- Sjokkert over rikingene

- Jeg er sjokkert! Jeg trodde ikke at norske kapitalister var så ego, sier avtroppende AUF-leder Anniken Huitfeldt. AUF har spurt Norges 21 rikeste personer om de kan tenke seg å gi økonomisk støtte til det internasjonale vaksinasjonsprogrammet GAVI. Bare to svarte klart ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire svarte kanskje, og åtte sa nei. Sju svarte ikke i det hele tatt.

- Jeg ble spurt av en avis en gang om jeg synes Kjell Inge Røkke er et godt forbilde. Ja, det er han hvis han gir penger til de fattigste i verden, svarte jeg. Det ga meg ideen til at AUF burde henvende seg til Norges rikeste, og utfordre dem på spørsmålet om de vil gi økonomisk bidrag til utviklingsprosjekter i fattige land, forteller Anniken Huitfeldt.

Rimi-Hagen øverst

AUF har tatt for seg Kapitals oversikt over Norges rikeste personer, og skrevet brev til de 21 på toppen av lista. Aller øverst troner kjøpmann Stein Erik Rimi-Hagen, med en antatt formue på 11 milliarder kroner. AUF redegjør i brevet for at 30000 barn dør hver dag av fattigdom, og at 30 millioner barn i dag ikke får vaksiner mot de mest vanlige dødelige sykdommene. Hvert år dør ca. tre millioner barn av sykdommer som det finnes vaksiner mot. Å vaksinere ett barn koster ca. 120 kroner.

I 1999 ble vaksinasjonsprosjektet GAVI (Global Alliance for Vaccination and Immunization) opprettet med det mål at hvert eneste barn i verden skal få vaksiner mot de mest vanlige sykdommene. Regjeringen Stoltenberg har sagt den vil bidra.

AUF viser i brevet til at blant andre datamilliardæren Bill Gates er med på å finansiere vaksineprogrammet, og stiller to spørsmål til Norges rikeste:

 • Kunne du tenke deg å gi økonomisk støtte til vaksinasjonsprogrammet GAVI?
 • Gir du noe konkret økonomisk bidrag til utviklingsprosjekter i fattige land?

  AUF-leder Anniken Huitfeldt synes responsen fra de rikeste er nedslående, blant annet fordi den harmonerer dårlig med den givervilje som ellers kommer til uttrykk hos det norske folk gjennom foreningsvirksomhet, basarer og ikke minst innsamlingsaksjoner på TV.

  Vanlige folk


  - Vanlige folk har penger å avse, men ikke mange rike ser det som noen oppgave for seg, sier Anniken Huitfeldt.

  - Men det er kjempefint med de milliardærene som gir, og de vil vi ta kontakt med.

  - Men har ikke din bevegelse sett på gaver fra de rike som en måte å kjøpe seg avlat på?

  - Arbeiderbevegelsen har gått i bresjen for bistand til de fattigste, og både offentlige midler og private gaver må til, sier Anniken Huitfeldt.

SIER NEI: Gjert Wilhelmsen, RCC.
SIER NEI: Olav Thon, Thongruppen
SIER NEI: Stein Erik Hagen, ICA
SIER NEI: Kjell Inge Røkke, Aker RGI
HAR IKKE SVART: Petter C.G. Sundt, Bergersen d.y..
HAR IKKE SVART: Tinius Nagell Erichsen, Schibsted.