Sjokkert regjering

Sjokk og skuffelse preger regjeringen etter at den norske dobbeltagenten Svein Lamark har avslørt sitt samarbeid med Politiets overvåkingstjeneste i VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg er sjokkert. Jeg finner nesten ikke ord for en sånn uhørt handlemåte, sier justisminister Aud-Inger Aure til Dagbladet.

Hun vil ikke uttale seg om hvorvidt dobbeltagentens samarbeid med VG parellelt med samarbeidet med POT bør få konsekvenser for Lamark i hans jobb som førstekonsulent i Kommunaldepartementet.

Etter den store spionavsløringen og utvisning av fem russiske spioner torsdag var det i går dagen derpå og full oppvask for overvåkingspolitiet og regjeringen.
Torsdag var så vel statsminister Kjell Magne Bondevik som utenriksminister Knut Vollebæk og justisminister Aud-Inger Aure opptatt av å beskytte identiteten til dobbeltagenten og politiets arbeidsmetoder.

Noen timer seinere kunne alle og enhver lese i VG hvem den norske agenten er og hvordan samarbeidet med POT har foregått. VG har kjent til Lamarks dobbeltrolle i ett års tid.

- Lamark har begått et grovt tillitsbrudd. Ifølge overvåkingssjef Per Sefland har han brutt instruksene han har fått fra POT. Det som har skjedd, er aldeles uhørt, sier Aure.
Hennes stab jobbet i går på spreng med å få foreløpig oversikt over hva som har skjedd.

- Jeg stiller meg uforstående til hvordan dette kunne skje. Jeg har bedt om en foreløpig orientering fra POT umiddelbart. Denne saken vil jeg ha klarhet i så langt som mulig, sier Aure.

- Er det grunn til å tro at POT har har hatt full kontroll over denne saken siden de ikke visste at Lamark hadde kontakt med VG?
- Den informasjonen som agenten overga til russerne har det vært full kontroll på.