Testet firedagers arbeidsuke:

Sjokkert over resultatet: - De vil bli overrasket

Et firma i New Zealand mener ansatte bør få jobbe fire i stedet for fem dager i uka.

MER FRITID: Drømmer du om flere dager på hytta og mer fritid? Et firma i New Zealand har testet ut firedagers arbeidsuker. Resultatet er så positivt at grunleggeren av firmaet oppfordrer flere organisasjoner til å prøver ut en lignende løsning. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
MER FRITID: Drømmer du om flere dager på hytta og mer fritid? Et firma i New Zealand har testet ut firedagers arbeidsuker. Resultatet er så positivt at grunleggeren av firmaet oppfordrer flere organisasjoner til å prøver ut en lignende løsning. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For flere er kanskje ingenting mer naturlig enn å slenge seg ned i sofaen etter en lang arbeidsdag. Har du ikke overskudd til å gjøre alt du skal hjemme etter jobb? Eller kanskje du skulle ønske du hadde tid til å prøve ut den nye hobbyen du har snakket om i flere måneder?

Et firma i New Zealand har kanskje funnet en løsning på problemet. En fersk rapport viser nemlig noen klare fordeler med en kortere arbeidsuke, skriver The Guardian.

Overraskende forbedring

Selskapet Perpetual Guardian er en av de første som har innført en ordning der de 250 ansatte har jobbet åtte timer om dagen fire dager i uka. De ble likevel lønnet for fem arbeidsdager.

- Tiden er inne for denne ideen. Vi trenger at flere selskaper prøver det ut. De vil bli overrasket over forbedringen det vil ha for selskapet, de ansatte og nettverket deres, sier grunnleggeren av firmaet, Andrew Barnes, til avisa.

Prøveordningen og innføringen av ordningen ble monitorert av akademikere på Universitetet i Auckland og det teknologiske universitetet i Auckland (AUT).

Den ferskeste rapporten kom tirsdag forrige uke, og slår fast at de ansatte i selskapet både er 20 prosent mer produktive, gladere og at de fikk gjort like mye arbeid selv om arbeidsuka er amputert med én dag.

Fleksibel modell

HRM-professor Jarrod Haar ved AUT melder om betydelig mye mindre jobbrelatert stress og utbrenthet. Resultatet i rapporten er enda bedre enn ved forrige måling.

- I tillegg rapporterte de ansatte om at teamene deres ble sterkere og fungerte bedre, at de var mer fornøyde med jobbene sine, de var mer engasjerte og følte at jobben var mer meningsfull, sier professoren.

- Vi fortsetter å identifisere måter å øke produktiviteten og øke engasjement, velvære og jobbtilfredshet på med denne banebrytende modellen av fleksibilitet.

Vil inspirere andre

Denne uka har Barnes gitt ut en guide til andre organisasjoner med tips om hvordan de kan gjennomføre en liknende ordning.

Avdelingsleder Tammy Barkes er en av de ansatte som har testet ut kortere arbeidsuke, og han er tilsynelatende fornøyd:

- Vi har blitt behandlet som voksne, noe som har resultert i at alle oppfører seg som voksne, sier han til The Guardian.

Ifølge The Guardian har Perpetual Guardian fått over 350 henvendelser fra 28 land om informasjon om prøveprosjektet.

I Storbritannia ser blant annet Arbeiderpartiet (The Labour Party) på muligheten til å redusere arbeidsuka med én dag. Der har arbeidstida økt siden finanskrisa. Spørsmål om ordningen kobles blant annet til hvor mye arbeidstida til blant annet sykepleiere og politiet kan reduseres før det vil få negative virkninger for jobben de gjør i samfunnet.

Risiko

Ifølge mindre selskaper som har testet ut fire arbeidsdager i uka øker prestasjonen til de ansatte de første ukene, før den faller noe igjen.

- Den største bekymringen til arbeidsgiver er å sikre at å innføre ordningen på fulltid ikke fører til en risiko for at de ansattes produktivitet reduseres, sier avdelingsleder Barkes.

Han forklarer at Perpetual Guardian har brukt mye tid på at hver enkelt ansatt i hvert team har en egen plan for hvordan de skal holde effektiviteten oppe, eller til og med forbedre den.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer