Høyres landsmøte

Sjokkert over Støre: - Tom for ideer

Erna Solberg sier Ap kaller henne sliten fordi de ikke har egen politikk å snakke om. - Frykten er at Arbeiderpartiet skal styre landet, sier hun til Dagbladet.

JOBBER: Erna Solberg tror valget blir avgjort av hvem folket tror kan skape flest jobber. Arbeiderpartiet vil bare reversere og har få egne ideer, er statsministerens dom. Foto: Torstein Bøe / NTB
JOBBER: Erna Solberg tror valget blir avgjort av hvem folket tror kan skape flest jobber. Arbeiderpartiet vil bare reversere og har få egne ideer, er statsministerens dom. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt absurd, utbryter Høyre-nestleder Tina Bru.

I det første fellesintervjuet denne Høyre-ledelsen har gjort, bryter det ut latter over påstander om at statsminister Erna Solberg er sliten og lei.

I Deichman-biblioteket i Bjørvika i Oslo forsøker flittige studenter å holde blikket i pensumbøkene, og ikke la seg distrahere av Dagbladets intervju med Høyre-toppene.

- Fra en som jobber tett med Erna, kan jeg love at energinivået ikke er lavt, fortsetter Tina Bru og kikker bort på sjefen.

- Sliten og på overtid

Fredag raslet Ap-nestleder Bjørnar Skjæran med sablene, og hevdet at Solberg framsto «sliten og på overtid» i sin tale til Høyres landsmøte.

Erna Solberg himler forsiktig med øynene.

- Et typisk eksempel på der Arbeiderpartiet er nå, sier hun.

- Ap er bare mot regjeringen, de har lite egen politikk. Da kommer de heller med personkarakteristikker. Arbeiderpartiet er tomme for politiske ideer. I stedet for å snakke om hva de skal gjøre, så snakker Støre om hva han skal reversere.

- Jeg er sjokkert over at den viktigste saken Støre trekker opp er å fjerne fritt behandlingsvalg, sier Erna Solberg.

- Er du sliten, da?

- Nei.

LATTERMIDLT: Tina Bru, Jan Tore Sanner og Erna Solberg må le når de får referert Ap-nestleder Bjørnar Skjærans uttalelser om at Erna er sliten. Foto: Torstein Bøe / NTB
LATTERMIDLT: Tina Bru, Jan Tore Sanner og Erna Solberg må le når de får referert Ap-nestleder Bjørnar Skjærans uttalelser om at Erna er sliten. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Gamle Høyre

Mellom de to damene i Høyre-ledelsen sitter finansminister og nestleder Jan Tore Sanner (H).

- Det er typisk Erna å legge Høyres landsmøte til en langhelg. Fredag er arbeidsdag - ikke inneklemt. Du kommer hjem på søndag. 17. mai er først på mandag. Det er ikke akkurat et tegn på å være sliten, sier han.

Erna Solberg sier hun er helt bevisst på å snakke mer om egen politikk enn om Arbeiderpartiet.

- Jeg har alltid snakket mest om Høyres politikk. Tidligere var Høyre kjappe og krasse. Det passet ikke meg, og folk likte det heller ikke. Så sluttet vi med det og snakket heller om de områdene der vi hadde alternative løsninger, sier Solberg.

- Så var vi selvfølgelig kritiske til Arbeiderpartiet på enkelte punkter, det er naturlig, men i mye mindre grad, legger hun til.

Viktige vedtak fra Høyre-landsmøtet:

- Skatter og avgifter: Høyre vil gjennomføre moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået og sikre at alle med skatteevne betaler skatt.

- Formuesskatt: Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og fortsette å øke bunnfradraget på all formuesskatt.

- Arveavgift: Høyre sier nei til gjeninnføring av arveavgift.

- Grensehandel: Høyre går inn for redusert særavgift på enkelte grensehandelsutsatte varer.

- Politibevæpning: Høyre sier nei til å åpne for generell bevæpning av politiet.

- Sexkjøpsloven: Høyre går inn for å oppheve forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester, for å bedre sexarbeidernes situasjon.

- Sterkøl i butikk: Høyre går inn for å tillate salg av drikke med alkoholinnhold opp til 8 prosent i dagligvarebutikker. Høyre vil også la Vinmonopolet holde åpent til klokka 20 og tillate salg av alkohol i butikk til klokka 23.

- Oljepolitikk: Høyre vil konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Landsmøtet sa derimot nei til et forslag om å gjennomgå skatte- og avgiftssystemet for olje- og gassbransjen.

- Elektrifisering: Høyre vil legge til rette for fortsatt elektrifisering av norsk sokkel, men hensyntatt kraftsituasjonen på land og tiltakskost.

- Equinor: Et forslag om å redusere statens eierskap i Equinor ble avvist av landsmøtet.

- Elbiler: Elbilfordelene skal gradvis trappes ned, i første omgang på de dyreste elbilene.

- Taxfree: Høyre går inn for å opprettholde taxfreeordningen.

- Frykten er Ap

Høyres landsmøte har denne helga blant annet vedtatt at de vil oppheve sexkjøploven, sagt nei til generell bevæpning i politiet, og beholde statens eierandel i Equinor.

Selv om Solberg bedyrer at det er viktigere å snakke om Høyre enn om Ap, kan hun ikke helt dy seg, på Dagbladets oppfordring.

- Hva er den største frykten etter valget - et Arbeiderparti som er avhengig av MDG eller Rødt?

- Frykten er at det er Arbeiderpartiet som styrer, sier Solberg.

- Det spiller ingen rolle hvem de trenger støtte fra, det er ille nok?

- Arbeiderpartiet har allerede beveget både politikken og retorikken til venstre, det er feil oppskrift for Norge. Om det forsterkes om du gjør det enda mer anti alt som er privat med Rødt eller anti alt som er verdiskaping med MDG, blir litt som å velge mellom to onder.

Hvem skal styre landet?

Men hvordan skal valget vinnes? KrF og Venstre sliter med sperregrensen og Frp har ennå ikke funnet formen under Sylvi Listhaug.

- Det ser ikke så lyst ut?

- Det er veldig viktig å huske at mye avgjøres gjennom sommerferien når folk tenker over hvem de ønsker skal styre landet videre. Vi ligger ikke dårligere an enn vi gjorde i forrige valg, sier statsministeren, og blir fulgt opp av Sanner:

- Hvis du ser på valgkampen i 1993, så lå Høyre skyhøyt før sommeren og falt ned i august da renten gikk ned. Ser du i 2017 var det 95 prosent som trodde vi kom til å tape. Vi vant. Det er mye som kan skje fra mai til september, sier finansministeren.

- Kan gjenåpningen av samfunnet få samme effekt som rentekuttet i 1993?

- Jeg tror fokuset vil flytte seg fra corona og til politiske saker. Jeg tror det å skape flere jobber kommer til å bli veldig viktig i valgkampen. Vår politikk er å stimulere til privat jobbskaping i Norge. Jeg tror ikke det er hendelser som avgjør valget, men hvem velgerne tror har de beste løsningene for de neste fire årene, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer