Sjokkert over tilleggene

- Lønnstilleggene i offentlig sektor er formidable. Når enkelte får fra 12 til over 15 prosents økning er det helt andre dimensjoner over lønna enn det verkstedindustrien fikk i år, sier en sjokkert forbundsleder Kjell Bjørndalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han legger ikke skjul på at lønnsspiralen til utdanningsgruppene nå er helt ute av proporsjoner. Bjørndalen mener at de solide lønnshoppene for stat- og kommuneansatte er et problem som nå må tas alvorlig.

- Det er den konkurranseutsatte industrien som skal være lønnsledende. Det bærer helt galt av sted når denne rollen nå er overtatt av utdanningsgruppene, sier Bjørndalen. Han mener at tålegrensen for lønnsfastsettelsen ligger i industrien. Det må de øvrige tilpasse seg.

Konsekvenser

- Skifter vi ikke kurs, er det et problem for samfunnet. Det som har skjedd i år, må få konsekvenser for hva de ulike gruppene skal kreve ved vårens mellomoppgjør, sier han.

- Hvis samfunnet har råd til å kompensere for utdanning, så er det selvfølgelig i orden. Men finnes det ikke penger, så kan ingen få mer, sier Bjørndalen. For Fellesforbundets medlemmer foreligger ennå ikke den endelige regningen for årets lønnsoppgjør. Men Bjørndalen er sikker på at kostnadene kommer til å ligge innenfor det han kaller akseptable rammer, det vil si vel fem prosent. Lønnsstatistikken fra andre kvartal viste en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5,3 prosent for jern- og metallindustrien, mens den for industrien under ett lå på 4,7 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer