Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over Sellafield-planer

KØBENHAVN (Dagbladet): Miljøvernminister Børge Brende er sjokkert over at britiske myndigheter vil fortsette å slippe radioaktivt avfall fra Sellafield-anlegget direkte ut i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går møtte han sin britiske kollega og sa klart fra om at den britiske planen er i strid med internasjonale avtaler Storbritannia har underskrevet.

- Jeg er sjokkert fordi det på møtet kom fram at det finnes alternativer. Man kan både deponere avfallet og rense det. Men britene har hittil lagt all vekt på sakens økonomiske sider, sier Brende til Dagbladet.

Presser

På møtet med den britiske miljøvernministeren i går var også den finske og den svenske miljøvernministeren med, og begge støttet sterkt opp om kravet om utslippsstopp.

Sellafield

  • Sellafield er et gjenvinningsanlegg for atomavfall på vestkysten av England.
  • Sellafields eiere gjorde en undersøkelse av duene i området rundt atomkraftverket i 1998, og fant dem så radioaktive at de måtte behandles som atomavfall.
  • Sellafield-anlegget fikk i 1994 øke utslippene av det radioaktive stoffet technetium 20 ganger.
  • Utslippene fra Sellafield-anlegget ved Irskesjøen har ført til økt radioaktiv forurensing i våre havområder.

- Det var viktig å få dette møtet nå fordi Storbritannia planlegger å forlenge utslippstillatelsen før jul. Vi la et sterkt politisk press på britene, men jeg er ikke optimistisk og tror at de er innstilt på å fortsette med utslippene, sier miljøvernminister Børge Brende.

Han sier at det riktignok er lavradioaktivt avfall det er snakk om, men at halveringstiden er ufattelige 200000 år og at det allerede er i ferd med å spre seg opp til Svalbard.

Rettssak

Brende har tatt initiativ for å få utredet om Norge skal gå til rettssak mot Storbritannia, slik Irland allerede har gjort på grunn av utslippene fra Sellafield.

- Irlands sak har min fulle moralske og politiske støtte, sier han. Men legger til at en eventuell norsk sak vil bli besluttet etter en uavhengig norsk vurdering.

I dag skal Brende ha samtaler med alle sine nordiske kolleger i København for om mulig å øke presset mot den britiske regjeringen. Og han har avtalt med sin britiske kollega et nytt møte i London, samtidig som han skal besøke Sellafiled-anlegget.

SA KLART FRA: Miljøvernminister Børge Brende møtte sin britiske kollega i går.
Hele Norges coronakart