Sjokkert over pengebruken

- Vi fikk sjokk da vi fikk vite hva ledelsen hadde gjort, sier landsstyrerepresentant i Naturvernforbundet, Ragnhild Trosby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele potten på seks millioner kroner som Naturvernforbundet fikk fra «Miljø for livet», ble umiddelbart satt inn i Naturvernforbundets skrantende økonomi. Pengene skulle vært brukt til konkrete prosjekter.

Dagbladet har tidligere avslørt at Naturvernforbundet har brukt 2,3 millioner kroner av TV-aksjonsmidlene til å rette opp en skrantende økonomi. Dette har vakt skarpe reaksjoner, blant annet fra daværende leder av innsamlingsrådet i NRK, høyesterettsadvokat Ørnulf Hagen, som kaller det å føre folk bak lyset. Nå viser det seg at de seks millionene Naturvernforbundet fikk ut av «Miljø for livet» umiddelbart gikk inn i den daglige økonomien, som allerede da var svært foruroligende.

Pengene er nå i brukt opp - store deler til prosjektene etter hvert som de forfaller, men også til driften av forbundet.

Statsråden

Da vedtaket ble gjort om å la pengene gå inn i Naturvernforbundets daglige drift, satt nåværende miljøvernminister Guro Fjellanger som seksjonsleder i Naturvernforbundet med ansvar for koordinering av TV-aksjonen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i miljøvernministeren for å spørre om hennes kunnskap om saken, men generalsekretær Terje Kronen sier at Guro Fjellanger ikke hadde noe med disponeringen av midlene å gjøre.

Sterke reaksjoner

Nestleder Erik Solheim innrømmet i Dagbladet søndag at de spiller et spill med sin egen troverdighet. Landsstyremedlem Ragnhild Trosby går lenger.

- Vi fikk sjokk da regnskapet ble lagt fram. Vi visste ikke at TV-aksjonsmidlene var gått inn i driften, og reaksjonene var naturlig nok sterke.
Trosby sier at det ikke er tvil om at det har vært slett økonomisk styring i Naturvernforbundet.

- Men det har forbundet lært av. Styringen er nå en helt annen enn den var.

Som planlagt

Hun understreker at prosjektene til nå har gått som planlagt, og at hun er trygg på at utbetalingene til TV-aksjonsprosjektene vil prioriteres framfor mindre viktige ting i framtida.

- Hvem er ansvarlig for det som har skjedd?

- Jeg vil ikke gi meg ut på å peke ut én synder. Ledelsen med Kronen og Sørensen burde ha orientert oss, men som øverste organ, er landsstyret ansvarlig.