Jaglands memoarer

Sjokkert over Stoltenberg-innrømmelse

Jens Stoltenbergs innrømmelse av fraksjonsvirksomhet mot Thorbjørn Jagland slo ned som ei bombe, skriver Jagland i sin memoarbok.

ÅPNER OPP: Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland hudfletter Jens Stoltenberg i sin nye bok. Foto: Heiko Junge / NTB.
ÅPNER OPP: Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland hudfletter Jens Stoltenberg i sin nye bok. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært knyttet stor spenning til Jaglands versjon av lederstriden med Jens Stoltenberg som raste i Ap i flere år, fram til 2002. I boka «Du skal eie det selv» legger han lite mellom.

Han legger hovedansvaret for det katastrofale valgresultatet i 2001, 24,3 prosent, på Stoltenberg. Han mener Stoltenbergs første regjering - der Jagland selv var utenriksminister - førte en kurs inspirert av «den politiske motebølgen der Blair svelget mye av thatcherismen for å bringe Labour tilbake etter lang ørkenvandring.»

Fraksjonerte i skjul

I sin bok «Min historie» innrømmet Jens Stoltenberg at han møtte nære rådgivere i en leilighet på Bislett til ren fraksjonsvirksomhet. Stoltenberg var kommet fram til at Ap ikke ville vinne valg med Jagland som leder, og møtte Jan-Erik Larsen, Bjarne Håkon Hanssen, Jonas Gahr Støre og Marianne Aasen Agdestein i skjul for å jobbe mot Jagland.

I boka skriver Jagland at han ble sjokkert over denne erkjennelsen fra Stoltenberg. Han sier han har endret syn på pressens rolle i lederstriden.

Ville ikke tro det

«Det har vært mange kamper opp gjennom åra om hvem som skulle bli partiets ledere. Men det har alltid vært avgjort ved hjelp av en valgkomité som la fram sin innstilling for landsmøtet. Her hadde noen – i en leilighet på Bislett – oppnevnt seg selv som valgkomité og startet arbeidet med skifte av leder anonymt ved hjelp av pressen.»

«Inntil denne kvelden i Strasbourg, da jeg leste hva Jens hadde skrevet, hadde jeg trodd at jeg var utsatt for en pressekampanje. Jeg hadde kviet meg for å tro det som ble påstått, at personer i de innerste sirkler nærmest daglig forsøkte å få pressen til å formidle negative budskap om meg.

BLE SYKMELDT: Daværende leder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, ble i 2002 sykmeldt i en kort periode etter en intens maktkamp innad i partiet. Da Jagland ble friskmeldt, trakk han seg som partileder, og Jens Stoltenberg tok over. Dermed var maktkampen over. I søndagens episode av «Da vi styrte landet», er det Jagland som er hovedperson. Video: NRK Vis mer

- Som ei bombe

«Nå så jeg at det stemte. Personene ble nevnt av Jens selv. Setningene «jeg visste at de jobbet for mitt kandidatur og at de var blant medienes anonyme kilder som argumenterte for et lederskifte … Jeg stoppet dem ikke» slo ned i hodet mitt som ei bombe», skriver Jagland.

Han sier han nå vurderer pressens rolle i lederstriden annerledes.

- Pressen speilet problemene

«Prosessen med denne boka har gjort det mulig for meg å se særlig pressens rolle i et annerledes lys. I disse åra da de negative presseoppslagene haglet, var det vanskelig å unngå å tro at det var snakk om en kampanje fra pressens side som førte til at jeg trakk meg, først som statsministerkandidat og seinere som partileder. Det var mye urimelig behandling, det står jeg fast på. (..) Jeg ser nå at pressen i stor grad speilet problemene innad i Arbeiderpartiet», skriver han.

GODT LIKT: Publikum ser ut til å like Donald Trump svært godt, selv hevder presidenten at en nordmann er hans største fan. Video: NTB/AP Vis mer

Trettiseks komma ni

Helt siden Jaglands regjering kastet kortene i 1997, etter å ha fått 35 prosent og ikke 36,9 prosent, som var målet, var det murring i partiet. Opposisjonstilværelsen for Ap ble krevende, og før kommunevalget i 1999 kom ordførere og andre Ap-tillitsvalgte med krav om lederdebatt og delt lederskap.

I boka forteller Jagland om en merkelig episode våren 1999. Han var i København for å treffe Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Kona Hanne Grotjord var med, og paret fikk losji i den norske ambassaden, der Thorvald Stoltenberg var ambassadør.

Stoltenbergs mor: - Du står i veien

Jagland skriver: - Lørdag kveld kom vi hjem etter en tur på byen. Karin og Thorvald bød på en drink. Etter hvert kom samtalen inn på situasjonen i partiet. Plutselig sier Karin: «Du står i veien for Jens». Jeg ble overrasket, men samlet meg til et svar som var en blanding av spøk og alvor. Jens' tur ville komme. Politikk er ikke som å stå i pølsekø der det gjelder å skyve mannen foran deg ut for at du selv skal få raskere servering. Jeg tok det hele som et varsel. Mange var innom den norske residensen på denne tiden. Folk med stor innflytelse i mange grener av samfunnslivet, skriver Jagland.

Etter et - den gang - elendig kommunevalg, der Ap fikk 28, 6 prosent, tiltok striden i partiet. Det roet seg noe da Jens Stoltenberg fikk jobben som parlamentarisk leder og på vegne av Ap grep regjeringsmakten etter Bondevik I-regjeringens kabinettsspørsmål og nederlag.

Men etter et katastrofevalg i 2001, 24, 3 prosent, ble lederstriden åpenlys. Stoltenberg bestemte seg for å utfordre Jagland, som til slutt, vinteren 2002, ga opp ledervervet.

LEDERSKIFTET: Aps landsmøte for snart 18 år siden: Jens Stoltenberg blir valgt til ny leder etter at Thorbjørn Jagland har trukket seg. Jagland ble valgt til leder i 1992 og varslet, etter flere års strid og uro, vinteren 2002 at han ville trekke seg på høstens landsmøte. I bakgrunnen daværende partisekretær Martin Kolberg og nestleder Hill-Marta Solberg. Foto: Ola A. Thorset / SCANPIX
LEDERSKIFTET: Aps landsmøte for snart 18 år siden: Jens Stoltenberg blir valgt til ny leder etter at Thorbjørn Jagland har trukket seg. Jagland ble valgt til leder i 1992 og varslet, etter flere års strid og uro, vinteren 2002 at han ville trekke seg på høstens landsmøte. I bakgrunnen daværende partisekretær Martin Kolberg og nestleder Hill-Marta Solberg. Foto: Ola A. Thorset / SCANPIX Vis mer

- Ville brekke seg

Det skjedde etter at han fikk et illebefinnende, ble brakt til Rikshospitalet og deretter ble sykemeldt noen uker. I boka skriver Jagland:

«Da en av Jens’ medarbeidere kom ute i korridoren og spurte om det var noe Jens kunne gjøre, måtte Hanne brekke seg.»

Slik beskriver Jagland hvordan hans kone Hanne Grotjord reagerte like etter at Jagland var sendt på sykehus.

I boka skriver Jagland også at massive og kritiske medieoppslag over lang tid gikk inn på han.

- Bedrøvet og deprimert

I ettertid ser han at han kunne virke innesluttet og mistenksom i den krevende tiden.

- Jeg var bedrøvet og deprimert. Jeg kunne jo aldri ta dette opp. For jeg hadde jo ikke noe bevis, bare en følelse av at noe ikke var som det skulle være rundt meg. Nå ble det klart for meg at de anonyme statsrådene neppe handlet i et tomrom.

Stoltenberg og hans nærmeste hadde spilt høyt politisk ved å gjennomføre et regjeringsskifte på tynt grunnlag. Stoltenberg beskriver dette i boka, skriver Jagland.

