Sjokkert over politifolkene

De mistet sin datter Marianne da en biltyv, som var jaget av politiet, braste inn i bilen Marianne satt i. Da de to politifolkene som jaget biltyven i vill fart mot trafikken, i går sa de ville ha gjort det samme igjen, fikk ekteparet Øivind og Brith-Unni Grestad sjokk. - Det er skremmende, sier de til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28. NOVEMBER 1999:

En biltyv på flukt fra politiet braser inn i en Honda Civic, og Marianne Grestad Heldre (26) blir drept momentant. Nå følger foreldrene Øivind og Brith-Unni Grestad og mormor Bjørg Elverhøi rettssakene mot biltyven og politifolkene som lå på hjul.

Ulykken skjedde på Ring 3 ved Økern i Oslo. Like før krasjet hadde en politibil jaget den stjålne bilen i over seks kilometer på motorveien E6 inn mot Oslo. I går sto biltyven og politifolkene som jaget ham, tiltalt i hver sin rettssal i Oslo tinghus.

- Det var verst å høre på politiet. Det verste var at de sa de ville ha gjort det samme igjen, sier ekteparet Grestad.

To saker samtidig

De to sakene er satt opp samtidig. Derfor måtte ekteparet løpe mellom de to rettssalene for å få alt med seg.

- Biltyven virket vag og unnvikende. Men han var nok litt mer beregnende enn han ga inntrykk av, mener Grestad.

Størst oppmerksomhet viet han de to politifolkene som sitter tiltalt for grov uforstand i tjenesten etter at de jaget den stjålne bilen i motsatt kjøreretning på E6. I tillegg er de tiltalt for ikke å ha adlydt ordre da de av politiets vaktleder ble bedt om å stoppe biljakten.

Nektet straffskyld

Begge politifolkene nektet straffskyld. De mente de bare hadde gjort jobben sin da de la seg etter den stjålne bilen.

Både sjåføren og sidemannen bekreftet at de hadde fått en klar ordre fra den overordnede vaktlederen fra Follo politikammer om å stoppe den ville jakten som pågikk i motsatt kjøreretning på motorveien. Men da sidemannen sa at det var oversiktlig og fint på veien, hevder begge at de ikke fikk svar tilbake, og at de tok dette som en godkjennelse til å fortsette forfølgelsen. Først da de nærmet seg Oslo og fikk ny stoppordre fra Oslo politikammer, stoppet de jakten.

Kort etter braste den stjålen bilen inn i bilen hvor Marianne Grestad Heldre, ektemannen Helge og datteren Kristine (6 uker) satt. Marianne ble drept momentant.

Da den kvinnelige sjåføren av politibilen, som også hadde kommandoen i bilen, fikk spørsmål om hun ville ha gjort det samme igjen, svarte hun:

- Hvis det hadde vært slik det var den dagen, ville jeg ha gjort det samme igjen. Jeg føler ikke jeg har gjort noe galt. Jeg gjorde bare det som forventes av politiet.

Ifølge tiltalen har de to politifolkene ikke ansvar for ulykken.

- Ansvaret for ulykken ligger på biltyven. Men jeg vil ikke være så kategorisk å si at det ikke er en sammenheng mellom biljakten og ulykken, presiserte aktor, statsadvokat Willy Dahl. Ekteparet Grestad mener politiet har opptrådt stikk i strid med politiets instrukser.

- Vi mener politiet har dyttet biltyven foran seg, sier de.