Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over soningskøene

Flere politikere reagerer sterkt etter at en forvaringsdømt pedofil må vente i nesten fem måneder på soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Mannen ble i månedsskiftet juni/juli dømt for misbruk og voldtekt av sine mindreårige barn. I går kunne Dagbladet fortelle at han ikke er innkalt til soning før 9. november, trass i at retten anser gjentakelsesfaren som stor, og derfor har dømt ham til inntil sju års forvaring. Nyheten skapte i går sterke reaksjoner både på Stortinget og i Justisdepartementet.

Krever svar

Linda Hofstad, Høyres medlem i justiskomiteen på Stortinget, møter allerede i dag justisminister Odd Einar Dørum for å få en forklaring på saken. Hun viser til at Dørum en rekke ganger har lovet - også i Stortinget - at sånt ikke skal skje.

-  Jeg er sjokkert og indignert. Disse menneskene skal ikke gå løs på gata. Det er ikke noe som heter kø for dem, sier Hofstad.

Også Rita Sletner, statssekretær i Justisdepartementet, er opprørt.

-  Dette er helt uakseptabelt. Det skal ikke være soningskø for forvaringsdømte. På så lange dommer skal soning iverksettes umiddelbart. Hvis ikke, er det svikt i rutinene, sier Sletner.

Hvert år siden 2001 har departementet minnet om at de som er dømt til lange dommer i alvorlige saker - som grov vold, gjengkriminalitet og sedelighetssaker - skal gå foran alle andre i soningskøen. Dagbladet har kopi av et brev der Rogaland politidistrikt først 27. september - nesten tre måneder etter rettskraftig dom - ber Kriminalomsorgen region Nord innkalle domfelte til soning «snarest mulig».

Dermed framstår det som at politisommel er hovedårsaken til at mannen fortsatt er fri.

Siden det ikke finnes noen forvaringsanstalt i Nord-Norge, ble saken etter to dager sendt videre til Kriminalomsorgen region nordøst. Der har den ligget, til politiet fredag mottok et brev om at mannen skal innkalles til soning ved Ila landsfengsel 9. november.

Ingen kø

-  Lover og forskrifter er på plass. Så denne saken synliggjør at vi må ta en ny runde på rutinene, sier Sletner.

 Dagbladet fikk i går ikke kontakt med noen i Rogaland politidistrikt som kunne forklare hvorfor de ventet i nær tre måneder med å varsle kriminalomsorgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media