FØR DEBATTEN: En time før den andre presidentkandidatdebatten holder Donald Trump pressekonferanse med fire kvinner som hevder å ha blitt misbrukt av Bill Clinton. Video: Facebook/ Donald J. Trump Vis mer

Sjokkerte alle like før debatten: Holdt pressekonferanse med kvinner som hevder de ble misbrukt av Bill Clinton

Donald Trump holdt overraskende pressekonferanse i St. Louis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. LOUIS / OSLO (Dagbladet): Donald Trump overrasket alle like før 01.30 natt til mandag - bare halvannen time før den andre presidentdebatten mellom han og Hillary Clinton.

Trump hadde kalt inn til en pressekonferanse på et hotell i byen St. Louis.

Clinton-anklager

- Takk for at dere er her. Disse fire veldig modige kvinnene ville gjerne komme, og det er en ære for oss å hjelpe dem. Jeg tror alle skal komme med en kort uttalelse, så skal vi ha et lite møte før vi sees til debatten, sier Trump omkranset av fire kvinner.

De fire hevder alle at Bill Clinton har misbrukt dem seksuelt. De fire kvinnene var Juanita Broaddrick, Kathy Shelton, Kathleen Willey og Paula Jones.

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er her for å støtte Trump. Han vil gjøre USA storartet igjen. Han er en flott person. Han er ikke som andre om ham, som Hillary, sa Paula Jones til pressen.

- Jeg er også her for å støtte Trump. Som tolvåring fikk Hillary Clinton meg til å gjennomgå noe ingen bør gjennomgå. Hun sier at hun er for kvinner og barn, sa Kathy Shelton.

- Du gikk gjennom mye? spurte Trump.

- Ja, det gjorde jeg.

Shelton refererte til at hun ble voldtatt som tolvåring. Hillary Clinton forsvarte mannen som ble dømt for voldtekten. Han sonet bare ett år i fengsel.

- Bill Clinton voldtok meg

- Trump har sagt noe stygt, men Bill Clinton voldtok meg og Hillary Clinton truet meg. Det kan ikke sammenliknes, sa Juanita Broaddrick, en av kvinnene. Hun hevdet i 1999 at Bill Clinton voldtok henne i 1978, noe Clinton hele tida har nektet for.

Pressekonferansen ble sendt direkte på Trumps Facebook-side, og ble etter hvert overført på flere TV-kanaler, men kom overraskende på alle. Det var bare et knippe reportere som ble sluppet inn i rommet. De fikk ikke mulighet til å stille noen spørsmål.

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

På slutten av livesendingen ble det imidlertid ropt et spørsmål fra salen rettet mot Donald Trump.

- Hvorfor sier du at du kan ta på kvinner uten deres tillatelse? spurte en journalist og siktet til fredagens lekkasje, som er blitt det alle snakker om de siste dagene.

- Hvorfor spør du ikke Bill Clinton om det? Hvorfor spør du ikke Hillary Clinton, raste Paula Jones, som saksøkte den tidligere presidenten for trakassering i 1994. Saken endte i forlik, uten at Clinton innrømmet skyld.

- Ikke overrasket

Clintons kommunikasjonssjef Jennifer Palmieri sier følgende i en uttalelse en halvtimes tid etter Trump-stuntet:

- Vi er ikke overrasket over å se Donald Trump fortsette på sin destruktive vei mot bunnen. Hillary Clinton skjønner at muligheten i denne debatten er å snakke med velgere på scenen og blant publikum om sakene de bryr seg om, og dette stuntet endrer ikke på det. Hvis Donald Trump ikke skjønner det, er det et tap for ham. Som alltid er hun forberedt på uansett hva Trump kommer med, sier hun.

- Uvanlig på alle mulige måter

Peter Kastor, professor i amerikanske kulturstudier ved Washington University i St. Louis og ekspert på amerikansk valghistorie, sier vi aldri har sett noe liknende som Trump stunt.

- Dette er uvanlige på alle mulige måter. Men det er spesielt uvanlig at ektefellen til en presidentkandidat blir dratt inn på denne måten. Men så har vi heller ikke hatt en presidentkandidat tidligere som er gift med en tidligere president, sier Kastor til Dagbladet.

- Og det er annerledes fordi vi har med Trump å gjøre, og han har sagt at han ikke skal gjøre ting på den vanlige måten. Så kan man spørre seg: Hvordan endte republikanerne med en kandidat som ham. Vel, prosessen for å velge presidentkandidatene ble demokratisert for ca 40 år siden. Så partiene får kandidatene velgerne deres foretrekker. Tidligere hadde de mye mer makt over prosessen, sier Kastor.

PRESIDENTEN: Barack Obama omtalte det siste opptaket av Trump som har blitt lekket til pressen. Video: CNN Vis mer