Sjokkert over UD

OSLO/BALI (Dagbladet): Pårørende til studentene på Bali er oppgitt og sjokkert over oppfølgingen barna får. De mener den er utilstrekkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken rettes mot Utenriksdepartementet, som nå lover å sende kriseteam til øya så fort det lar seg ordne.

Det er Morten Walthinsen som retter kraftig skyts mot Utenriksdepartementet (UD) og den norske ambassadøren i Jakarta. Faren til Ragnhild Walthinsen (18), som fortsatt er innlagt på sykehus etter terrorangrepet, har selv valgt å være talsmann for de foresatte, og har kontakt med flere av dem i Norge.

- Etter knapt to dager på Bali har jeg reagert på den manglende oppfølgingen studentene får. Det eneste profesjonelle tilbudet UD har kommet med, er sjømannspresten fra Singapore og studentpresten fra Australia, sier Walthinsen til Dagbladet.

Han understreker at han ikke har noe å utsette på prestenes arbeid og innsats. Men mener det ikke holder å tilby samtaler med prest når flere av de unge studentene har vært vitne til ufattelige grusomheter.

Trenger hjelp nå

- Det gjelder ikke bare Ragnhild og de andre som ble skadd. Flere sto i nærheten da det smalt. Mange hjalp til, og mange meldte seg som frivillige på sykehuset, der de var vitner til lemlestede og forbrente kropper på nært hold. Traumene de har fått, tror jeg få kan forestille seg. At UD ikke har sendt en eneste krisepsykiater gjør meg skikkelig oppbrakt, sier Walthinsen.

I går tok han saken opp med ambassadør Sjur Torgersen, som kom fra Jakarta.

- Jeg hadde forventet at et kriseteam var på vei for lenge siden. Profesjonelle vi har kontaktet i Norge, sier helt klart at studentene må få en debrifing, helst på åstedet, så fort som mulig etter en slik hendelse, sier Walthinsen oppgitt.

Kriseteam kommer

Pressetalsmann i UD, Karsten Klepsvik, sier til Dagbladet at departementet er i full sving med å organisere et team.

- I dialog med de involverte partene ble det i går bestemt å sende ned ytterligere krisepersonell. Ambassadør Torgersen informerte oss om behovet like etter at han kom til Bali, opplyser Klepsvik.

- Hvorfor er ikke dette gjort tidligere?

- Vi har hatt en fortløpende dialog med våre representanter på stedet. Vurderingen var først å sende to prester. Nå har vi vurdert at behovet er større, svarer Klepsvik.

- Skal det være nødvendig at de pårørende må presse på i en så alvorlig situasjon?

- UD og vår ambassade i Jakarta har i høyeste grad stått på etter denne hendelsen. Det er ingen tvil om at alle er sterkt preget av det som har skjedd. Kriseteamet vil være på plass så fort som overhodet mulig, lover Klepsvik.

Tre norske jenter ble skadd da bombene sprang på Bali lørdag. Venninnene fikk hjelp av to engelske gutter til å komme seg på sykehus. Ragnhild Walthinsen ble hardest skadd av de tre.

Hun er operert i nesa, sydd under haka og har flere kuttskader. Likevel var sjokket størst.

Elisabeth Myrvang kunne ikke huske hva som skjedde før hun havnet på sykehuset og fikk sydd et kutt i kneet og et i bakhodet.

- Det går bra med oss. Jeg tror jeg blir skrevet ut i dag, sier Elisabeth Myrvang (18).