Krigen i Ukraina

- Sjokkert over ødeleggelsene

Onsdag besøkte den ukrainske presidenten nylig frigjorte Izium. - Jeg er sjokkert, men ikke overrasket, over ødeleggelsene i byen, sa han.

OVERRASKET: Den ukrainske presidenten besøkte nylig frigjorte Izium onsdag. Der møtte han blant annet soldatene som har vært med på å ta tilbake byen. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste/AFP/NTB
OVERRASKET: Den ukrainske presidenten besøkte nylig frigjorte Izium onsdag. Der møtte han blant annet soldatene som har vært med på å ta tilbake byen. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Onsdag dro president Volodymyr Zelenskyj på et overraskelsesbesøk til den nylig frigjorte byen Izium, nordøst i Ukraina. Med det understreker han Ukrainas militære suksess med å vinne tilbake store områder den siste tida.

- Dere kan hjernevaske folks tankesett, men dere kan ikke gjøre det med hjertene til det ukrainske folk, skrev han på Telegram etter besøket.

Izium har vært okkupert av russerne i seks måneder, og store deler av byen ligger i ruiner.

- Samme som i Butsja

I forbindelse med dagens besøk i Izium, sa Zelenskyj at synet ikke er nytt for han. Ødelagte bygg og døde mennesker er noe av det som i dag vitner om de voldsomme krigsherjingene det siste halve året.

- Det er sjokkerende å se, men jeg er ikke overrasket, fordi det er det samme vi har sett i Butsja, de første områdene som ble okkupert. Russerne ødelegger bygninger, dreper mennesker, sa den ukrainske presidenten.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

Bildene fra Butsja gikk viralt, og viste ekstreme inntrykk fra den krigsherjede byen. Russerne skal ha drept flere hundre sivile i byen, før ukrainerne tok den tilbake i april.

Zelenskyj holdt også ett minutts stillhet for de falne soldatene.

Ifølge britiske The Guardian står det igjen mange «tankskrotter» med Russlands signatur «Z»-symbol, på gater fulle av kratre. Dusinvis av bombede boligblokker står igjen i byen, og russerne skal ha gjort om innsida av ei kirke til et improvisert sykehus. De skal også ha sprengt bruer før de dro.

- Det viktigste vi har

Under besøket snakket han blant annet med soldatene som frigjorde byen.

- Ukrainske krigere er helter. Våre barn og barnebarn vil aldri glemme deres bragd. Takk for deres tjeneste, for å ha frigjort de midlertidig okkuperte områdene. Takk for at dere beskytter det viktigste vi har - Ukraina, vår suverenitet og territorielle integritet, skriver presidenten på Telegram.

TAKKET SOLDATENE: Den ukrainske presidenten takket soldatene for frigjøringen av byen, som er en av de største som er frigjort den siste tida. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste / AFP / NTB
TAKKET SOLDATENE: Den ukrainske presidenten takket soldatene for frigjøringen av byen, som er en av de største som er frigjort den siste tida. Foto: Den ukrainske presidentens pressetjeneste / AFP / NTB Vis mer

Mens presidenten var i Izium, deltok han på en flaggheisingsseremoni ved det utbrente rådhuset.

- Det ukrainske flagget vil snart flagre i alle ukrainske byer og landsbyer. Vi beveger oss i bare én retning - framover og mot seier, skriver han.

- Ukraina eller død

Det russiske, statseide nyhetsbyrået Tass har også skrevet om Zelenskyjs besøk i Izium.

«Bildene viser at Zelenskyjs jakkeerme har en hodeskalle med inskripsjonen 'Ukraina eller død'. Et liknende emblem er populært blant ukrainske høyreradikale, inkludert dem som er involvert i militæroperasjonen i Donbass», skriver nyhetsbyrået om besøket.

Russiske styrker flyktet fra Izium da ukrainerne rykket fram i en overraskende offensiv den siste uka.

Flere tusen kvadratkilometer ukrainsk territorium er gjenerobret, og en ny front ser ut til å ha dannet seg langs Oskil-elva lenger øst.

Etterlot mye utstyr

Izium er et viktig transportknutepunkt som er en port til industriområdene i Donbas. Før krigen hadde byen 40 000 innbyggere.

I de nordlige utkantene av byen ligger restene av russiske stridsvogner og kjøretøyer strødd langs veien der de russiske soldatene trakk seg ut.

BY I RUINER: Ødeleggelsene i Izium er ifølge den ukrainske presidenten store. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB
BY I RUINER: Ødeleggelsene i Izium er ifølge den ukrainske presidenten store. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Vis mer

Bare i Izium-området etterlot en russisk enhet 39 T-80-stridsvogner, 35 pansrede kjøretøy av typen BMP, mens en annen reiste fra 47 stridsvogner og 27 pansrede kjøretøy. Mye av utstyret rakk russerne ikke å ødelegge, skriver NTB.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer