UVITENDE: Krigsveteran Alf R. Bjercke kjente ikke til kronprins Olavs vurderinger omkring Russland og Tyskland, og sier han er sjokkert over den nye informasjonen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
UVITENDE: Krigsveteran Alf R. Bjercke kjente ikke til kronprins Olavs vurderinger omkring Russland og Tyskland, og sier han er sjokkert over den nye informasjonen. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Sjokkert over Olavs nazivurdering

Krigsveteran Alf R. Bjercke (90) kjente ikke til kronprins Olavs betraktninger om Russland og Adolf Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatter Tor Bomann-Larsen har skapt sjokkbølger med sin bok «Æresordet», som lanseres i dag. I boka skriver Bomann-Larsen om kronprins Olavs holdning til Nazi-Tyskland på 30-tallet. På en tid da de første konsentrasjonsleirene var etablert på siste halvdel av 30-tallet, ønsket Olav, som i 1957 ble Norges konge, at Storbritannia og Tyskland skulle samarbeide.

- Olav var en ny generasjon,flasket opp etter den russiske revolusjon. I hans verden var det ikke Tyskland som var fienden, men angsten for Russland, kommunismen og revolusjonen. Han ser, som mange i sin samtid, Russland som en trussel mot sivilisasjonen, sa Bomann-Larsen i går.

Etter å ha oppdatert seg om forfatterens opplysninger i dag, erklærer krigsveteran Alf R. Bjercke seg sjokkert over opplysningene.

Visste ikke - Jeg er like sjokkert som alle andre. Ved krigsutbruddet var jeg i Boston sammen med flere andre studenter. Jeg har aldri hørt dette før, sier Bjercke til Dagbladet.

Han forteller at 14-15 studenter møttes på Harvard ved krigsutbruddet. 

- Det ble stor oppstandelse da det ble kjent. Jeg ble pekt ut til å reise til Washington, der ambassadøren den 11. april holdt et møte for ledende nordmenn i USA. Jeg ble satt i tjeneste, og skrev ned nyheter etter hvert som de kom inn. Da ambassadøren skulle holde en lunsj, viste det seg at det var 13 til bords. Det kan det jo ikke være, sa han, og ba meg sette meg. Slik begynte min karriere, husker Alf. R. Bjercke.

Han tok så utdanning ved Little Norway, og tjenestegjorde som flyskrogmekaniker ved 332-skvadronen i England.

Riktig avgjørelse Fra 1943 var han med i 333-skvadronen, seinere ble han sersjant på Stockholmsruten på Leuchars, ansvarlig for fire Lockheed C-60A-fly — og så  etterretningsoffiser ved FO2 i London til 15.mai 1945.

- For meg var ikke kong Olav på den tiden annet enn kronprinsen. Jeg så på kongen som vår leder, vi holdt oss til ham. Jeg har aldri hørt om dette før nå, selv om jeg har tjenestegjort under kronprinsen da han var konge.  

Bjercke støtter kongen og kronprinsens avgjørelse om å forlate Norge for England.  

FRYKTET RUSSLAND: Kronprins Haakon var redd for kommunismen, og kan ha undervurdert det tyske tankegodset. Foto:  Thorolf Dahlin / KSO / Cappelen Damm
FRYKTET RUSSLAND: Kronprins Haakon var redd for kommunismen, og kan ha undervurdert det tyske tankegodset. Foto: Thorolf Dahlin / KSO / Cappelen Damm Vis mer

- Jeg har hele tiden synes det var riktig å reise til England. Jeg har aldri vært i tvil om det.

Krigsfangenskap Begrunnelsen som trekkes fram i Bomann-Larsens bok er faren for å bli sittende i tilnærmet krigsfangenskap i Norge, handlingslammet i et okkupert land.  

- I ettertid var dette en helt riktig avgjørelse, slår Bjercke fast.

- Hvor utbredt var kunnskapen om Hitlers tankegods da han angrep Norge?  

- Vi var like uforstående alle sammen, det kom like mye som et sjokk på alle oss i Amerika. Vi ble truffet under beltestedet hele gjengen. Vi lurte på hva vi skulle gjøre, vi komme oss til Norge og være med å slåss.

Dagbladets anmelder John Olav Egeland skryter av den nye boka, og mener Bomann-Larsen oppnår biografens høyeste mål.

NYE AVSLØRINGER: Tor Bomann-Larsen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
NYE AVSLØRINGER: Tor Bomann-Larsen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer