Sjokkert over tydelig dom

Trist, alvorlig, og sjokkerende. Slik omtaler partikolleger saken mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (72), som torsdag ble dømt til fem år fengsel.

I REGJERING: Per-Kristian Foss (f.v) sat i regjering med Svein Ludvigsen , som da var fiskeri- og kystminister, og utenriksminister Jan Petersen.
Foto: Morten Holm /SCANPIX
I REGJERING: Per-Kristian Foss (f.v) sat i regjering med Svein Ludvigsen , som da var fiskeri- og kystminister, og utenriksminister Jan Petersen. Foto: Morten Holm /SCANPIXVis mer

Torsdag ble Svein Ludvigsen dømt til fem års fengsel i Nord-Troms tingrett.

Retten mener han er skyldig på alle punkter - og at de har funnet bevist at 72-åringen har utnyttet og forledet tre enslige mannlige asylsøkere for å skaffe seg seksuell omgang.

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld, og har varslet at han vil anke.

Saken vekker oppsikt, også blant tidligere kolleger fra politikken:

SE TV: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener omtalen av saken er drepende for den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble overrasket da saken kom opp, og er sjokkert over den tydelige dommen, sier Per-Kristian Foss, nåværende riksrevisor.

Den tidligere Høyre-statsråden satt i regjering sammen med Ludvigsen i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, da Ludvigsen var fiskeriminister og Foss var finansminister.

Foss vil ikke beskrive dem som nære venner, men sier de har vært gode kolleger gjennom ulike roller i partiet.

- Hvorfor er du så overrasket?

- Det er fordi det er helt nytt for meg, og en side ved Svein Ludvigsen jeg ikke har ant noe om, sier Foss.

Tragisk

Hans Petter Kvaal, som er Høyres ordførerkandidat i kommunevalget i Tromsø i høst, sier hele saken er tragisk:

- Jeg tror folk synes det er trist for alle parter, og aller mest for de som har vært involvert, såklart, sier Kvaal, som kjenner Ludvigsen fra partiet.

Svein Ludvigsen var en profilert fiskeriminister fra 2001-2005, og har også vært både stortingsrepresentant og Høyre-nestleder før det.

Erna Solberg (H) satt også i Kjell Magne Bondeviks andre regjering sammen med Ludvigsen.

- Dette er en alvorlig sak. Men det er ikke naturlig å kommentere dommen nå siden den ikke er rettskraftig, sier statsministeren, som den gangen var kommunalminister.

Ludvigsen, som fra 2005-2014 var fylkesmann i Troms, skal være både skuffet og overrasket over dommen.

Hans advokat Kai Vaag sier han er kritisk til rettens lovanvendelse.

Glade

Altså er det duket for nye runder i rettsystemet. Inntil videre er de tre mennene som har anklaget Ludvigsen, glade for å bli trodd på av retten.

- Han er lettet og glad for å bli trodd – først av politi og påtale, og nå i retten, sier Gunhild Bergan, som er bistandsadvokat for den ene av de tre mennene, som i dag er 25 år.

Hun sier de var forberedt på at saken kunne bli anket, all den tid Ludvigsen hele tiden har nektet straffskyld.

Beate Arntzen er bistandsadvokat for en annen av de tre mennene, som allerede i 2015 anmeldte Ludvigsen.

Den gangen ble saken henlagt. Så ble den tatt opp igjen da Ludvigsen igjen kom i politiets søkelys i 2017.

- Han er veldig lettet og glad for å bli trodd på retten. Han er også glad for at det er over, i alle fall for denne runden, sier Arntzen.