Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sjokkert over Norge

Kirkeasylanter i Kirkenes om behandlingen de får.

Tre asylsøkere, to menn og en kvinne, har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke. Der får de bo i et rom i kjelleren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
Tre asylsøkere, to menn og en kvinne, har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke. Der får de bo i et rom i kjelleren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre syrerne som søkte kirkeasyl i Kirkenes for å unngå å bli returnert til Russland, sier de er sjokkert over måten de har blitt behandlet på i Norge.

Det sier Marek Linha fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), som besøkte dem i kirken torsdag kveld.

- De er fortvilet over systemet. De er sjokkert, for de hadde hørt at Norge er en rettsstat, men det finnes ingen rettssikkerhet for dem her. Deres sak ble ikke vurdert, sier Linha til NTB.

Studentvisum Ifølge Linha søkte de tre om studentvisum i Russland etter å ha flyktet fra Syria, men gikk etter hvert tom for penger. Linha sier de ikke hadde lov til å jobbe med studentvisum i Russland, og dermed ikke kunne finansiere studiene og oppholdet lengre.

- Dersom de blir sendt tilbake til Russland, blir de nødt til å søke om asyl der. Det er rulett. Det er ingen garanti for at de vil få asyl, og de frykter å bli sendt tilbake til Syria, forklarer NOAS-rådgiveren.

Det er et ektepar og en mann, alle tre i studentalder, som har søkt tilflukt i kirken. Kvinnen er gravid i tredje måned.

Nå bor de i et rom i kjelleren i kirken. Linha beskriver forholdene som enkle, men sier det er varmt der. Ifølge kirkeasylantene var det så kaldt i ankomstsenteret at de hadde problemer med å sove.

- De er slitne, og trenger å slappe av. Derfor har de heller ikke villet snakke med mediene. Her får de slappet av, sier Linha.

Ilegges forelegg De tre som ble pågrepet for å hjelpe asylsøkere med å komme seg bort fra Ankomstsenter Finnmark torsdag, er ilagt forenklede forelegg for sin aktivisme.

Merete Nordhus, Merete Eriksson og Eirik Nilsen ble pågrepet av politiet under kaoset ved ankomstsenteret før en planlagt retur av avviste asylsøkere ble avlyst torsdag.

De tre sier til VG at de satt i arrest i over to timer. De er siktet etter utlendingslovens paragraf 108, som blant annet omfatter å hjelpe folk som forsøker å unndra seg plikten til å forlate landet eller å vanskeliggjøre utsendelse.

Nordhus har vedtatt sitt forelegg. Det har ikke Nilsen og Eriksson. Bekjente av dem har startet kronerulling for å finansiere bøtene. Nordhus sier hun følte at pågripelsen var veldig nedverdigende.

- Jeg måtte kle av meg alle klærne, sette meg ned på huk og hoste. De sa det var vanlig prosedyre, sier Nordhus til avisa.

Politistasjonssjef Hans Møllebakken sier han vil undersøke om dette faktisk skjedde, og at han i så fall beklager måten Nordhus ble behandlet på.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media