Jaglands memoarer

Sjokkert over Stoltenberg-innrømmelse

Jens Stoltenbergs innrømmelse av fraksjonsvirksomhet mot Thorbjørn Jagland slo ned som ei bombe, skriver Jagland i sin memoarbok.

ÅPNER OPP: Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland hudfletter Jens Stoltenberg i sin nye bok. Foto: Heiko Junge / NTB.
ÅPNER OPP: Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland hudfletter Jens Stoltenberg i sin nye bok. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært knyttet stor spenning til Jaglands versjon av lederstriden med Jens Stoltenberg som raste i Ap i flere år, fram til 2002. I boka «Du skal eie det selv» legger han lite mellom.

Han legger hovedansvaret for det katastrofale valgresultatet i 2001, 24,3 prosent, på Stoltenberg. Han mener Stoltenbergs første regjering - der Jagland selv var utenriksminister - førte en kurs inspirert av «den politiske motebølgen der Blair svelget mye av thatcherismen for å bringe Labour tilbake etter lang ørkenvandring.»

Fraksjonerte i skjul

I sin bok «Min historie» innrømmet Jens Stoltenberg at han møtte nære rådgivere i en leilighet på Bislett til ren fraksjonsvirksomhet. Stoltenberg var kommet fram til at Ap ikke ville vinne valg med Jagland som leder, og møtte Jan-Erik Larsen, Bjarne Håkon Hanssen, Jonas Gahr Støre og Marianne Aasen Agdestein i skjul for å jobbe mot Jagland.

I boka skriver Jagland at han ble sjokkert over denne erkjennelsen fra Stoltenberg. Han sier han har endret syn på pressens rolle i lederstriden.

Ville ikke tro det

«Det har vært mange kamper opp gjennom åra om hvem som skulle bli partiets ledere. Men det har alltid vært avgjort ved hjelp av en valgkomité som la fram sin innstilling for landsmøtet. Her hadde noen – i en leilighet på Bislett – oppnevnt seg selv som valgkomité og startet arbeidet med skifte av leder anonymt ved hjelp av pressen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer