Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over dritings ungjenter på byen

- Tømmer vodkaflaska på vei ut. De er ikke i stand til å ta vare på seg selv, sier forfatter av ny bok for voldtektsofre.

 MISTER KONTROLL:  Prosjektlederen for ny bok for voldtektsofre fikk seg en vekker av unge jenter som var dritings før der gikk på byen i Stavanger sist helg. Her er skandinaviske jenter (som ikke har tilknytning til saken) i full fest på Robin Hood bar i feriebyen Alanya i Tyrkia i april i år. Flere voldtektsanmeldelser har kommet i denne feriebyen. ILLUSTRASJONSFOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
MISTER KONTROLL: Prosjektlederen for ny bok for voldtektsofre fikk seg en vekker av unge jenter som var dritings før der gikk på byen i Stavanger sist helg. Her er skandinaviske jenter (som ikke har tilknytning til saken) i full fest på Robin Hood bar i feriebyen Alanya i Tyrkia i april i år. Flere voldtektsanmeldelser har kommet i denne feriebyen. ILLUSTRASJONSFOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grete Kvalheim var nettopp ferdig med sin nye veiledningsbok for voldtektsofre da hun fikk seg en alvorlig vekker på byen i Stavanger sist helg.

- Sammen med en venninne traff jeg på en gjeng unge, nydelige jenter i sentrum ved midnatt. -

De kom åpenbart fra vorspiel på stigende rus og tømte den siste skvetten i en vodkaflaske. De var på vei til utestedene og allerede så drita fulle at de hadde problemer med å stavre seg fram på brosteinen i høye hæler.

- Flere av dem ville ikke være i stand til å ta vare på seg selv og komme seg hjem på egenhånd noen timer seinere, sier Kvalheim til Dagbladet etter at hun og medforfatterne la fram boka «Hjelpe meg! - En bok om voldtekt» i Oslo i går.

Hun håper boka kan bidra til at jenter passer bedre på seg selv og at gutter ikke begår seksuelle overgrep.

- Dritings ikke kult - Hvis vi kan nå fram med budskapet om at det ikke er kult å drikke seg dritings og at ungdom alltid skal bry seg som vennene sine, håper vi å få avverget tragiske situasjoner. Aller første bud er å være i stand til å ta vare på seg selv, sier prosjektlederen og bokredaktøren, som henvender seg til ungdom fra 14 års alderen.

Budskapet er å prate i hjel - ikke tie i hjel - de traumatiske opplevelsene når en voldtekt først har skjedd.

 PASSE PÅ SEG SELV - FØRST:   Grete Kvalheim og Thore Langfeldt peker på at første bud er at jentene er i stand til å ta vare på seg selv. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
PASSE PÅ SEG SELV - FØRST: Grete Kvalheim og Thore Langfeldt peker på at første bud er at jentene er i stand til å ta vare på seg selv. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET. Vis mer

Grete Kvalheim (50), jobber med krisehåndtering i oljeindustrien til daglig. De siste par tiårene har hun brukt all sin fritid resten av døgnet til å hjelpe voldtekstofre, blant annet gjennom opprettelsen av stiftelsen Dixi ressurssenter for voldtatte.

Startet i veikanten Hennes livsprosjekt startet for snart 30 år siden.

En natt haiket hun i Asker, og ble voldtatt av sjåføren.  Han ble pågrepet etter noen dager, men saken ble henlagt av mangel på beviser.

Grete Kvalheim opplevde hvor vanskelig det var å prate med noen om det som hadde skjedd. Og hvor vanskelig det var å nå fram når hun først hadde fått kontakt med politi og andre.

- Jeg har erfart gjennom årene at det ikke er mor eller dine nærmeste jenter går til når de er blitt utsatt for overgrep. Vi har samlet en oversikt over hvordan jentene skal forholde seg til hjelpeinstansene framfor å skyve traumene unna seg, sier Kvalheim.

- Pisspreik om sexy antrekk En av bidragsyterne er psykolog og sexolog Thore Langfeldt.

I likhet med Kvalheim er han opptatt av at både jenter og gutter lærer å oppføre seg.

- Det er godt, sunt bondevett som gjelder. Alle må ta hensyn til verden slik den er, og du klarer ikke å ta vare på deg selv hvis du er drita.

- Men spar meg for påstanden om at jenter må slutte å kle seg slik noen gutter oppfatter som utfordrende. Det pisspreiket blir jeg ikke med på å debattere en gang til, sier Langfeldt til Dagbladet.

De andre faglige bidragene i «Hjelpe meg!» kommer fra klinikkoverlege Egil Waldenstrøm, lege Margaret Oshaug, forsker og politioverkonstabel Asbjørn Rachlew og advokat Hege Salomon.

Rørt av modig mor Grete Kvalheim er kraftig rørt over historien som Dagbladet fortalte i går om den 14 år gamle jenta som tok sitt eget liv etter en gruppevoldtekt.

- Boka kommer for seint til å hjelpe henne, men jeg er full av beundring for mora, som står fram med denne tragedien. Hennes åpenhet vil være til hjelp for mange, sier grunnleggeren av Dixi ressurssenter.

  BOKHJELP TIL VOLDTEKTSOFRE:  Forsker og politioverkonstabel Asbjørn Rachlew (fra venstre), advokat Hege Salomon, prosjektleder Grete Kvalheim og psykolog og sexolog Thore Langfeldt under boklanseringen i Oslo tirsdag. FOTO: JØRN H. MOEN.
BOKHJELP TIL VOLDTEKTSOFRE: Forsker og politioverkonstabel Asbjørn Rachlew (fra venstre), advokat Hege Salomon, prosjektleder Grete Kvalheim og psykolog og sexolog Thore Langfeldt under boklanseringen i Oslo tirsdag. FOTO: JØRN H. MOEN. Vis mer