel og må betale 3 millioner for å ha smuglet 900 000 liter ren sprit. - Helt sinnssykt, sier oslomannen (bak sin advokat på bildet).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han innrømmer å ha videreformidlet salg av sprit som han trodde skulle til Øst-Europa, men benekter enhver kjennskap til den storstilte smuglinga til Norge.

På grunn av tida i varetekt slipper han å sone ytterligere, men han velger likevel å anke dommen. Dagbladet.no kommer tilbake med mer fra retten.

Ifølge Økokrim smuglet banden over 900 000 liter 96 prosent sprit. Hver liter skal ha kostet 8 kroner i Italia og ble solgt for over 200 kroner literen til tørste nordmenn.

Den enorme mengden smuglersprit tilsvarer Vinmonopolets årlige årsomsetning i Oslo, noe som gjør den til Norges største spritsak gjennom tidene. Partiet har trolig oppnådd en salgsverdi på rundt 225 millioner kroner.

48-åringen ble pågrepet i Roma i oktober 1999 etter en begjæring fra norsk politi. De nøstet opp den omfattende saken etter å ha beslaglagt et spritparti på 25 000 liter i nærheten av Kongsvinger. En italiensk domstol nektet å utlevere mannen dersom han risikerte å bli tiltalt for den særnorske alkoholloven. I prinsippet vil ikke land utlevere personer som er siktet for forbrytelser som ikke er straffbare i landet han er pågrepet i.

Lagret i Tyskland

Til slutt ble han utlevert mot at norske myndigheter lovte å bare tiltale ham for brudd på tolloven som har en strafferamme på to år - i motsetning til den samlede strafferammen på åtte år som politiet ønsket å benytte. Flere andre personer i samme sakskompleks er allerede dømt til strengere straffer for å ha smuglet vesentlig mindre alkohol.

Økokrim tror 48-åringen kjøpte spriten hos en fabrikk nordøst i Italia. Etterpå skal den ha blitt fraktet til et tysk lager, hvor mindre enkeltpartier ble hentet og smuglet til Norge. Ifølge politiet ble det hele organisert av 48-åringen som i en årrekke var bosatt i Italia.

Enorm fortjeneste

Spritbanden lurte tollerne trill rundt i årevis med sine falske tollstempler og fraktdokumenter, fiktive firmaer i Øst-Europa og sitt effektive distribusjonsapparat. De skal ha betalt 8 kroner literen og hatt 8 kroner i pakkings- og fraktkostnader. Med en utsalgspris på mellom 200 og 250 kroner har fortjenesten med andre ord vært enorm.

Økokrim ønsker høyere strafferammer i denne typer saker fordi norske alkoholavgifter og lave straffer, gjør spritsmugling til Norge svært attraktivt.

ANKER DOMMEN: - Retten har gjort en uriktig bevisvurdering, og basert dommen på synsing og løse tråder, sier advokat Ole Petter Drevland. 48-åringen står i bakgrunnen utenfor rettssalen.
Hele Norges coronakart