- Stoltenberg krasjlandet

Han viser til Stoltenbergs første regjering som kom til etter at Kjell Magne Bondeviks koalisjonsregjering med Høyre, Venstre og KrF stilte kabinettspørsmål på gasskraftsaken og tapte. Jagland formidler at han som partileder ikke støttet at Ap skulle gripe regjeringsmakten på det grunnlaget, men bygge seg gradvis opp i opposisjon.

Han skriver at han som partileder ikke ble konsultert av Stoltenberg om regjeringens sammensetning. Men han takket ja til å bli utenriksminister.

- Den nye regjeringen satte i gang en drastisk kursomlegging. De var ikke tid til prosesser i partiet. I stedet ble det lanseringer i pressen. Prosjektet krasjlandet på 24, 3 prosent, konstaterer Jagland.

Gir Jens skylda

I sin bok skriver Stoltenberg om valgnatta og oppgjøret etter katastrofevalget. Jagland oppsummerte at Ap hadde «sviktet dem som sitter nederst ved bordet.» Stoltenberg opplevde at Jagland ga skylda til ham og til sosialminister Guri Ingebrigtsen, noe han reagerte sterkt på.

Men i sin bok gir Jagland, som da var partileder og utenriksminister, Stoltenberg ansvaret.

- Ansvaret måtte plasseres. Jens hadde vært frontfiguren både i politikkutforming og i valgkampen. Jo mer som kunne legges på partiorganisasjonen og det dobbelte lederskapet, desto mindre ville han sitte igjen med av fiaskoen og nederlaget.

AP-TOPPER: Tidligere partiledere og statsministre Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland ble hedret av partileder Jonas Gahr Støre under Aps landsmøte i fjor. Stoltenberg var Gros favoritt til å overta etter henne, mens Støre var Stoltenbergs utkårede etterfølger. Thorbjørn Jagland mener Stoltenbergs første regjering, der Støre var stabsjef, styrte Ap etter Tony Blair-moten, og derfor gikk på et sviende nederlag ved valget i 2001. Foto: Terje Pedersen / NTB
AP-TOPPER: Tidligere partiledere og statsministre Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland ble hedret av partileder Jonas Gahr Støre under Aps landsmøte i fjor. Stoltenberg var Gros favoritt til å overta etter henne, mens Støre var Stoltenbergs utkårede etterfølger. Thorbjørn Jagland mener Stoltenbergs første regjering, der Støre var stabsjef, styrte Ap etter Tony Blair-moten, og derfor gikk på et sviende nederlag ved valget i 2001. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Fulgte Blair-mote

- Alt dette fant sted under den politiske motebølgen der Blair svelget mye av thatcherismen for å bringe Labour tilbake etter lang tids ørkenvandring. Jens og kretsen rundt ham forsøkte å bygge sin plattform på noe lignende.

Jeg ble gammelsosialisten som ikke hang med i svingene. Da realitetene på valgdagen var uunngåelig, kunne ikke oppsummeringen bli at de hadde tatt feil, og at min linje med en gradvis og tålmodig oppbygging i opposisjon vært bedre, skriver Jagland.

I kretsen Jagland omtaler, var Stoltenbergs stabsjef ved statsministerens kontor, dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jagland er spesielt kritisk til prosessen rundt delprivatisering av Statoil. Stoltenberg prøvde å forankre saken i sentralstyret, men landsstyret krevde landsmøtebehandling. Jagland skriver at han gikk med på privatiseringen og støttet den på landsmøtet.

- Men jeg er ikke stolt av at jeg ikke krevde mer tid til prosessen rundt Statoil. Privatiseringen av Telenor kunne også med fordel vært bedre forankret, skriver Jagland.

- Fortalte sin versjon

Dagbladet har vært i kontakt med Jens Soltenberg, som i dag er Natos generalsekretær.

-Jens Stoltenberg fortalte sin versjon av tida som norsk politiker og statsminister i selvbiografien sin. Han har ikke noe å føye til utover dette, sier Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Sissel Kruse Larsen til Dagbladet tirsdag kveld.

Jens Stoltenberg kom med sin historie i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer