Sjokkert over nye bilder

- Jeg måtte bare snu meg bort. Jeg klarte rett og slett ikke mer, sier demokraten Richard Durbin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går fikk alle de amerikanske senatorene og medlemmene av representantenes hus tilbud om å se 1600 bilder og videoer som soldater har tatt i Irak. Rundt 300 av bildene skal vise overgrep mot irakiske fanger.

Flere senatorer sier bildene er langt verre enn de som er lekket ut til pressen så langt.

- Det vi så var skremmende og forferdelig. Bildene er i samsvar med det vi har sett tidligere. Men på mange måter gikk disse lengre enn de som er offentliggjort, sier republikaneren Bill Frist.

Han var ikke den eneste som ble sjokkert av det som ble vist.

- Det var noen forferdelige scener. Det føltes som om jeg ble senket ned til en fløy i helvete. Når jeg tenkte over sadismen, volden og den seksuelle nedverdigelsen, måtte jeg bare snu meg bort. Jeg klarte rett og slett ikke mer, sier demokraten Richard Durbin.

Sexmisbruk

Det er fortsatt uklart om bildene kommer til å bli offentliggjort, men noen detaljer om de nye motivene er gjort kjent.

  • Irakiske menn blir tvunget til å ha samleie med hverandre.
  • Irakiske kvinner blir kommandert til å vise brystene.
  • En fange blir tvunget til å ha sex med en gjenstand. Det skal være blod rundt mannen på bildet.
  • Det er tatt bilder av en gruppe fanger som onanerer.
  • En mann stanger hodet flere ganger hardt mot veggen, trolig for å slå seg selv bevisstløs.
  • Det finnes bilder av lik der halve hodet er borte.
  • Flere fanger har sårskader, etter det som trolig er hundebitt.

I tillegg finnes det bilder av par som har sex i et fengsel, men det skal dreie seg om amerikanske soldater som stilte opp frivillig foran kameraet.

- Jeg hadde ventet at bildene skulle være opprørende. Men dette var betydelig verre enn alt jeg hadde trodd. Ta det verst tenkelige scenarioet og multipliser det flere ganger, sier den demokratiske senatoren Ron Wyden.

Selv om bildene viser forferdelige overgrep og tortur, kan de likevel være med på å redde skinnet til forsvarsminister Donald Rumsfeld. For det skal være den samme lille gruppen med amerikanske soldater som går igjen på alle torturbildene.

Det er med på å støtte teorien om at overgrepene ble gjort av en liten gruppe soldater, og ikke er del av systematisk misbruk av irakiske fanger.

Slippes til pressen?

Den makabre og rystende bildeserien ble vist på en skjerm i et strengt avlukket rom på Capitol Hill, der ingen utenforstående fikk adgang. De 100 senatorene fikk tilbud om å se de tre cd-rommene med bilder i løpet av en tretimers periode i går. Rundt halvparten av dem valgte å møte opp på visningen. De 435 medlemmene av representantenes hus fikk 45 minutter til å se materialet.

- Jeg kan ikke fatte hvordan i helvete disse soldatene klarte å komme seg inn i militæret, sier senator Ben Nighthorse Campbell.

Det er fortsatt stor uenighet om hvorvidt bildene skal offentliggjøres eller ikke. Tilhengerne av publisering mener det er bedre å være fullstendig åpne og vise at de tar problemene på alvor. I tillegg ønsker de ikke at flere av bildene skal lekke til pressen i små bolker.

De som ikke ønsker offentliggjøring, tror at de sjokkerende bildene kan føre til at invasjonsstyrken møter enda sterkere motstand i Irak. Det har allerede vært demonstrasjoner både i Irak og andre land etter at forholdene i Abu Ghraib-fengselet ble kjent.

Kilder: AP, CNN, Reuters, Sky News

YDMYKET OG MISHANDLET:</B> Bildene fra fengselet i Irak har sjokkert hele verden. Nå viser det seg at det finnes langt verre bilder enn dette.