Sjokkert over KrF

Seinest i går hevdet KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland at ordningen med maksimalpris i barnehager overhodet ikke er utredet - og at det derfor er uforsvarlig å gjennomføre den. Men ordningen ble utredet av Stoltenberg-regjeringen allerede i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er direkte sjokkert over de uttalelsene Bondevik og andre KrF-representanter har kommet med i denne saken. Det er i orden at KrF ikke ønsker maksimalpris, men å bruke manglende utredninger som hovedargumentet er utrolig lettvint og direkte usant, sier Arbeiderpartiets tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Barne- og familiedepartementet fikk i oppdrag fra daværende statsråd Karita Bekkemellem Orheim å blant annet utrede en ordning for maksimalpris. Denne ble ifølge vanlige saksbehandlingsregler sendt ut på høring i juni 2001.

Sterk kritikk

Sammen med fire andre modeller ble den oppsummert og forelå som et omfattende regjeringsnotat fra Stoltenberg-regjeringen.

I notatene pekes det rg på hvordan egne systemer skal kunne hindre at de som i dag betaler mindre enn en makspris, får en prisøkning i et maksprissystem.

KrFs prestisjeprosjekt, kontantstøtten, fikk i sin tid mindre og kortere utredning.

Alle regjeringspartiene - med KrF i spissen - har kommet med meget sterkt kritikk av stortingsflertallets barnehageforlik.

Hovedankepunktet om mangel på utredninger ble gjentatt under partileder Valgerd Svarstad Haugland og parlamentarisk leder Jon Lilletuns pressekonferanse i går.

Nå varsler Bekkemellem Orheim at stortingsflertallet vil innkalle regjeringsrepresentanter til jevnlige redegjørelser for å sikre at barnehageavtalen blir fulgt opp av Bondevik-regjeringen.

- Ingen hjertesak

Bekkemellem Orheim anmoder statsminister Bondevik om å jekke seg ned og se på hva han gjorde da hans første regjering gjennomførte kontantstøtten.

- Kontantstøtten ble presset igjennom på rekordtid uten den mest ordinære utredning. Både høringsrunden og utredningen tok fire uker. Vanlig behandlingstid er fra tre til seks måneder. Dette var hans hjertesak, og da var utredninger tydeligvis intet problem. Den siste tids debatt har i alle fall vist at barnehager ikke er hans hjertesak, sier hun.