- Sjokkert, svineri, merkelig

Eksstatsråd Bjarne Håkon Hanssens slaktes for PR-jobben. Lundteigen ber Jens Stoltenberg sette vennen på plass.

GÅR TIL HØYSTBYDENDE: Heretter skal Bjarne Håkon Hanssen selge politisk førstehåndserfaring han fikk på skattebetalernes regning. Faksimile: First House
GÅR TIL HØYSTBYDENDE: Heretter skal Bjarne Håkon Hanssen selge politisk førstehåndserfaring han fikk på skattebetalernes regning. Faksimile: First House Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Den markante Senterparti-politikeren Per Olaf Lundteigen er dypt sjokkert over at nylig avgått helseminister Bjarne Håkon Hanssen og to statssekretærer nå skal bli partnere i det nystiftede PR-firmaet First House.

- De trår over en etisk grense. Slik gjør man bare ikke. Dette er forbilder som river ned synet på rett og galt og gjør stor skade, sier Lundteigen til Dagbladet.

Han mener Hanssen misbruker sin politiske tillit til å skaffe seg en økonomisk gevinst, og vil gi han to års karantene.

«Ille»
Folk fra store deler av det politiske landskapet undrer seg over at den avgåtte helseministeren nå skal selge PR-råd til timepriser på 2500-3500 kroner pluss moms, sammen med de tidligere statssekretærene Jan-Erik Larsen og Ketil Lindseth (begge Ap).

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H), SVs Karin Andersen og valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er blant kritikerne. «Det er ille at så sentrale politikere mener PR er mer verdifullt enn omsorg, skole og velferd», skriver Karin Andersen fra regjeringspartiet
SV, i en tekstmelding til Dagbladet.

- Noe svineri
Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er nesten like krass som Lundteigen.

- Som gammel sosialdemokrat er jeg skuffet over at Bjarne Håkon Hanssen nå skal lære folk med penger hvordan de skal takle Ap, sier Aarebrot.

KRITISK: Tidligere statsminister  for Høyre, Kåre Willoch. Foto:  Berit Roald / SCANPIX
KRITISK: Tidligere statsminister for Høyre, Kåre Willoch. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Hanssen har åpenbart den oppfatning at den informasjon han har skaffet seg gjennom sin politiske virksomhet, er privat eiendom han kan kapitalisere på. Men det er velgere i Nord-Trøndelag som har valgt han til Stortinget, og Ap's ledelse som har gitt han store oppgaver.

Aarebrot etterlyser større ydmykhet, men understreker at han ikke er spesielt ute etter Hanssen.

- Det er jo en hel strøm av tidligere politikere, ikke minst statssekretærer, som går til lobbybransjen. Jeg synes det er noe svineri. At Carl I. Hagen går til denne bransjen, er jeg ikke så overrasket over. Hagen er liberalist med tro på markedet. Men Ap har som ideologi å tjene folket.

- Jeg innser at Hanssen må ha noe å gjøre etter politikken, men det må da finnes noe mer byggende enn å selge informasjon  til høystbydende i den økonomiske eliten, sier Aarebrot.

- Jens må gripe inn
Per Olaf Lundteigen mener statsminister Jens Stoltenberg nå må gripe inn.

- Dette er toneangivende personer i store reformer som ennå ikke er fullført, og folk som har en innsidekunnskap om statsministerens holdninger og prioriteringer. Og så bruker de det privilegiet til egen vinning, eller selger det til aksjeselskapers vinning. Det er så sterkt at jeg vil si at nå må statsministeren gripe inn. Som leder i partiet bør han stoppe dette, sier en tydelig oppbrakt Lundteigen.

- LÆRER Å TAKLE AP: Professor og AP-medlem Frank Aarebrot mener Hanssen bruker sin kunnskap for å lære for med penger å takle Ap. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
- LÆRER Å TAKLE AP: Professor og AP-medlem Frank Aarebrot mener Hanssen bruker sin kunnskap for å lære for med penger å takle Ap. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer

- Hvordan skal han kunne gjøre det?

- Han må kunne si til sine framtredende medlemmer at sånt gjør vi bare ikke. Dessuten må det stilles karantenekrav, pluss at de som tar sånne jobber skriver under på at de ikke skal bruke informasjon på den måten.

- Willoch: Merkelig
Lundteigen ser ikke bort fra at saken kan bli tatt opp i Stortinget.

- Det er i tilfelle Kontroll- og konstitusjonskomiteen som må ta det opp. Dette kan jo påføre Finansdepartementet økte kostnader, sier Lundteigen.

Det forklarer han med at den tidligere helseministerens råd indirekte kan berike for eksempel private helsefirmaer, på bekostning av fellesskapet.

Også tidligere statsminister Kåre Willoch reagerer.

SELGER POLITISK BAKGRUNN: Slik presenteres Hanssen på First House sine hjemmesider. Faksimile: First House
SELGER POLITISK BAKGRUNN: Slik presenteres Hanssen på First House sine hjemmesider. Faksimile: First House Vis mer

— Jeg reagerer mot framveksten av sånne byråer som skal sette noen i stand til å fremme sine interesser bedre enn andre, og at man går rett over i dette med å utnytte alle de politiske kontakter man har hatt. Det finner jeg merkelig, sier Willoch til Dagbladet.

Bjarne Håkon Hanssen og de to statssekretærene får PR-ringrevene Bjørn Richard Johansen og Per Bjørkum som partnere.

«Forkvaklet»
Tidligere statssekretær på Statsministerens kontor, Jan-Erik Larsen, mener Aarebrot og Lundteigen har et «forkvaklet» syn på det han kaller rådgivningsbransjen.

— Vi må ikke stelle oss slik at politikere skal stenges ute fra næringslivet, sier Larsen, som snakker på vegne av seg selv og Ketil Lindseth.

Larsen sier at karanteneutvalget har bestemt seg for å ikke gi ham selv noen karantene, mens sakene til Hanssen og Lindseth ikke er ferdigbehandlet. Han sier at han som rådgiver vil ha grenser, og kommer ikke til å ta hvilke som helst oppdrag.

Dagbladet oppnådde i går ikke kontakt med Bjarne Håkon Hanssen.

RIVER NED SYNET PÅ RETT OG GALT:: Stortingsrepresentant  Per Olaf Lundteigen (Sp) kritiserer Hanssen i kraftige ordlag.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
RIVER NED SYNET PÅ RETT OG GALT:: Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) kritiserer Hanssen i kraftige ordlag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer