Sjokkert over Oslos milliondryss til problem-barnehage

- Et slag i ansiktet på norske barn, mener Arild Stokkan-Grande (Ap).

VIL BEGRENSE: - Slike saker vil vi ikke se, og derfor har vi jobbet gjennom hele stortingsperioden med å få inn sterke begrensninger, sier Ap-representant Arild Stokkan-Grande. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
VIL BEGRENSE: - Slike saker vil vi ikke se, og derfor har vi jobbet gjennom hele stortingsperioden med å få inn sterke begrensninger, sier Ap-representant Arild Stokkan-Grande. Foto: Truls Brekke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er jo sykt, og ufattelig kynisk, sier Arild Stokkan-Grande (Ap).

Stortingsrepresentanten snakker om forholdene i barnehagene som ble drevet med base i Oscars gate i Oslo fram til 2010.

- Systemet utnyttes Slik Dagbladet skriver i dag, hørte for høy foreldrebetaling, brutte godkjenningsvilkår, tvister om ubetalt lønn og flere barn enn tillatt til dagens orden i de fem åra barnehagene fikk drive i Høyre-styrte Oslo.

Mannen var personlig konkurs med udekkede krav på 14 millioner kroner da Frogner bydel i 2005 ga ham godkjenning til å drive barnehage.

Da bydelen til slutt satte foten ned, hadde barnehagene fått 4,6 millioner kroner i offentlig støtte.

- Dette viser jo at det har vært store muligheter for den som vil utnytte systemet. Slike saker vil vi ikke se, og derfor har vi jobbet gjennom hele stortingsperioden med å få inn sterke begrensninger, sier Stokkan-Grande til Dagbladet.

- Lunkent Høyre Han nevner flere tiltak Arbeiderpartiet har gått inn for, som han mener ville gjøre det lettere for kommunene å hindre at barnehager utnyttes av aktører som er useriøse eller prøver å høste en rask økonomisk gevinst:

Stramme inn på mulighetene for å utbetale utbytte, sette tydelige grenser for foreldrebetaling, og å gi kommunene innsyn i barnehagenes regnskaper.

Disse tiltakene har Høyre og Fremskrittspartiet ifølge Stokkan-Grande stort sett vært lunkne til, eller gått imot.

Bukk og havresekk I barnehagene som ble drevet ut fra Oscars gate, påpekte Frogner bydel en rekke mangler som ikke ble rettet på innen fristene, men lot likevel driften fortsette fram til 2010.

Avdelingsdirektør Anne-Ma Moe-Christen i Frogner bydel skriver til Dagbladet at «Etterpåklokskap er den enkleste av alle dyder, og er av liten verdi».

- Vi tror det kan være bukken og havresekken at kommunene selv skal drive tilsyn. Vi har tatt til orde for at Fylkesmannen skal overta, fordi vi trenger en aktør som ikke sitter for tett opp til barnehageeierne, sier Arild Stokkan-Grande.

- Må lukes ut Han sier at mens Arbeiderpartiet vil sette tydelige grenser for foreldrebetalingen, gikk Høyre tvert imot inn for å heve den i sitt forslag til statsbudsjett.

- Vi ønsker at pengene som brukes på barnehager skal komme barna til gode og vi vil ha høyere lønn til de ansatte. Da må vi få luket ut slike barnehager som dette, sier Arild Stokkan-Grande.

TRØBBEL: I denne bygningen i Oscarsgate ble det i fem år drevet en barnehage som ofte kom i konflikt med reglene. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
TRØBBEL: I denne bygningen i Oscarsgate ble det i fem år drevet en barnehage som ofte kom i konflikt med reglene. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer