Sjokkert Thorkildsen raser mot politiet

Skolebyråden krever full gjennomgang av Oslo-politiets Twitter-bruk. - Jeg hadde ikke trodd jeg skulle oppleve at en byråd åpent går ut og kritiserer politiet for å gjøre jobben sin, svarer Lae Solberg i Høyre.

UT MOT POLITIET: Inga Marte Thorkildsen er svært kritisk til politiets Twitter-bruk når det oppstår episoder på barneskoler i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT MOT POLITIET: Inga Marte Thorkildsen er svært kritisk til politiets Twitter-bruk når det oppstår episoder på barneskoler i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen går hardt ut mot Oslo-politiet.

SV-toppen mener politiet reaksjonsmønster og Twitter-bruk sprer unødig frykt.

- Man får inntrykk av at en situasjon er mye mer alvorlig enn hva som er tilfellet. Når vi leser på Twitter at uniformert politi er på vei til en skole og så at de har «kontroll på gjerningspersonen», så tenker man det verste. Vi må ta innover oss at det internasjonalt har vært mange episoder med skolemassakrer. Så får man vite etterpå at det er et barn på småskolen som har utagert, forteller Thorkildsen til Dagbladet.

Rektor ut mot politiet

Den siste episoden hun sikter til fant sted på Rustad skole i Oslo på tirsdag. En politipatrulje rykket da ut etter melding om en hendelse med kniv. På Twitter skrev politiet at «en elev ble truet med kniv av en annen. Mistenkte har forlatt skolen men vi søker etter han».

Rektor på skolen er også svært kritisk til politiets håndtering:

- Det er svært kritikkverdig at politiet går ut med hendelser på barneskoler på Twitter. I denne situasjonen ba jeg om råd fra politiet til hvordan vi skulle håndtere saken, og politiets respons skaper unødvendig mye stør og usikkerhet knyttet til en hendelse som ikke var dramatisk og som vi allerede hadde håndtert, sier Rustad-rektor Britt Bøyum til Dagbladet.

- Politiet må bremse

Inga Marte Thorkildsen sier hun er blitt kontaktet av opprørte foreldre som «fryktet det verste» etter å ha lest politiets meldinger og den påfølgende mediedekningen som fulgte. Også Dagbladet skrev om saken, sammen med de andre store mediehusene.

«Mistenkte» politiet lette etter viste seg å være en elev på småskolen, som hadde forlatt skolen fordi undervisningen var ferdig for dagen.

- Politiet må bremse Twitter-bruken sin, for de tvitrer uten å ha full oversikt og det skaper frykt. Det er også et spørsmål om ressursbruk. Politiet bevæpnede patruljer til en skole på grunn av et barn som står i en krise. Det kan ikke være riktig ressursbruk. Mange blir veldig redde. På skolen i Oslo har vi mange som har opplevd vold i hjemme og krig - de blir voldsomt opprørt når de ser politi i uniform i hopetall på skolen, sier Thorkildsen.

OVERRASKET: Eirik Lae Solberg er forbauset over kritikken fra Thorkildsen mot politiet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OVERRASKET: Eirik Lae Solberg er forbauset over kritikken fra Thorkildsen mot politiet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Det er lett å være etterpåklok, Thorkildsen. Vil du heller at politiet ikke tar saker på alvor?

- Dette er jo faktisk tida for å være etterpåklok. Vi må gå inn og evaluere disse hendelsene og se hvordan samarbeidet mellom skole og politi fungerer.

- På Rustad var det jo faktisk en episode med kniv. Er det bedre at politiet feier ting under teppet så foreldrene ikke blir redde?

- Nei. Vi skal absolutt ikke feie ting under teppet. Men vi må kunne snakke om slike hendelser på en måte som ikke skaper unødig frykt eller ekstra belastninger hos barna og foreldrene. Politiet skulle sett de hjerteskjærende henvendelsene jeg fikk fra foreldre som har barn på Rustad skole den dagen.

Thorkildsen sier at hun kommer til å ta episoden, og politiets Twitter-bruk generelt, opp med politirådet ved første anledning.

Høyre stoler på politiet

Thorkildsen sier at hun kommer til å ta denne episoden spesielt, og politiets Twitter-bruk generelt, opp med politirådet ved første anledning.

- Politiet må agere raskt når ting skjer. Da må vi vel har en viss forståelse for at ting av og til misforstås, også av politiet?

- Når små barn havner i sentrum av begivenhetene, må politiet vise langt større aktsomhet og tenke på hvordan ting oppleves utenfra. Informasjonen fra politiet løper løpsk. Vi som politikere i Oslo bør stå sammen om å signalisere behovet for å ta dette litt ned.

Høyre-topp i Oslo, Eirik Lae Solberg, stusser over politikritikken fra Thorkildsen. Han ber byråden fra SV om å la politiet gjøre jobben sin i fred.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle oppleve at en byråd åpent går ut og kritiserer politiet for å gjøre jobben sin. Jeg er trygg på at det er politiet selv, og ikke skolebyråden, som er best egnet til å vurdere hvordan politiet skal respondere når alarmen går, sier han til Dagbladet.

Advarer mot sensur

Oslo-politiet har avvist å kommentere saken. De viser til kommentarene som ble gitt til Raymond Johansen (Ap).

- Vi mener det var viktig å gå ut med informasjon om den faktiske hendelsen og budskap om at politiet hadde kontroll. Det er en del av vårt oppdrag så raskt som mulig å gjenopprette normalsituasjonen og innbyggernes trygghet, sa politiet den gang, blant annet til Medier24.

Uttalelsene var knyttet til en episode på Brynseng skole

- Jeg advarer SV-byråden mot å forsøke å styre politiets twitterbruk slik hun nå gjør. Jeg er trygg på at politiet gjør grundige vurderinger av hva det er riktig å legge ut, hvilke hensyn som skal vektlegges og evaluerer hvordan det virket i ettertid. Thorkildsen bør imidlertid konsentrere seg mer om hvilket faglig utbytte Osloskolens 90 000 elever skal få, og mindre om hva politiet tvitrer, fortsette Lae Solberg.

- Jazze opp stemninga

Han mener Thorkilden «ikke helt forstår» hvor vanskelig politiets jobb kan være

- Når alarmen går har politiet bare sekunder på seg for å avgjøre hvordan de skal respondere. Nøler de, eller tar feilaktige valg, kan konsekvensene bli fatale. Liv kan gå tapt. For tryggheten til barna våre er det bedre at politiet reagerer en gang for mye enn en gang for lite. Derfor mener jeg byråden bør være glad for at vi har et tilstedeværende politi i Oslo som raskt rykker ut og tar nødanrop fra skolene på største alvor, i stedet for å bruke etterpåklokskapens eksakte, men ikke veldig imponerende vitenskap til å kritisere dem. Etterpåklokskap er en luksus politiet ikke har råd til når alarmen går, sier Lae Solberg.

Thorkildsen svarer Høyre-politikeren med å be ham forstå foreldrene, ikke drive valgkamp.

- Han bør ta inn over seg de reaksjoner som foreldre, søsken, lærere og skoleledere har kommet med. Vi må alle forsøke å bli klokere av slike situasjoner som på Rustad, ikke forsøker å jazze opp stemninga før et valg Høyre gjerne vil vinne.